Невідомий Львів: як львів'яни "звалили з ніг" Толстого

фото: kava.lviv.ua

фото: kava.lviv.ua

Дозвілля та їжа
13 сiчня 2015 12:07

 

У Львові на кожному кроці ви знайдете величезну кількість кафе і кав’ярень: "крапки", "чарочні", "кнайпи" в найнесподіваніших варіантах і архітектурних та дизайнерських рішеннях.

А які цікаві і незвичні історії пам’ятають у Львові про найпопулярніші в народі і знамениті міські кнайпи, звичайно ж, знають львівські екскурсоводи. Вони в цьому ділі, як кажуть, собаку з’їли.

Екскурсовод Ігор Хома знає про старі львівські кнайпи майже все. Саме він, проводячи екскурсії старовинними місцями і знайомлячи приїжджих з новими львівськими кафе, намагається переконати туристів, що добрий і гостинний дух львівських кав’ярень живий донині і не вивітриться ніколи.

Адже, як і колись, сьогодні в них можна зустріти і відомих городян, і знаних політиків, і улюблених акторів і літераторів.

 


Як у львівській кнайпі напоїли  Олексія Толстого


Про одну із найпопулярніших колись львівських кнайп  "Атляс" (до речі, на тому самому місці зараз є кав’ярня з ідентичною назвою), де зуміли напоїти навіть самого Олексія Толстого, перепити якого не вдавалось нікому, нам розповіли дуже цікаву історію.

Знаменита кнайпа знаходилась тоді на площі Ринок біля Аптеки-музею. Тут, у свій час,   відпочивали  всі відомі люди Львова. Побував в "Атлясі" і російський літератор Олексій Толстой, який любив піднімати на кпини  львівських колег по цеху, що його, мовляв, у Львові нікому з них не перепити.

Ця заява серйозно зачепила галичан, і вони вирішили напоїти російського велетня (Олексій Толстой, як відомо, був "ісполінського" зросту і міцної тілобудови). І не де-небудь, а у львівському "Атлясі" та ще й медовухою!

Львівська медовуха славилась тим, що викликала дуже характерний ступінь сп’яніння: голова ніби-то світла і ясна, а ноги йти не хочуть! В цьому і була фішка!

Пили письменники  всією компанією і досить довго, і нарешті львів’яни попросили  рахунок.

Олексій Толстой здивовано спитав у них, відчуваючи себе абсолютно тверезим:

- І це все? Вже й рахунок просите? А обіцяли напоїти. Я ось зараз встану і піду.

Але встати великий письменник не зміг, його чомусь не слухались ноги. Довелось визнати, що у Львові його таки напоїли.

Наступного дня він купив цілий ящик медовухи і відправив до себе в Москву. Ось так львівські літератори напоїли Толстого.

 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ ПРО НЕВІДОМИЙ ЛЬВІВ:

Невідомий Львів: готель для письменників, шаха та імператора

 Пізнаємо невідомий Львів: будинок-кросворд, Пікассо в трусах, пам'ятник рюкзаку

Факти, які ви ще не знаєте про Львів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах