У Львові хочуть встановити "зелені" зупинки

фото з сайту tvoemisto.tv

фото з сайту tvoemisto.tv

Дозвілля та їжа
17 квiтня 2015 08:13

У Львові з’являться "зелені" зупинки з сонячними батареями, які підтримуватимуть температуру для рослин, освітлюватимуть територію вночі та заряджатимуть телефони пасажирів, інформує ecotown.com.ua

Ініціаторами проекту, який реалізовується в рамках програми стажування "Перший кар'єрний крок" у Львівській міській раді, виступили цьогорічні випускниці лісотехнічного університету. Їх задум підтримало п'ятеро молодих людей із різними спеціальностями.


Рослини на дахах  очищатимуть повітря


За словами керівника проектної групи "Збереження природи міста" Анастасії Рудич, від "зелених" дахів - дуже великого і масштабного проекту - змушені були відмовитися. Натомість з’явилася ідея "зелених" зупинок, яка не потребує великих коштів та сил – роботи можуть виконувати волонтери.

У центральній частині Львова, яка розташована у пониженому рельєфі - погано циркулюють повітряні маси,- пояснює Анастасія Рудич. Разом з тим, ця частина міста має інтенсивний автомобільний рух, що призводить до більшої концентрації вуглекислого газу, оксидів азоту і сірки. У безвітряну погоду у щільно забудованому центрі Львова може утворюватись смог.

Зупинки, дахи яких засадять рослинами, не тільки стануть окрасою вулиць, а й очищатимуть загазоване повітря, впевнена керівник проектної групи "Збереження природи міста". На додачу, зелені острівці в майбутньому планують облаштувати сонячними батареями, які забезпечать рослинам необхідну температуру, а пасажирам - зарядку гаджетів.

Новостворені "зелені" зупинки будуть тримати на даху спеціальні шари водоутримувача, який збиратиме опади і росу, та висаджені у спеціальну суміш невибагливі до міського середовища та поливання рослини. 

За словами Анастасії Рудич, сонячні батареї у зовнішній вигляд "зелених" зупинок поки що не вносили - для цього потрібно багато грошей, а також консультації зі спеціалістами. До того ж не завжди таку конструкцію можна поставити на сонячній стороні.


Де будуть встановлювати перші "зелені" зупинки


Першу "оазу" організатори планують зробити на вулиці Дорошенка, яка має інтенсивний автомобільний рух. Наступними можуть стати зупинки біля Оперного театру та ринку "Добробут". "Зелені" острівці можуть з’явитися й на маршруті трамвая на Сихів, незважаючи на те що цей напрямок вже має готові проекти, вважає Анастасія Рудич.

Скільки це буде коштувати

Згідно з попередніми підрахунками, облаштування "зеленого" даху на зупинці, площею близько 15 кв. метрів, обійдеться у 600 євро(1 кв. м конструктивних шарів та рослин коштує близько 40 євро). У цю суму не входить вартість конструкції, яка повинна витримувати навантаження. 


Проект планують реалізовувати влітку


 

Наразі коштів для реалізації "зеленого" проекту, над яким студенти почали працювати на початку грудня 2014 року, немає. Мерія Львова шукає спонсорів, поширює інформацію про ідею, допомагає подаватися на гранти. Однак ініціатори впевнені, що проект почне реалізовуватися влітку.

 Програма стажування "Перший кар'єрний крок" функціонує у Львівській міській раді більше семи років. Студенти вибирають одну з актуальних для міста тем – цьогоріч їх одинадцять, які попередньо узгоджуються із керівниками структурних підрозділів, та спільними зусиллями створюють та презентують проект. Похідним від програми стажування є конкурс молодіжних соціальних проектів "LvivYoungProject" – у 2015 році він проводився вдруге. 
Ще новини Львова:

Де відпочити на природі біля Львова: перелік місць 

У неділю львів’ян навчать друкувати принти на сумках і футболках 

У неділю в Ботанічному саду ЛНУ ім. І. Франка – День відкритих дверей 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах