10 заповідних місць українських Карпат (частина перша)

Фото: Антон Петрусь

Фото: Антон Петрусь

Дозвілля та їжа
07 серпня 2015 17:54

Українські Карпати – це не лише гори. Це заповідні території, цінні ліси і неповторна природа. А ви знаєте про усі найважливіші та наймальовничіші заповідники та ландшафтні парки рідних Карпат? Їх варто відвідати усі!

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Пропонуємо вам першу частину підбірки 10 об’єктів природно-заповідного фонду "Перлини українських Карпат" від сайту carpathian.land, які варто відвідати 2015 року. Ці об’єкти розташовані у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях:


1. Галицький Національний природний парк

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Окрім приємного перебування серед мальовничої природи і чистого повітря, тут можна заслухатися пташиним співом, поспостерігати за життям диких тварин. Знаходиться неподалік маленького провінційного містечка Галич – колись величної столиці могутнього королівства Галичини.

Галицький Національний природний парк було створено 2004 року в межах Галицького району Івано-Франківської області, аби зберегти унікальні ліси, водні та інші ресурси. Площа земель парку – 14 684,8 га, парк знаходиться на межі двох фізико-географічних країн: Українських Карпат (область Передкарпаття) та південно-західної частини Східно-Європейської рівнини (область Опілля Західноукраїнської провінції Лісостепової зони). Завдяки такому розташуванню тут розвинуті цікаві ландшафти, флора та фауна.

Що подивитись: Центр реабілітації диких тварин, який проводить реабілітацію тварин і птахів, що потрапили в біду, і не можуть самостійно вижити в природі без допомоги людини, музей "Природа землі Галицької", тут представлені діорами (обємні зображення) мальовничих природних місць парку, екосистеми, рослинний і тваринний світ, рідкісні та "червонокнижні" види, багато експонатів, серед яких і столітні; екзотаріум – тут можна побачити і почути чарівний спів птахів із різних країн світу: папуги (хвилясті, розовощокі нерозлучники, корелли, какаріки), фазани, зеброві амадіни, канарейки, японські перепели та ін.; еколого-пізнавальні стежки і туристичні маршрути.

Інформація про те, як добратися до парку та корисні контакти на місці

 


2. Природний заповідник "Горгани"

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Це природний еталон недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат. Містить єдиний в Європі і світі масив пралісу сосни кедрової європейської. Івано-Франківська область.

Горгани – це масив Українських Карпат, що тягнеться в північно-західному напрямку від долини Прута до долини Мізунки. Найбільш характерними ознаками Горган є величезні розсипи кам’яних уламків на схилах гір – "греготів" або "ґорґанів" (звідки і назва) і непролазні хащі "жерепу" – криволісся сосни альпійської. Разом з атмосферою "дикості", віддаленістю від цивілізації і неймовірними краєвидами це все стає фантастичною приманкою для туриста.

В зв'язку із великою вразливістю рідкісних видів флори та фауни туристичні маршрути по території заповідника заборонені. Оглянути природоохоронні об'єкти заповідника можна тільки з науковою метою та з дозволу керівництва заповідника у супроводі відповідальних працівників. На території заповідника практикується тільки науковий туризм. 45 демонстраційних стаціонарів пралісів утворюють 14 науково-пізнавальних стежок. Відвідування території з туристичною метою заборонено.

Що подивитись: Екскурсійні маршрути на три науково-пізнавальні стежки для проведення екопросвітньої роботи: "Над Озером", "Поленський схил", висотно-типологічний профіль "Джурджі". Туристичний маршрут є лише на гору Синячку (1402 м), з якої за гарної погоди відкриваються мальовничих краєвиди. Ранньою весною тут можна зустріти рідкісні види: шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний та інші. Влітку луки вкриваються барвистим килимом різнотрав’я із перстача золотистого, ахірофоруса одноквіткового, арніки гірської, дзвоників персиколистих, скорзонери рожевої, волошки карпатської. Ще тут є Бункер Грома, Манявський скит, Пнiвський замок, Музей ведмедя, церква Різдва Богородиці 1620 року, дерев’яна церква та дзвіниця.

Інформація про те, як добратися до заповідника та корисні контакти на місці


3. Карпатський національний природний парк


 

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Національний природний парк "Карпатський" – перший і один з найбільших в Україні природних парків, який успадкував свою назву від Карпатської гірської ландшафтної країни. Загальна площа парку – 50,3 тис. га. Це перший в Україні природний парк, який був створений у 1980 році в географічному центрі Гуцульщини – Чорногорі та Горганах. Івано-Франківська область.

Тут знаходяться археологічні пам'ятки, що мають вік 15 тис. років, і пам'ятки дерев'яного народного зодчества XVI-XIX ст. Є багато джерел з мінеральною водою двох типів: хлоридно-гідрокарбонатно-натрієвою та слабкомінералізованою гідрокарбонатно-натрієвою з підвищеним вмістом органічних речовин. З цими об'єктами тісно пов'язані рекреаційно-лікувальна та рекреаційно-туристична діяльність національного парку.

У парку створено 48 туристичних маршрутів, діє мережа стаціонарних рекреаційних пунктів, влаштовано екологічні та науково-пізнавальні маршрути, добре розвинена інфраструктура сільського зеленого туризму, діє низка закладів стаціонарної рекреації (санаторії, лікувально-оздоровчі комплекси, оздоровчі табори та ін.).

Що подивитись: Говерла, озера Несамовите, Марічейка та Криве, гірські та водні траси, музей Яремча, хата-музей, флора і фауна.

Інформація про те, як добратися до парку та корисні контакти на місці

 


4. Карпатський біосферний заповідник

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Якщо Ви любите природу, активний відпочинок і туризм, цікавитеся процесами, які відбуваються в навколишньому середовищі, то Карпатський біосферний заповідник саме для Вас. Основними туристичними принадами його є унікальні природні об’єкти, захоплюючі краєвиди та неповторна атмосфера краю. Створений у 1968 році, входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Він охоплює всі природно-кліматичні пояси Карпат – від рівнини до альпійського поясу в межах висот 180-2061 метрів над рівнем моря і досить повно репрезентує ландшафтне та біогеографічне різноманіття українських Карпат.

На території Карпатського біосферного заповідника представлені недоторкані лісові та високогірні лучні екосистеми. В межах заповідника знаходиться гора Говерла (тут сходяться межі заповідника і Карпатського національного природного парку) та інші найвищі вершини Українських Карпат (Петрос, Бребенескул, Ребра, Гутин-Томнатик, Поп Іван Мармароський, Близниці, тощо), географічний Центр Європи, найбільші в Європі ділянки букових та буково-ялицево-смерекових пралісів, Долина нарцисів, найбільші карстові печери Українських Карпат. Тут зростають едельвейс та "червона рута", охороняються великі популяції карпатського бурого ведмедя, рисі, лісового кота, беркута та багатьох інших рідкісних і зникаючих видів.

Що подивитися: карстовий міст, печера Молочний камінь, заповітне урочище Кузій, долина нарцисів, Географічний центр Європи, гора Терентин, форелеве господарство, Угольсько-Широколужанський масив КБЗ, водоспад "Труфанець", Музей екології гір, Струківська церква.

Інформація про те, як добратися до заповідника та корисні контакти на місці

 


5. Національний природний парк "Зачарований край"

10 заповідних місць українських Карпат (частина перша) - фото

Він ще зовсім молодий, створений у 2009 році на території Іршавського району Закарпатської області загальною площею 6101 га Мета – збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

Тут розташована більша частина водозбірної території однієї з приток найбільшої річки Закарпаття Тиси – р. Боржава, збереглися букові праліси, сформувалися унікальні скельні ландшафти… Перший раз потрапивши в "Зачарований Край" ви будете приголомшені фантастичними творіннями природи. Величезні скелі найхимерніших обрисів розкидані по урочищу.

Що подивитися: "Чорне багно", що є найглибшим торфовим болотом українських Карпат (глибина майже 7м, займає площу 15 гектарів. "Зачарована долина" – геологічний заказник місцевого значення. Площею 150 гектарів, який відзначається своєрідними рідкісними формами скельного рельєфу. Тут у результаті водно-повітряної ерозії виникли оригінальні кам’яні утвори висотою до 100 м. Окремі з них мають назви Стрімчак, Кам’яна Смерека, Кам’яний Верблюд, Руїни Замку, Тронний камінь. Букові праліси, скельні витвори, водні артерії плато у верхів’ях найвищої вершини Вигорлат-Гутинського вулканічного хребта гори Бужора – 1085 метрів над рівнем моря.

Інформація про те, як добратися до парку та корисні контакти на місці

Ще про Карпати

Львів'янину на замітку: де в Карпатах можна скупатися

Топ-10 місць в Карпатах, куди варто завітати цього літа

Туристу на заметку: 10 мест в Карпатах, где стоит побывать [ФОТО]

"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови

Колажі - Твоє місто

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах