В центрі Львова встановлять питні фонтани

фото з сайту secrets2.ru

фото з сайту secrets2.ru

Дозвілля та їжа
10 липня 2015 09:51

У місті взялися відновлювати і встановлювати нові водограї. Ймовірно, вони стануть ще однією родзинкою нашого старовинного Львова.

Фонтан на площі перед Оперою планують розібрати й побудувати новий. Заодно відновлять і саму площу. Також хочуть відреставрувати водограй на вул. Б. Хмельницького біля будинку №56 і на пл. Митній та встановити кілька питних фонтанів у центрі Львова.  Про це інформує Львівська пошта

Досвід деяких українських міст показує, що фонтани можуть приваблювати туристів. Зі слів краєзнавця та екскурсовода Петра Радковця, в Україні водограї – родзинка Вінниці.   

“Біля фонтанів дуже добре відпочивати, особливо у спеку. Вони родзинкою міста Лева не є, та могли би бути, якби, наприклад, привести до ладу водограї у Стрийському парку. Насправді їх зробили дуже по-мистецькому, – вважає екскурсовод. – У світі фонтани оформлюють надзвичайно цікаво. Зокрема, є  кілька варіантів, які б підійшли і для Львова. Феєрично оформлені водограї з музикою і з підсвіткою або цікавим скульптурним рішенням”.


Про перші водограї-колодязі 

В центрі Львова встановлять питні фонтани фото

фото Сергія Клименка

Львів’яни ж деякі діючі фонтани сприймають як належне і не можуть без них уявити місто. Зокрема, йдеться про перші водограї на пл. Ринок. Кажуть, це, найімовірніше, навіть не фонтани, а колодязі. 

Ще на початку XV ст. для забезпечення міста водою на східному боці пл. Ринок збудували водорозподільний пункт, куди стікала вода з водогонів. У XVIII ст. їх було вже 16. Вони стікались у водойму, яку назвали “Мелюзина” (іменем німфи). Та згодом місту однієї водойми стало замало, тож у 1697 році на південно-західному розі площі спорудили ще одну, інформує сайт virtual.ua. Її назвали “Нептун” – водой­му прикрашала дерев’яна статуя бога морів. Третю водойму спорудили в 1744 році на південно-східному розі площі (нині – фонтан “Діана”), а у 1793-ому на Ринку побудували вже чотири фонтани — по одному на кожному розі площі. При будівництві “Нептуна” і “Діани” використали вже згадані водойми. До слова, автором статуй був відомий львівський скульптор Гартман Вітвер.

“Фонтани на площі Ринок не є фонтанами у прямому значенні цього слова — це криниці. Їх чаші  напов­нювала вода, а перекупки, які торгували на ринку, мили тут зелень і відсвіжували фрукти, напували з водограїв коней. Ще один фонтан “Світізянка” був на площі Галицькій”, – каже Петро Радковець.

Із його слів, на початку ХХ ст. як водограї оформлювали охолоджувачі для силових установок –  бризкальні фонтани. “Воду, функція якої – охолоджувати механізм, не просто так пускали, а якось цікаво оформлювали”, – додає співрозмовник.


Яким буде фонтан перед Оперою? 


В центрі Львова встановлять питні фонтани фото 1

фото з сайту photo-lviv.in.ua.

Перед Львівським театром опери та балету ім. С. Крушельницької фонтан не відремонтують, а встановлять новий. Зі слів головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, переробити водограй зголосився благодійний фонд. На це вже дав добро виконком Львівської міськради.  

“Наразі є лише дозвіл на наміри інвестора встановити новий фонтан і реставрувати площу. Бачили кілька первинних пропозицій, ідей, які нам сподобалися. Але це не був вичерпний проект. Нині ж домовленість така, що ми дали свою згоду на встановлення нового фонтана, а архітектор готує проект і рахує бюджет, – розповідає “Пошті” Юліан Чаплінський. –  Наскільки мені відомо, спонсор готовий інвестувати близько 300 тисяч євро на фонтан і благоустрій навколо, тобто дерева, лавки. Наразі чомусь уже впродовж трьох тижнів нам ще не представили проекту, тому не можу сказати, коли почнеться відновлення площі. Загалом на такі роботи, думаю, потрібно два місяці”.

Зараз працюють над ідеєю встановлення в середмісті фонтанів із питною водою, зокрема у парку імені Івана Франка біля університету та на площі Ринок"

Головний архітектор міста запевняє, що ремонтні роботи не принесуть містянам і туристам незручностей, оскільки всю площу загороджувати не потрібно – загородять лише невеликі локальні місця, де і проводитимуть ремонт.

Фонтан планують збудувати за останнім європейським зразком – у одній площині з гранітною поверхнею, а вся гідравліка всередині. Це дозволить не втрачати багато води під час випаровування й експлуатувати цю площу взимку.

Нагадаємо, що фонтан перед Оперою збудували ще у 2008-ому. Дуже довго він працює неправильно – форсунки нерегульовані, у ньому дешева гідравліка, у літню пору там накопичується багато сміття і пластикових пляшок. До того ж у водограю вже кілька років зламане освітлення, зірвані всі дрібні трубки, місцями збитий мармур.


Новація: фонтани з питною водою


А от водограй на вул. Б. Хмельницького біля будинку №56 відремонтують  коштом бюджету розвитку Львова.

“Там уже провели експертну оцінку. На чергове засідання сесії виносимо проект ухвали про прийняття фонтана у власність територіальної громади Львова, потім проведемо капремонт. Зовнішній вигляд  не змінюватимемо, але замінимо мережі, облаштуємо підсвітку. Скільки коштуватиме ремонт, дізнаємося після того, як буде готовий проект. Потім передамо водограй на баланс Шевченківської рай­адміністрації Львова. Цей фонтан побудували в кінці 60-тих. Відтоді капітального ремонту не проводили. У 2013-ому облаштували площу навколо фонтана. Тоді його і привели більш-менш у порядок інвестиційним коштом”, – розповів Валерій Самой­ленко, начальник відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міськради. 

Із його слів у Львові є 21 фонтан, однак діють лише 11 – чотири на пл. Ринок, а також один на пл. Марійській, на вул. Князя Романа, один у Стрийському парку, на просп. Чорновола, у парку ім. Б. Хмельницького, фонтан перед Оперою, на вул. Виговського (ринок “Південний”).

До слова, реконструюватимуть цього року і фонтан на пл. Митній. Можливо, перенесуть водограй “Кінескоп” і встановлять нові в середмісті. 

“Плануємо цього року відремонтувати фонтан на площі Митній. Також маємо пропозицію перенести водограй біля колишнього заводу “Кінескоп” на  ріг вулиць Героїв УПА – Кульпарківська. Він уже давно “мертвий”. Є спонсор, який виявив інтерес взятися за цю справу. На острівці, де навколо їздять машини, ніякого толку з нього нема, – розповідає Юліан Чаплінський. – Зараз працюємо над ідеєю встановлення фонтанів із питною водою в середмісті, зокрема, у парку імені Івана Франка біля університету й на площі Ринок. Приблизно 10 фонтанів. Місту треба додати води!”

Львів у новинах:

Поздравь Антона и Юру: какой сегодня праздник и у кого именины 10 июля 

У Львові розформували ДАІ (відео) 

"Ніч у Львові" подарує більше сотні подій впродовж вікенду 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах