Глина, солома і трава на даху: львівський айтішнік будує собі "домівку Хоббіта" (відео)

Новина - Дозвілля та їжа - Глина, солома і трава на даху: львівський айтішнік будує собі "домівку Хоббіта" (відео)

Новина - Дозвілля та їжа - Глина, солома і трава на даху: львівський айтішнік будує собі "домівку Хоббіта" (відео)

Дозвілля та їжа
23 жовтня 2015 14:57

Трава на даху, стіни із соломи, а замість штукатурки глина – виглядає хатина, мов із романів Толкіна. Оселя мила, екологічна та неймовірно ощадна. Будує цю оселю Андрій Бобровицький на замовлення львівського айтішника. Він вже звів кілька таких екобудинків на Київщині, але такого масштабу як львівська хатка будує вперше, інформує zaxid.net

Трава на даху виконує не тільки естетичну функцію. "Додатковий плюс зеленого даху є те, що він є утеплювачем зверху і він добре підходить для тих умов, де є багато дощів", – розповів пан Андрій.

Ідея власника будиночку зробити його суцільно теплим і екологічним. Тому стіни у цій хатці зроблені лише із натуральних матеріалів.

"Тут в якості утеплювача в стінах закладена солома. Житня солома використовується, товщина утеплювача 50 сантиметрів плюс 5 сантиметрів зовнішньої і внутрішньої штукатурки – виходить товщина стін 60 сантиметрів", – зазначає будівельник.

Простоїть такий будиночок 150 років. Мало того, він дихатиме і завдяки глині контролюватиме вологу в оселі. У середині будинок теж буде "розумним". Він невеликий саме для того, аби зекономити на опаленні. Обігрів хатинки теж не звичайний і економний. Для цього будівельники використовують сучасний метод, тобто спеціальними трубками, змійкою обкладають стіни. Тобто механізм працювати на обігрів стін,а не повітря. У трубах вода, а воду підігріватиме піч на дровах. Всього лише три години пропалити і будинок на добу залишатиметься теплим. Плюс тут господарі готуватимуть їжу. Аби тепло не втікало, тут утеплили навіть підлогу.

"Ми використовували утеплювач, який виготовляється із вапна і спеціальних домішок і відходів лляного виробництва. Ось ці штуки це звичайні відходи костра льону", – зазначив Андрій Бобровицький.

Такі відходи коштують по 40 копійок за кілограм. А на утеплення одного квадратного метра тут пішло близько 120 гривень, але таке утеплення не токсичне і вічне. З часом воно стає ще міцнішим і вбирає в себе усі бактерії та сприяє зберіганню підлоги.

Усі ці механізми та засоби у будинку здешевлять комуналку для господарів в 3-4 рази порівняно з традиційними будинками. Та от собівартість хати –40 тисяч доларів. Але найдорожчий тут зелений дах. Якщо від нього відмовитися можна зекономити ще 10 тисяч.

Глина, солома і трава на даху: львівський айтішнік будує собі "домівку Хоббіта" (відео) фото

Львів у новинах

У Львові розлючений чоловік підстрелив дитину

На Львівщині чоловік застрелився, посварившись з дружиною

Де у Львові не буде світла на початку листопада: адреси

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах