"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови

Надзвичайна природа Карпат. Фото : Котенко Олександр

Надзвичайна природа Карпат. Фото : Котенко Олександр

Дозвілля та їжа
13 липня 2015 15:47

У липні в Україні стартує цікавий проект - "Хата в Карпатах", де зустрінуться мандрівники з усього світу. Тут плануються різноманітні семінари, літературні читання, концерти, майстер-класи. І найголовніше – проживання у хаті буде безкоштовним. 

- Суть проекту - створити більш-менш вільний майданчик для тверезого і творчого спілкування. Ідея прийшла, коли я дізналася від моїх івано-франківських друзів, що за суму оренди моєї мюнхенської кімнати в Карпатах можна зняти цілий будиночок, - розповіла VG Львів засновниця проекту Ліна Бєрова.

За словами Ліни, Хата в Карпатах буде відкрита з 20 липня по 31 серпня 2015.

"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови фото

Читайте також: У Львові пролунали вибухи: підірвалися двоє міліціонерів (фото; відео; оновлюється)

- Ми чекаємо в гості усіх хороших, мирних і тверезих людей у віці від 6 до 120 років, що дотримують Правила Хати (див. нижче), - каже дівчина.

Ліна вже підшукала вдалу домівку, де розміститься Хата. На оренду цього житла вона планує витрачати близько 200 євро на місяць.

Засновниця проекту каже, що її Хата зможе прийняти будь-яку кількість відвідувачів, та очікує "божевільних та смішних" гостей. 


Як потрапити в Хату


Кожен, хто хоче приїхати, повинен уважно вивчити анонс заходу і викладені в ньому правила Хати. Після цього треба написати короткого листа про себе з попередніми датами перебування в Хаті та надіслати його засновниці проекту по мейлу lina.berova@gmx.de, в фейсбуці або вконтакте.  

- У день приїзду мені потрібно буде подзвонити (український номер буде вказано 20 липня або трохи раніше), представитися, і домовитися про час зустрічі (це буде, швидше за все, ввечері). Кожен бажаючий також може провести лекцію, семінар або майстер-клас для жителів і гостей Хати, - розповідає Ліна Бєрова.


Правила Хати


 Ліна сформувала наступні правила проживання у Хаті:

 - спілкуємося російською, українською, ангілйською та будь-якими іншими мовами;

 - Не приносимо до Хати алкоголь та наркотики ні всередині свого організму, ні окремо від нього; якщо палимо (куримо), то лише у спеціально відведених для цього місцях;

 - не сваримося та не застосовуємо фізичну силу стосовно інших мешканців дому;

 - дотримуємося законів та умовностей країни, у якій знаходимося;

 - при будь-яких контактах з міліцією чи органами влади координатів дому чи Організатора не вказуємо;

 - приносимо до Хати їжу і разом її готуємо та з"їдаємо; їжу на всіх ми готуємо увечері, ймовірно, та зранку, переважно із дешевих придуктів, без м'яса та риби. Разом п'ємо чай із солодощами.

 - вносимо посильний вклад у ведення домашнього господарства: якщо щось зламалося - справляємо, якщо закінчується щось із стратегічно важливих продуктів чи речовин - докупуваємо та приносимо в дім (так робить кожен мешканець хати); брудний посуд, що назбирується в мийці, миємо;

 - раз на певну кількість днів здійснюємо генеральне прибирання;

 - підтримуємо мирні відносини із сусідами, власниками навколишніх магазинів, міліцією, і, звичайно, один з одним;

- з повагою ставимося до чужих речей та речей, що знаходяться в Хаті - не виносимо з хати та не псуємо речей, які нам не належать, якщо щось згубилося або зіпсувалося з нашої вини - справляємо або відшкодовуємо збитки, на власних речах, що можуть загубитися тарілки, ложки, зарядники тощо), пишемо своє ім'я та прізвище або нік, за яким нас знають в хаті;

 - не ведемо дискусій на політичні теми; той, хто не здатний стриматися - кладе в касу 20 грн за кожну хвилину такої розмови;

 - час від часу влаштовуємо творчі зустрічі, культурні заходи, при можливості - посиденьки з гітарою (якщо сусіди не будуть проти). Якщо ви бажаєте що-небудь влаштувати - пишіть Організатору із пропозиціями по датах.

 - дотримуємося "сонного часу" з 24.00 до 06.00 (ранку);

 - чергуємо за власною ініціативою або за призначенням Організатора - черговий стежить за чистотою та порядком у домі, зустрічає новоприбулих, готує їжу;

 - регулярно миємося та перемо одяг, не допускаємо поширення неприємних та різких запахів;

 - поважаємо особисту сферу кожного мешканця дому; з повагою та радістю ставимося до того, що усі ми різні: в Хату може приїхати кожна хороша та мирна людина, котра заздалегідь написала організатору (ЛБ), незалежно від свого віку, статі, віросповідання та сексуальної орієнтації, за умови дотримання правил Хати.


Скільки це коштує?


Ніякої обов'язкової плати за проживання в Хаті не існує, але всі мешканці вносять посильний внесок у спільне господарство (купують продукти харчування, чай, туалетний папір та інші необхідні матеріали, ремонтують зламане, підтримують чистоту в будинку), а за бажанням залишають грошові пожертвування.

- Умови проживання у нас будуть дуже похідні, в режимі "в тісноті, та не в образі", тому кожен приїжджає зі своєю чашкою, тарілкою і ложкою, зі своїм килимком і спальником і лягає або сідає там, де місце знайде (а то деякі ЗМІ вже написали, що треба заздалегідь "забронювати" місце, так от, ні, ніяких місць ви не бронюєте, коли пишете мені, а просто повідомляєте про своє бажання приїхати і про те, коли це може статися, - каже організатор Хати.

Максимальний термін перебування в Хаті умовно становить 5 днів, але може бути продовжений за індивідуальною домовленістю з організатором. Також, Ліна залишає за собою право в будь-який момент скоротити термін перебування будь-якого з мешканців Хати, але ні в якому разі не буде робити цього без вагомих на те причин.

Читайте ще: 

Скільки коштує відпочинок в Карпатах влітку 2015 та як можна зекономити

Покоряем Говерлу: самые популярные туристические маршруты

Весь Львов: гид туриста

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах