Невідомий Львів: готель для письменників, шаха та імператора

фото: hrs.com.ru

фото: hrs.com.ru

Дозвілля та їжа
12 сiчня 2015 22:21

На місті сучасного готелю "Жорж" на початку XIX століття (історія готелю починається з 1793 року) був кращий в Галичині ресторан "Під трьома гаками". Його власник походив з Баварії. Звали його Жорж Гофман і саме він вирішив кардинально перебудувати ресторацію.

Новий "Жорж" відкрили в 1901 році. З чотирьох сторін будинок був прикрашений алегоріями чотирьох континентів – Європи, Азії, Америки, Африки. Тільки про Австралію чомусь забули.

фото: travelport.cz

фото: travelport.cz

Це був готель суперкласу. Де завжди була гаряча і холодна вода, ванни і телефони, центральне опалення, електричний ліфт.

Партер будинку займали численні модні магазини, перукарські салони.

В готелі двічі зупинявся відомий французький письменник Оноре де Бальзак, тут бували у свій час композитори Ференц Ліст і Моріс Равель, письменники Олексій Толстой і Етель Ліліан Войнич, австрійський імператор Франц Йосиф I і польський диктатор Юзеф Пілсудський.


Найекзотичніша історія про готель


Найекзотичнішою історією, пов’язаною з цим розкішним і старовинним готелем, є перебування в 1905 році шаха Ірану Музаффеда Еддіна.

Коли цей вельможний клієнт побачив рахунок за перебування в готелі – 48 тисяч крон ( в ті часи на ці гроші можна було купити багатоквартирний будинок), у нього очі полізли на лоба. І тоді замість плати він запропонував господарю…орден! Майже як в часи СРСР.

Але господар відмовився і після виснажливого торгу іранському шаху все ж довелось заплатити трохи меншу суму – 44 тисячі крон.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ ПРО НЕВІДОМИЙ ЛЬВІВ:

Пізнаємо невідомий Львів: будинок-кросворд, Пікассо в трусах, пам'ятник рюкзаку

Факти, які ви ще не знаєте про Львів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах