"Ніч у Львові" зібрала десятки тисяч глядачів (фото)

Новина - Дозвілля та їжа - "Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото)

Новина - Дозвілля та їжа - "Ніч у Львові" зібрала десятки тисяч глядачів (фото)

Дозвілля та їжа
13 липня 2015 10:02

"Прошу, заходьте, ставайте тісніше, зараз будуть ще підходити люди. Але не переживайте – в нас як в рукавичці всі помістяться", - старший високий пан в аптекарському фартухові і нарукавниках запрошує відвідувачів до підвалу "Таємної аптеки" на площі Соборній у Львові. 

Стіни напівтемної кімнатки у підземеллі заставлені старими шафами з безліччю медичних банок, скляними колбами та риторами. У тісному приміщенні розставлено стільці для двадцятьох глядачів вистави "Ілюзія чи реальність", що проходить у рамках фестивалю "Ніч у Львові", пише Gazeta. ua. Всі місця зайнято, доводиться доставляти лавку. Вистава триває годину. Актори творчої майстерні "Мистецький простір" розповідають історію відомого науковця Збігнєва Дуніковського, яка сколихнула Львів у 30-тих роках ХХ століття. Розпач, надія та любов реального історичного персонажу перемішані режисером вистави Уляною Мороз з аномальними явищами та полтергейстом.

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 1

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 2

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 3

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 4

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 5

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 6

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 7

"Інтерактивний музей "Таємна аптека" цікавий тим, що є динамічним і створює багато різних продуктів для відвідувачів. Цього року, в рамках фестивалю "Ніч у Львові" , ми вирішили створити виставу про аптекарську справу. Отже звернулися до режисера майстерні "Мистецький простір" Уляни Мороз з проханням придумати щось цікаве",- каже керівник музею Наталія Костко.

"Почали з пошуку історичних подій, які б мали прив'язку до аптеки, яка існує в цьому будинку з 1902 року. Під час досліджень знайшли історичні матеріали, висвітлені в газетах 30-тих років минулого століття. Тоді молодий львівський хімік Збігнєв Дуніковський вирішив значно збільшити процент видобутку золота із руди. Для проведення дослідів він напозичав дуже багато грошей. Невдовзі у кредиторів увірвався терпець і вони подали на нього до суду. Науковця посадили на три роки. Вийшовши на волю він продовжив свої досліди. Після безлічі невдач та десятиліть наполегливої праці йому таки вдалося дістати з тони піску п'ятсот сімдесят грам золота. Мені, ж як режисеру, найважче було виконати завдання замовника із залучення до вистави професійного фокусника. Дуже складно було поєднати події життя науковця із майстерністю актора ілюзіоніста", - розповідає Уляна Мороз.

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 8

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 9"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 10Після вистави глядачам дарують мішечки із солодкими пігулками для щастя і пропонують "аптекарський" напій.

"А мені найбільше сподобалось, коли дядя витягував монетки, в мене з-за вуха. І ще, коли вогонь ковтав",- захоплено щебече восьмирічна Аня Пушкар, виходячи на вулицю. Вона приїхала з батьками із Запоріжжя.

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 11

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 12

"Ніч у Львові"   зібрала десятки тисяч глядачів (фото) фото 13Пані Марина, мама дівчинки додає : "Ми спеціально не планували попасти на якийсь фестиваль. Просто так сталося, що коли приїхали, то дізнались про "Ніч у Львові". Дуже задоволені. Відразу культурна програма на три вечори. Вже були на екскурсії у храмі Перта і Павла. У підземеллях і на хорах. Архітектура захоплююча та й історії цікаві послухали. І недорого - квитки по 15 гривен. Тільки черги дуже довгі. Зараз поспішаємо, бо хочемо встигнути ще у дворик вашої Ратуші, там якесь світлове шоу обіцяють. А потім, якщо мала не капризуватиме, подивимось кабінет мера Львова. Сподіваюсь, що покажуть справжній".

Впродовж трьох ночей - з 10 по 12 липня - музеї, храми, галереї та театри залишалися відкритими і стали сценічними майданчиками для вистав та концертів.
Три вечори підряд театр тіней "Див" та оркестр обласної філармонії "Віртуози" демонстрували свій спільний проект на цикл концертів Антоніо Вівальді "Пори року". Світлове та музичне відбувалось у внутрішньому дворику Ратуші. З нього і розпочався промоційно - туристичний проект "Ніч у Львові", який відбувається двічі на рік - влітку та восени.
"Ніч у Львові" - це ніч духовності. Цього року в програму внесено концептуальні зміни: стало більше театру, музики та кіно, усі три ночі – тематичні", - зазначила начальник управління культури міськради Ірина Магдиш.

Вперше провели екскурсії хорами, боковими навами та на 20-метровий оглядовий майданчик Гарнізонного храму святих апостолів Петра та Павла. Цей же собор відкрив відвідувачам свої підземелля.

Мобільний додаток "Ніч у Львові" дозволяв завантажити у свій телефон чи планшет детальний опис кожної події, подивитись розташування на карті, купити квиток он-лайн та додати подію до свого маршруту. У проекті було зайнято 80 волонтерів, які допомагали зорієнтуватися у калейдоскопі нічних розвагах.

Всі світлини з сайту Gazeta.ua.

Львів у новинах:

10 тисяч людей побували на першій "Ночі у Львові"

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Що подивитись, якщо ви у Львові перший раз (частина друга)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах