Найкрасивіші водоспади Карпат [ФОТО]

Фото з сайту stellartour.com.ua

Фото з сайту stellartour.com.ua

Дозвілля та їжа
06 травня 2015 14:01

Справжньою окрасою могутніх карпатських гір є його численні мальовничі водоспади. Шалена сила води, яка з гуркотом і ревом зривається з висоти, а далі весело біжить по кам'янистій доріжці русла ріки, зачаровує і вражає. Таємничі гори ховають в своїх лісах їх так багато! Побачити ці водоспади приїжджають люди з усіх усюд, а подорож в один з таких куточків природи стане чудовим доповненням до кожної поїздки в Карпати.

Водоспади Карпат не можна порівнювати, шукати найкращі чи найкрасивіші. Кожен з них особливий по-своєму, чарівний і неповторний.


Шипіт - найгучніший водоспад у Карпатських горах 


Візитною карткою Закарпаття вважається цей неймовірний потужний водоспад. Він належить до одного з семи чудес Карпат. Розташований неподалік від села Пилипець, в підніжжі мальовничої полонини Боржава. Висота його - 14 метрів. Потічок, з якого бере початок водоспад, виходить з великого підземного джерела, яке в народі називають "морським оком". Після затяжних дощів Шипіт наповнюється потужною силою, і його гуркіт чутно ще за сотні метрів від нього.

Читайте також: Що й коли квітне на Західній Україні в травні - червні [фото, відео]

Шипіт - особливе і цікаве місце. Крім того, що він давно став одним з найпопулярніших водоспадів у Карпатах, його обрали собі точкою збору хіппі і неформальна молодь з усіх просторів колишнього СНД. В липні, на Івана Купала, їх тут збирається найбільше, і саме в цю особливу містичну ніч біля водоспаду відбуваються неймовірні видовищні дійства.

Проте, якщо ви не прихильник таких галасливих зібрань, помилуватись його красою можна в інші місяці - від квітня до жовтня. Туристична стежка, яка починається біля водоспаду, веде до вершини Великий Верх (1598 м), звідки відкривається величний і захоплюючий вид на карпатські гори.

Фото: elpida.lviv.ua

Фото: elpida.lviv.ua


Пробій - найбільш повноводний водоспад


У популярному курортному містечку Яремче, недалеко від сувенірного ринку, тече одна з найбільших річок Карпат - Прут. Саме на ньому розташований найвідоміший у цих горах водоспад, під назвою Пробій. Перепад його каскадів - біля восьми метрів, але захоплює не стільки висота його, скільки неймовірна потужність і сила.

Це місце - одна з найчастіше відвідуваних у Карпатах природніх пам'яток. Просто над водоспадом є високий міст, з якого зручно милуватись бурхливим сильним потоком. Поблизу водоспаду є цікаві стрімкі скелі, які називають також скелями Довбуша, а також оригінальні об'єкти, які називають Готичними складками. А найсміливіші долають пороги водоспаду на катамаранах.

Пробій, або Яремчанський водоспад, як його часто називають, не терпить дурощів і легковажності. Не варто захоплюватись фотографією просто на каменях між бурхливими хвилями - сила води настільки потужна, що вибратись з неї буде дуже складно.

Фото: www.yaremche.co.ua

Фото: www.yaremche.co.ua


Бухтівецький і Манявський водоспади - подвійна окраса Горган


Обидва цих водоспади знаходяться в наймальовничішому куточку Карпат - Горганах. Вони чимось схожі між собою, однаково величні і захоплюючі. І хоча відстань між ними не надто велика, подолати шлях між ними напряму можна тільки пішки, по мальовничому туристичному маршруту, який триватиме 2-3 дні.

Втім, дістатись до них можна і автомобілем, хоча в зовсім різних напрямках. Бухтівецький водоспад знаходиться в долині річки Бухтівець, у двох кілометрах від села Пасічна Івано-Франківської області. Основний каскад має 10 метрів у висоту, а вище по течії річки є ще кілька чарівних маленьких каскадів.

Читайте також:10 місць в Карпатах, де варто побувати

Манявський водоспад майже вдвічі вищий за Бухтівецький, він зачаровує і вражає. Струмені його спадають з висоти 16-20 метрів у красиве озеро, в якому можна і скупатися. Знаходиться він біля села Манява Богородчанського району Івано-Франківської області. Недалеко від нього знаходиться релігійна пам'ятка архітектури - Манявський скит.

Фото: uk.wikipedia.org

Бухтівецький водоспад. Фото: uk.wikipedia.org

Фото: iloveukraine.com.ua

Манявський водоспад. Фото: iloveukraine.com.ua


Водоспад Кам'янка у Сколівських Бескидах


За 7 кілометрів від містечка Сколе розташований цікавий і мальовничий водоспад Кам'янка. Це дуже популярне місце відвідування туристами, яке також є геологічною пам'яткою природи. Розташований він на річці Опір, серед густого карпатського лісу. Каскад водоспаду спадає в невеличкий природний басейн, де полюбляють купатись туристи. Щоправда, вода тут досить холодна.

Недалеко від водоспаду є природнє джерело "Нафтуся", з особливою водою, насиченою сірководнем.

Фото: www.carpathian-photo.com

Фото: www.carpathian-photo.com


Женецький водоспад - справжнє диво природи


Цей водоспад розташований недалеко від селища Микуличин. Дістатись до нього можна пішки - відстань від села всього 7 кілометрів. Дорога до нього веде попри президентську резиденцію, що часто стає об'єктом жартів і суперечок.

В народі цей водоспад називають ще й Гуком, за його гуркіт і силу. Ще б пак - потік води падає зі скелі з висоти 15 метрів! Підійти до нього можна впритул, а також помилуватись його красою з верхнього оглядового майданчика. Особливістю Женецького водоспаду є його скелясті береги, що утворюють разом фантастичну картину.

Читайте також: 5 містечок поблизу Львова, де варто побувати

Водоспад Гук часто стає частиною мальовничого туристичного маршруту через полонину Хом'яків на верхівки гір Хом'як та Синяк. Така подорож не складна, і здійснити її можуть навіть діти.

Всіх водоспадів у Карпатах не перелічити в одній статті. Маленькі і великі, бурхливі і мальовничі, вони захоплюють і зачаровують. Найбільший водоспад Карпат заховався від туристів на потоці Ялин в Мармарошах - на прикордонній території, поблизу села Ділове. А поблизу села Шешори, центру щорічного міжнародного фестивалю етнічної музики, розташовані Сріблясті водоспади, які приваблюють туристів доступністю, красою і чарівною атмосферою. А ще вода тут на диво тепла, і в невеличких басейнах річки Пістиньки, що утворились між каскадами Сріблястих водоспадів, так приємно купатись.

Фото: io.ua

Фото: io.ua

За матеріалами karpaty.mobi.

Ще цікавинки Львова

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Від "Віденськоі каварні" і "Кришталевої" до "Світу кави": кавові традиції Львова

Невідомий Львів: як річка Полтва зникла з вулиць міста, та стала підземною

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах