Львів'янам нагадали, як вберегтися від нітратів у овочах та воді

Фото взято з сайту smachno.ua

Фото взято з сайту smachno.ua

Дозвілля та їжа
09 червня 2015 14:32

Ранні овочі накопичують багато нітратів. Крім цього, концентрація цих хімічних сполук в овочах, які вирощені в захищених ґрунтах (теплицях, парниках), більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах або під відкритим небом., Ранні овочі – це суміш нітратів та пестицидів, застерігає Галицький відділ Львівського міського управління ГУ Держсанепідслужби у Львівській області.

Інтенсивне забруднення довкілля нітратами пов’язане з виробничою діяльністю людини. Особливу роль в цьому процесі відіграє інтенсивне застосування азотних добрив, що призводить до різкого збільшення вмісту нітратів не тільки в ґрунтових і поверхневих водах і ґрунті, але й у сільськогосподарській продукції.

Саме овочі є основним джерелом поступлення нітратів в організм людини. Особливої актуальності це питання набуває з появою на наших ринках широкого асортименту привозних овочів, які вирощуються в теплицях та парниках і містять у собі значну кількість нітратів.

Регулярне поступлення підвищених доз нітратів з харчовими продуктами негативно впливає на організм людини. Зокрема, вони підвищують вміст метгемоглобіну в крові і викликають захворювання метгемоглобінемію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.


Ознаки гострого отруєння нітратами


Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка), запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка, порушення координації, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. В організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричиняє кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м`язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо; нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.


Як позбутися нітратів


Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно:

- кількість нітратів зменшується в разі ретельного миття та чищення овочів на 10-15%. Петрушку, кріп, салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30%;

- у процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30-40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %;

- при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині;

- соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день ця сполука майже не визначається;

- аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля "хвостиків";

- не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки.

- незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі,

- споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів;

- якщо у вас є можливість, використовуйте для пиття доочищену, бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання.

При покупці свіжих овочів та фруктів вимагайте у продавця документ про вміст нітратів в їх продукції.

Львів у новинах:

Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити 

В Парку культури на вихідних влаштують фестивалі, воркшопи та розваги для тварин 

Йога та джазові сніданки: як львів'яни відпочивали на цих вихідних у парках міста (фоторепортаж) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах