Скандальні "ванни" на фасаді "Львівської майстерні шоколаду" нарешті зняли

фото:zaxid.net

фото:zaxid.net

Дозвілля та їжа
24 квiтня 2015 14:11

24 квітня, з фасаду будинку "Львівської майстерні шоколаду", що на Сербській, 3 зняли металеві конструкції.  Майже дворічна судова тяганина між міськими чиновниками та підприємством "Холдинг емоцій "!Фест" завершилась на користь чиновників, інформує  захід.нет.

Як розповіли робітники, що займались демонтажем, в них є вказівка "зняти та зашпаклювати фасад". Чи будуть встановлені нові елементи декору - наразі невідомо.

Нагадаємо, інсталяція, чи то пак декоративні елементи фасаду, які у Львові більш відомі як "ванни", була встановлена на фасаді будинку №3 на вул. Сербській, де розташовано кафе "Львівська майстерня шоколаду" у серпні 2013 року.

Конструкції викликали неоднозначну реакцію громадськості та міської влади. Головна претензія до підприємців полягала в тому, що вони не узгодили з міськими службами встановлення декоративних елементів, а будинок Ще на момент монтажу інсталяції, управління охорони історичного середовища склало акт про порушення пам’яткоохоронного законодавства та подало його в Адміністративну комісію Галицької  райдержадміністрації. Начальник управління Лілія Онищенко тоді заявила, що підприємству "Шооооооооколад", яке управляє кафе і входить до складу "Холдингу емоцій "!Фест",  загрожує штраф і його зобов’яжуть демонтувати конструкції.

Тоді співвласник "!Фесту" Юрій Назарук прокоментував, що насправді холдинг за свої приватні кошти врятував кам’яницю, яку місто могло втратити через її аварійний стан.  

На захист пам’ятки та проти "!Фесту" виступило і обласне управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей. Начальник управління Валерій Потюк заявляв, що це "кримінальна ситуація, бо пам’ятка національного значення". Чиновники стверджували, що дозвільних документів на монтаж інсталяції вони не бачили і будуть боротися з підприємцями.

У вересні 2013 року холдинг емоцій "!Фест" оскаржив у суді рішення адміністративної комісії, що зобов’язала компанію сплатити 2550 тис. грн штрафу і демонтувати конструкції. Представник холдингу  Христина Тузяк повідомила, що припис комісії оскаржується через те, що він був складений незаконно, адже не існує "жодної норми закону, якою передбачено обов’язок отримання дозволу на встановлення декоративних елементів".

21 листопада депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу, якою зобов’язали демонтувати металеві конструкції до 5 грудня 2013 року. Згодом КП "Адміністративно-технічне управління" двічі пробувало демонтувати "ванни", але справу так і не довелось довести до кінця.

У той же час "!Фест" подав позов до суду з вимогою скасувати рішення про демонтаж. Галицький районний суд задовольнив вимоги "!Фесту", на що Галицька райадміністрація Львова подала апеляцію і виграла її. Тому 23 жовтня 2014 року Апеляційний адміністративний суд у Львівській області дозволив адміністрації демонтувати скандальні конструкції.

Крім того, юристи Галицької райдержадміністрації звернулись в Господарський суд Львівської області. 10 грудня 2014 року міські юристи виграли справу – суд зобов’язав підприємство привести фасад будинку №3 на вулиці Сербській до попереднього стану, тобто за власні кошти демонтувати "самовільно встановлені техніко-декоративні елементи на головному фасаді".  

А 11 березня 2015 року холдинг "!Фест" програв апеляцію. Згідно з законодавством, рішення суду вступає в дію відразу після розгляду справи апеляційним судом, тобто у даному випадку 11 березня. Втім самовільно встановлені елементи були демонтовані лише сьогодні.  

Львів у новинах:

Вихідні у Львові: найцікавіші локації і події 25-26 квітня 

10 крутых музыкальных фестивалей этого лета в Украине и рядом

5 весняно-літніх подій в Парку культури, на яких варто побувати 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах