На це варто подивитись: як Львівська галерея мистецтв завтра святкуватиме свій день народження

фото:projectllm.blogspot.com
фото:www.pslava.info

фото:projectllm.blogspot.com фото:www.pslava.info

Дозвілля та їжа
12 лютого 2015 16:28

 

фото:www.pslava.info

 Львівська Галерея мистецтв, вул. Стефаника,3. Фото: pslava.info

Найбільшому художньому музею в Україні  - Львівській Галереї мистецтв 13 лютого виповнюється 108 років.

Сьогодні - це один з найбагатших музеїв України, збірка якого налічує понад 62 тисячі творів світового та національного мистецтва.

Напередодні   поважної дати Vgorode зустрівся з заступником директора  Львівської Галереї мистецтв Христиною Береговською і поцікавився, як відзначатимуть день народження музею? 

13 лютого  в Палаці Потоцьких відбудеться одразу дві події, приурочені до заснування Галереї, котрі присвячуються каплиці Потоцьких. В цей день відбудеться її посвячення. І ще одна -  в приміщенні Галереї на  Стефаника,3 відбудеться презентація каталогу "Образ Богородиці", масштабна виставка якої з нашої збірки  зараз там проходить.

фото:projectllm.blogspot.com

 Один з виставкових залів галереї. Фото:projectllm.blogspot.com

Маємо намір показати відвідувачам і нашу новітню виставку. Хочу  зауважити, що  в саму класичну експозицію виставки ніхто не буде робити ніякого втручання. Ми вирішили певним чином оживити мистецтво за допомогою новітніх засобів: мультимедіа, оцифрування, інсталяцій і т.п. Тобто час вимагає, що ми йшли з ним в ногу. Все це робиться для того, щоб не лише впровадити в галерейну практику європейський новітній досвід, але й таким чином  залучити якомога більше і ширше коло відвідувачів.

 - В межах виставки, - розповідає Христина Береговська, - відбудеться презентація 18 проектів, авторами яких є молоді, креативні художники Академії мистецтв. Вони представлять глядачеві свій підхід і своє бачення до творів чи явищ ХІХ  століття і свою інтерпретацію.

Сама експозиція представлятиме ряд мультимедійних картин: інсталяції до теми АТО,  як певну рефлексію на твори В. Косака, А. Гротгера. Цікава є  і історія  картини "Молитва в степу" Брандта. Кожен відвідувач, оглядаючи картину, зможе тепер почути в навушниках  звуковий супровід підібраних молитов.

Це фактично наша перша спроба "зрушити" сталу класичну композицію новими засобами виражальності за допомогою відео-арту, аудіо-арту, інсталяції, нового підходу до скульптури і малярства в стилі контемпорі-арт. Ну, і звичайно ж, прийматимемо поважних гостей, які приїдуть цього дня до нас з привітаннями.

Наша довідка

Ідея заснування галереї сягає кінця ХІХ ст., коли в середовищі львівської інтелігенції розгорнувся рух за створення музею західно-європейського мистецтва. З цією метою у 1902 р. в бюджет міста було включено статтю "на закупку творів мистецтва", а вже протягом 1903-1906 рр. на зібрані громадськістю кошти ініціативна група придбала десятки картин. Серед них - твори Вільгельма Леопольського, Фелікса Вигживальського, Едварда Окуня, Яна Матейка, Яцека Мальчевського. Крім того, львівський магістрат придбав декілька приватних збірок, серед яких високим художнім рівнем відзначалась колекція подільського землевласника Івана Яковича. Привезена до Львова у лютому 1907 року, вона лягла в основу новоствореної Міської галереї. Відтоді і прийнято рахувати час її заснування - 14 лютого 1907 року.

До складу галереї входять 16 більших та менших музейних комплексів, окремих невеликих музеїв, які працюють як окремі відділи або сектори. 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

"Кузьма. Мій брат": Руслана готує фільм про Андрія Кузьменка

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах