Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан

Фото з сайту fotki.yandex.ru

Фото з сайту fotki.yandex.ru

Дозвілля та їжа
17 липня 2015 17:02

Трохи історії

Півтора століття тому на місці Стрийського парку була львівська околиця з піщаними дюнами і крутими ярами. А вже з 1879 року перед жителями міста постав славетний парк в усій своїй красі.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото

 Закладений він на колишньому Стрийському цвинтарі, від якого не залишилось і сліду. Саме з того часу у Стрийському парку почали проводитися ярмарки, котрі були відомі далеко за межами Львова та України.

Ще про парки Львова

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти

Однією з них  була Вистава Крайова - один із найграндіозніших ярмарків в історії Східної Європи. Тут розміщувалося понад сто павільйонів, в яких демонструвалися промислові, культурні й цивілізаційні здобутки Австро-Угорської імперії. Саме з відкриттям у 1894 році Вистави Крайової пов'язана історія львівських трамвайчиків. З того часу і був запущений у Львові один із перших електротрамваїв у Європі та перший в Україні.

 З роками Стрийський парк все більше розвивався і вже  після першої ярмарки тут у 1922 році відбулися Східні Торги - виставка, на якій десятки світових фірм представляли різноманітні товари.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 1

Фото: nash.lviv.ua

У Стрийському парку постійно вирувало життя. Тут щоденно проводилися різноманітні цікаві забави, що були доступними для різних верств населення. Роки минали, парк змінював свій вигляд: розширювався, тут встановили фонтани, була споруджена вхідна арка, оранжерея.

 А ще на столітній території парку є чимало екзотів: червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія, сосна Веймутова, японський бузок, маньчжурська аралія, гінкго дволопатеве. Особливо вражали своєю оригінальністю в старій парковій оранжереї віялоподібні пальми, кактуси, орхідеї, фікуси, камелії, цитрусові, агава. "Царівною однієї ночі" називають кактус, що цвіте лише одну ніч, від десятої вечора до третьої ночі. Квітка його нагадує біло-золотисту зірку (діаметром 25 см) і має духмяний аромат.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 2

Є у Стрийському парку і штучні руїни, побудовані у 1984 р. - данина романтичному стилю.

Липова алея приведе до спортивного комплексу НУ "Львівська Політехніка", бібліотеки, кафе, кінотеатру "Львів", що розмістилися у  реконструйованих павільйонах  Крайової виставки.

У 1953 р. львівські залізничники збудували у Стрийському парку дитячу залізницю "Вітерець". Уся обслуга залізниці - школярі міських шкіл. До дитячого сектору парку веде грабова алея, яку жартома ще називають "алеєю закоханих", адже її м'яке вечірнє освітлення створює романтичну атмосферу.

 Ще однією своєрідною алеєю парку є платанова, якій вже понад 50 років.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 3

14 жовтня 2004 року у Стрийському парку встановлено пам'ятний знак "Львів - батьківщина українського футболу". Саме тут у 1894 р. відбувся історичний матч між командами товариства "Сокіл" Львова і Кракова з перемогою львів'ян.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 4

Незважаючи на те, що у Стрийському парку давно не відбуваються розважальні масові дійства, парк і надалі залишається улюбленим місцем львів'ян. Адже саме тут, як ніде, можна пркрасно відпочити і сховатися від буденності та ритму великого міста, та помріяти у затінку могутніх дерев.


Лебедине царство  

Потрапити у Львові до Стрийського парку можна з чотирьох сторін: з вулиці Паркової – центральний вхід, два входи з вулиці Стрийської і з вулиці Івана Франка.

 Безумовно, найулюбленішим місцем відпочинку для львів’ян є нижні  зелені тераси Стрийського парку, неподалік від  центрального входу.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 5

Неподалік від вхідної арки є   мальовниче озерце з крутими берегами де плавають білі лебеді. Цими граційними птахами люблять милуватися не лише діти, а й всі городяни. Їх знімають на фото, підгодовують, слідкують за їх поведінкою.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 6

Тому це озеро можна назвати озером позитиву.  Поруч з озером - дві великих тінистих алеї з лавочками, де, у вихідні, яблуку ніде впасти.

Тут гуляють городяни  з своїми сім’ями, друзями і знайомими. 

Неподалік від озера зберігся питний фонтанчик, улюблене місце для фотографування.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 7

А спустившись сходами вниз, можна помилуватись у спеціальних каналах, як дзюрчить вода, поруч – цвітуть клумби і височіє пам’ятник соратнику Тадеуша Костюшка  Яну Кілінському.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 8

А за плечима в Яна - розташувалася стара оранжерея, нині запущена і закинута. Колись тут було зібрано понад 100 теплолюбивих рослин, тепер мало що залишилось.

До речі, у парку не раз намагались висадити алею магнолій і робили це, проте не чисті на руку спритники, до ранку викопували деревця і всі старання  сходили нанівець.

Про це VG Львів розповів директор Стрийського парку Богдан Москв’як. – До речі Богдан Осипович розповів, що вже в серпні в парку заново перефарбують білі лави та впорядкують заново алеї.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 9

- Чи плануєте організовувати на території парку якісь інтерактивні заняття, культурні простори?

- Якщо це якісь соціальні ініціативи і до нас звертаються за дозволом – ми завжди дозволяємо. Час від часу в парку проводять заняття йогою, майстер-класи і т.д. Самі ж організовувати чогось подібного - не плануємо. Та й всі ці заходи ми дозволяємо за умови, що в парк не буде заїзду машин.


Різнокольоровий Телесик


Піднявшись у верхню частину парку і, пройшовшись його старовинними платановими, буковими  тінистими алеями, ви відчуєте не лише життєдайну прохолоду і затінок в спекотний день, але й вийдете до центрального фонтану парку – Івасик-Телесик, який не лише реконструювали декілька років тому, але й підсвітили.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 10

Фото: nash.lviv.ua

І тепер в другій половині дня всі бажаючі можуть насолоджуватися його веселковим розмаїттям і фотографуватись на фоні веселкового водограю.  

Обабіч центральної алеї -добре видно пам’ятний знак " Львів - батьківщина українського футболу", який встановили  14 жовтня 2004 року.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 11

Саме тут у 1894 р. відбувся історичний матч між командами товариства "Сокіл" Львова і Кракова з перемогою львів'ян.

Далі по курсу – кінотеатр "Львів", в якому, незважаючи на його жалюгідний стан, до цього часу відбуваються кіносеанси. А поруч з кінотеатром встановили  літній майданчик, де можна випити води, кави чи пива. Є тут і прокат дитячих автомобілів, продають поп-корн і морозиво.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 12

Правда, місцева влада подарувала кінотеатру надію створити  на його базі культурний центр. Раніше за це ратували львівські активісти і як бачимо, їх зусилля не залишились марними. Департамент з питань культури, національностей та релігій вважає перспективним створення Центру української культури та кіномистецтва на базі Комунального підприємства обласної ради "Кінотеатр Львів" через реорганізацію цього підприємства та Комунального підприємства обласної ради "Львівська обласна контора прокату кінофільмів". У планах, зокрема, підписання трьохстороннього меморандуму про співпрацю між комунальними підприємствами "Обласна контора прокату кінофільмів" і "Кінотеатру Львів" та ініціативною групою з порятунку кінотеатру "Львів".

Недалеко від фонтану "Івасик-Телесик" у парку є ще один великий фонтан "Русалки", який, на жаль, вже давно не працює. А  поруч з ним розташувався корпус фізичної культури Львівської політехніки.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 13


Де поїсти


У парку є два досить пристойних ресторани "Delice" та "Супутник". Ціни тут – ресторанні, тому відпочивати  у них "дешево" не вийде.  Особливою популярністю користується ресторан "Delice", поруч з яким є  відкриті і комфортно облаштовані літні павільйони. Ресторан спеціалізується на стравах на грилі. Можна замовити м’ясо, рибу, овочі, кукурудзу. За 100 грамів риби на грилі треба викласти від 97 гривень,  м’яса – 56 грн., телятини -95 грн. за 100 г, кава коштує 27 гривень, морозиво – 44, 100 г десерту тірамісу – 75 грн., штрудель – 65 грн.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 14

Поруч з рестораном є автостоянка і дитячий майданчик.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 15

У ресторані "Супутник" ціни трохи демократичніші, але ненабагато. У цьому ресторані є простора кругова літня тераса, де навіть за кавою посидіти приємно. Ресторан перебудували і зколишнього скромного закладу зробили повноцінну ресторацію. В радянські часи цей заклад був улюбленим місцем студентів-іноземців з "політухи", тобто військового училища.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 16

 


Для дітей


 На вихідні у парку працює дитяча залізниця "Вітерець", яка малим львів’янам дарує цілу купу справжніх  емоцій. Є у парку і декілька дитячих майданчиків, ну і, звичайно ж, коронна розвага - озеро з лебедями. А ще просто прогулятися всією родиною тінистими алеями, погодувати білочок, послухати спів птахів –  це ще один заряд хорошого настрою і нових вражень.

Гід по Стрийському парку: тінисті алеї, лебеді та кольоровий фонтан фото 17


Як добратися


Найоптимальнішим варіантом є громадський транспорт: маршрутки або тролейбуси. У напрямку податкової, яка біля Стрийського парку, їх йде дуже багато.

Ще про парки Львова

Гід по парку Франка у Львові: джаз, сніданки та йога на свіжому повітрі

Гід по Парку культури у Львові: локації, ціни, проекти

Велопрогулянка по парках Львова [ФОТО]

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах