22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото)

фото: Ольги Кухарук

фото: Ольги Кухарук

Дозвілля та їжа
10 вересня 2015 18:20

Найпопулярніші серед представлених книг - про Майдан і АТО, дитяча література та історія України.

На п'ять днів Львів перетворився на книжкову столицю України. З 9 по 13 вересня в місті проходить найбільш важлива культурна подія осені - 22-й форум видавців.


Купують видання українською


У дні форуму у Львові читають все і скрізь. Заглибившись в читання, у своїх справах їдуть пасажири маршруток, про літературні новинки сперечаються, звикло сидять на лавочках біля оперного театру бабусі, а молодь, поспішаючи на навчання,  хвалиться одне перед одним книжковими новинками.

А біля Палацу мистецтв, традиційного місця прописки події, небачений ажіотаж. Людей стільки, що яблуку ніде впасти. Пробираємося крізь щільні ряди читачів.

Цього року найбільшим попитом користуються книги про Майдан, АТО і УПА. Ці видання розбирають, як гарячі пиріжки, продавці не встигають оновлювати затребуваного  асортименту. Також цікавлять покупців і книги про історію України.

- Хочу купити "Майдан" Соні Кошкіної. Є у вас українською мовою? І ще "Аеропорт" Сергія Лойко, - запитує російською у продавця гостя з Дніпропетровська Ірина

- Кошкіна є і в перекладі на українську мову, сто гривень. Є й "Аеропорт" - відповідає продавець.

- Дайте два "Майдани", ще тещі відвезу в подарунок, нехай читає на державній. І один "Аеропорт" куплю, - простягає гроші.

Не проштовхнутися біля стендів видавництв дитячої літератури. Найбільше батьків цікавить класика. "Маленький принц", "Діти капітана Гранта", "Острів скарбів" і т.д.  -розкупили одразу. Питають покупці і про дебютну книгу дизайнера Оксани Караванської "Стильна книжка для панянки".

-Мам, ну купи, - канючить "Стильну книжку ..." дівчинка років 10.

- Я грошей стільки не взяла, завтра повернемося за книжкою, - відповідає мати.

Дійсно, ціни на Форумі не радують. Від 50 гривень стартує вартість книг у м'якій обкладинці. А за класику або бестселери доведеться викласти сотню-другу.


Десант метрів літератури і "зірок"


Біля стендів з дитячою літературою побував і мер Львова Андрій Садовий. Градоначальник прийшов один, прогулявся по першому поверсі Палацу мистецтв і купив кілька книг для своїх п'ятьох синів.

Тихо-скромно роздавали автографи метри української літератури. Поет Іван Драч кивав знайомим і стримано посміхався. Львівський письменник Юрій Винничук жартував і загравав з молодими читачками. І навіть відраховував здачу покупцям своїх же творів.

А біля "кибитки" з написом "Український культурний фронт" власноруч продавав свої книги Антін Мухарський, він же Орест Лютий. Закотивши рукави сорочки і оголивши накачані татуйовані руки, письменник встигав не тільки автографи роздавати, але й відповідати на не завжди зручні запитання відвідувачів Форуму. Найбільше читачів цікавила книга Мухарського "Розрив. Як я став націонал-фашистом і покинув шістьох дітей", в якому автор сумбурно оповідає про своє сімейне життя з телеведучою Сніжаною Єгоровою, про скандали, розлучення і про Майдан.

- Форум видавців для нас, письменників, як свято, як Новий рік, - сліпучо посміхався шоумен, підписував видання в подарунок і навіть ставив своє факсиміле.

- Ви передайте депутатам, щоб вони працювали, а не байдики били, - попросила Антіна Мухарського одна з його читачок.

- Дорога моя, але я ж не політик, я письменник.

- Тоді пишіть, Антін, вся надія на вас.

- Ja wohl, - раптом перейшов на німецьку. - Слухаюсь.

І під сміх присутніх продовжував позувати на камеру.

Не відмовляла в Селфі і співачка Злата Огневич. Красуня-депутат презентувала на Форумі новий журнал для дітей 6-13 років "Бурька".

- Зізнаюся, я ще не встигла прогулятися по Форуму і навіть не знаю ще, що буду купувати, але обов'язково придбаю пару книг, - розповіла "КП в Україні" Злата Огневич.

Скандали, скандали ...

22-й Форум видавців можна сміливо назвати найскандальнішим. Ще за кілька тижнів до старту заходу відомі українські брати-письменники Капранови заявили привселюдно через Facebook, що навмисно ігнорують нинішній форум. Бачте, організатори зажадали оплатити оренду місця, де стоїть автомобіль Капранових, з капота якого ті продавали свої книги. Брати у відповідь заявили, що машина стоїть на вулиці, а не на майданчику форуму, та й до того ж вони орендують кілька наметів на заході, і не безкоштовно. Директор Форуму Олександра Коваль в тому ж Фейсбуці спробувала пояснити ситуацію, але, як мовиться, осад залишився.

А за пару днів до старту події раптом зник координатор волонтерів, без якого робота Форуму також була під загрозою. Кілька сотень волонтерів виявилися без керівника, не знали, що робити. Втім, проблему вирішили і волонтерів на форумі вистачало.

Уже в день відкриття заходу обурені львів'яни не вибирали слів і лаяли організаторів на чому світ стоїть. З подачі останніх правоохоронці оперативно перекрили одну з центральних вулиць Коперника, яка зараз, у дні активних ремонтних робіт, є однією з найважливіших для проїзду автомобілів. В результаті - в центрі довгі автомобільні тягучки і пробки. Крім того, біля стін Палацу мистецтва триває мітинг десятків активістів. Мітингувальники протестують проти харківського видавництва "Фоліо", яке раніше друкувало антиукраїнські книги Дмитра Табачника "Фашизм в Україні: загроза чи реальність?", Володимира Корнілова "Донецько-Криворізька республіка: Розстріляна мрія" та інші.


Тільки цифри


На 22-й Форум видавців приїхали 770 письменників і видавців з 22 країн світу, які представили близько 5000 нових найменувань книг. На заході очікують більш 50000 відвідувачів, для яких запланували аж тисячу заходів (зустрічі з письменниками, інтелектуальні дискусії, автограф-сесії).

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 1

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 2

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 3

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 4

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 5

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 6

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 7

22-й Форум видавців у Львові: які книги нині найпопулярніші (фото) фото 8

Всі світлини Ольги Кухарук

Джерело: kp.ua

Львів у новинах:

Як у Львові відкривали Форум видавців (фоторепортаж) 

10 книг з форуму, вартих вашої уваги і часу 

У Львові презентували книгу незламної льотчиці Надії Савченко (фото, відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах