Десять найпопулярніших фонтанів Львова

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Дозвілля та їжа
25 травня 2015 15:02

Фонтан біля Оперного театру


Найпопулярніший фонтан серед львів’ян і туристів. Почав працювати 4 травня 2009 року, після того уже велися розмови про будівництво нового на його місці, але фонтан і досі в теплу пору року радує око перехожих. А це місце залишається найпопулярнішим місцем зустрічі львів’ян і гостей міста.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фотоДесять найпопулярніших фонтанів Львова фото 1Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 2Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтан з фігурою Діви Марії


Постав фонтан 1841 року, коли під час засклепіння Полтви, в центрі площі, що утворилася після знесення старих фортифікаційних мурів, з’явилося джерело. В 1846–47 рр. на місці тимчасової криниці збудовано з тесаного каменю нову, в центрі якої містилась велика ваза. В 1862 р. коштом дружини намісника графа Бадені Северини Петевської в центрі криниці поставлено білу мармурову фігуру Матері Божої Непорочної авторства мюнхенського скульптора Гауттмана. У 1903 р. Магістрат міста Львова оголосив конкурс на кращий проект фонтана з фігурою Матері Божої. В результаті затвердили проект Міхала Лужецького, в 1904 р. його реалізовали.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 3Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 4Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 5Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтани на Площі Ринок


Чотири фонтани зі статуями давньогрецьких богів Нептуна, Амфітрити, Діани і Адоніса є окрасою Площі Ринок. Вони симетрично розташовані на кожному куті площі. Скульптури є елементами фонтанів. Автором їх є відомий львівський скульптор Гартман Вітвер.

Фонтани були споруджені в 1793 році. Раніше на місці двох з них знаходились водойми, до яких були прокладені водогони, щоб місцеві жителі могли споживати воду. То були не фонтани, а криниці, вода з яких витікала двома струменями – сьогодні все відтворено точно так, як це було декілька століть тому.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 6Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


"Кульбабка"


Фонтан "Кульбабка" стоїть навпроти пам’ятника королю Данилові на площі Галицькій. До 1941 року його прикрашала скульптура Світезянки (німфи озера Світязь, героїні поеми Адама Міцкевича), яку в 1880 році створив Тадеуш Блотницький. А в XVI—XVIII ст. на цьому місці стояв невеликий дерев’яний костел Святого Хреста. Цей дерев’яний костел горів при облогах Львова, а у спокійніші часи завжди відбудовувався.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 7Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


"Кульбаби"


У 1970-х роках на місці мальовничого газону перед входом до парку культури з вул. Вітовського було побудовано фонтани. Сам Парк Культури був закладений в радянський період, в 1951 році. Він став основним місцем проведення більшості міських свят. Біля фонтанів і досі люблять фотографуватись львів’яни і гості міста.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 8Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


"Русалки"


Фонтан авторства скульптора Ярослава Скакуна зараз не працює. Він перебуває у занедбаному стані і, швидше за все, не буде відновлений. Та, все одно, можна помилуватись витонченою роботою майстра, втіленій у скульптурі Русалок.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 9Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 10Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 11Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


"Івасик-Телесик"


Під час реконструкції (2009–2011) фонтан зробили музичним. Старі фотографії ж свідчать про те, що раніше вода розпилювалась через дзьоби лебедів.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 12Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 13Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 14Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 15Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтан з рибами на Залізничному вокзалі


Це перший фонтан, який зустрічає гостей міста при виході з Головного залізничного вокзалу. Він розташований в центрі площі, навпроти центрального входу в будівлю залізничного вокзалу, і слугує розворотним кільцем для руху потоку автотранспорту по колу.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 16Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 17Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 18Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтан "Хлопчик" на площі Митній


На невеликій за розмірами Митній площі сидить "Хлопчик" у вигляді фонтану. Поряд розташований Музей Пінзеля, ресторанчик та лавочки для споглядання неба.

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 19Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 20Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/


Фонтан закоханих


Це найновіший фонтан міста. Бронзовий пам’ятник-фонтан відкрили 9 травня 2013 року, після тривалої реконструкції (раніше тут був фонтан "Каскад"). Він присвячений історії кохання львівських Ромео і Джульєтти — італійця Ромуальдо (Романа) Мікелліні й українки Палагни (Пелагії).

Подейкують, що історія львівського трагічного кохання дуже зворушила Вільяма Шекспіра і надихнула на написання "Ромео і Джульєтти".

Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 21Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 22Десять найпопулярніших фонтанів Львова фото 23Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

Фото з сайту http://photo-lviv.in.ua/

За матеріалами photo-lviv.in.ua.

Львів у новинах:

Пляцки, флячки, сырник: что и где туристу стоит попробовать во Львове

Львівські графіті: нові обличчя давніх мурів 

Безкоштовний Львів: як насолодитись містом за 0 гривень

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах