У Львові облаштування території навколо цирку спровокувало скандал

фото з сайту lvivreport.blogspot.com

фото з сайту lvivreport.blogspot.com

Дозвілля та їжа
05 листопада 2015 10:28

Понад 5 років тому у Львові було прийнято рішення про встановлення пам’ятника Богдану-Ігорю Антоничу в сквері біля львівського цирку. І от, наприкінці 2015 року, у місті розгортається черговий скандал про те, де має бути розміщено пам’ятник, як має виглядати сквер навколо нього, і чи потрібен там дитячий майданчик. Причиною цього стало представлення та обговорення попередньої концепції проекту облаштування дитячого майданчика, скверу та площі біля цирку, ініційованого Львівською міською радою.


Передісторія


Ще в серпні 2010-го року було підведено підсумки Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу. Тоді, за результатами таємного голосування, переможцями конкурсу став авторський колектив архітекторів: Денис Белюх, Олександра Лібич, Олександр Матушков та скульптор Володимир Одрехівський. Проект отримав 5 голосів членів журі. Тож саме його мали реалізовувати в сквері біля цирку. Однак,за словами Володимира Одрехівського, стан справ у країні не давав змогу втілити проект у життя.

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото 1

Сучасний вигляд скверу поблизу цирку

Лише на початку 2015-го року пам’ятник Антоничу вирішили встановити в місті до 2016-го року.


Скульптура і сквер


Проект пам’ятника являє собою 4,5-метрову бронзову скульптуру. Станом на 2015-ий рік виконано робочу модель у натуральну величину. Про вартість робіт Володимир Одрехівський вирішив не відповідати, вказавши лише, що сума є чисто символічною як для такого проекту. Однак скульптор наголосив, що проект – це спільне архітектурне рішення, яке включає в себе не лише скульптуру, але й сквер навколо неї. Окрім того, воно захищено авторським правом, тож ніхто не має права вносити в цей проект будь-яких змін без погодження з авторським колективом.

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото 2

Проект скульптури Богдану-Ігорю Антоничу. Автор - Володимир Одрехівський

Щодо скверу, то, як виявилося, в проекті він займає лише 600 м2 із усієї площі біля львівського цирку. Таке обмеження, за словами архітекторки Олександри Лібич, було надано Львівською міською радою та Галицькою районною адміністрацією, які й виступили замовниками проекту. Хоча архітектори готові були розробити весь проект скверу і площі перед цирком. Готові вони це зробити і сьогодні.

У 2013 році місто повністю розрахувалося з архітекторами за проект, а вартість ремонтно-будівельних робіт (без пам’ятника) в сквері на той час склала 600 тис. грн. Сьогодні, за словами Олександри Лібич, вартість є значно вищою, через здорожчання будівельних матеріалів, однак назвати точну суму архітекторка так і не змогла.


Зміна від ЛМР


У лютому 2015-го року, у Львівській міській раді, відбулася зустріч між представниками управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури (УАБРІ) та скульпторами щодо облаштування скверу біля цирку. Як розповів Володимир Одрехівський, тоді ж пообіцяли до обговорення запросити архітекторів із авторського колективу, які перемогли у конкурсі в 2010-му році. Однак цього так і не сталося. Зате з того часу представники УАБРІ розробили власний проект скверу, в якому внесли зміни до вже існуючого проекту. Як розповіла керівник УАБРІ Олександра Сладкова, причиною для такого кроку стало те, що в проекті 2010-го року передбачали зрізати 7 дерев у парку, а зміна доріжок перекривала вхід на дитячий майданчик.

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото 3

Проект парку, запропонований управлінням адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури ЛМР

Окрім того, в запропонованому проекті змінили місце розташування самого пам’ятника Антоничу.


Скандал між архітекторами, скульпторами та міськими чиновниками


Така пропозиція від міської влади викликала чимало обурення серед митців під час представлення нового проекту 30-го жовтня у фойє Львівського цирку місцевим мешканцям. Голова журі конкурсу Василь Семенюк, голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олександр Ярема, скульптор Володимир Одрехівський та архітектори Олександра Лібич і Олександр Матушков спільно з представниками спільноти лемків Львова, які виступили ініціаторами встановлення пам’ятника, – висловили свої протести з цього приводу. Вони нагадали, що до рішення конкурсної комісії не можна вносити жодних змін без погоджень з авторами. Адже це – кримінальна відповідальність.

За своїх колег з УАБРІ заступився головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Він запевнив архітекторів та скульпторів, що до проекту, без їхнього дозволу, ніхто не буде вносити жодних змін. А запропонований проект назвав лише однією з можливостей для покращення вже існуючого плану, адже за 5 років багато змінилося, в тому числі і щодо  облаштування громадських просторів міста. Як приклад головний архітектор Львова відзначив використання паркових меблів, змін в підсвічуванні пам’ятників. До того ж, Юліан Чаплінський назвав таке обговорення рухом до європейських стандартів, адже в Європі жодні зміни не відбуваються без обговорень із місцевими мешканцями.

Олександра Сладкова запевнила, що така презентація – це лише ілюстрація можливих змін, які можна реалізувати в парку. Вони не мають жодного офіційного характеру, і в цьому випадку їх було використано, щоб почути думку мешканців прилеглих будинків про те, як має виглядати громадський простір в їхньому районі.

Однак дійти до спільної точки зору під час обговорення в приміщенні цирку так і не вдалося. Тож учасники домовилися зустрітися пізніше, в стінах Львівської міської ради, щоб спільно вирішити спірні питання.


Дитячий майданчик


Окрім вже запроектованої частини скверу з пам’ятником, представили на зустрічі й можливий варіант дитячого майданчика. Ініціатором такої презентації виступило управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР, на балансі якого знаходиться цей об’єкт. Влітку вже відбулося перше обговорення з батьками щодо того, як може виглядати дитячий майданчик, тож настала черга його попередньої візуалізації.

Отож, дитячий майданчик буде на тому ж місті, що і теперішній майданчик. Автор проекту – архітектор Матвій Дух, запевнив, що це лише робоча версія для ознайомлення, а не готовий проект, тож ні кошторису робіт, ані часу його реалізації не було озвучено.

Загалом, згідно проекту, передбачено поділити дитячий майданчик на декілька зон. Зважаючи на те, що знаходиться він поблизу цирку, всі ігрові зони пропонують назвати відповідно до місця проживання звірів в Африці. На майданчику функціонуватимуть ті ж каруселі, які є тепер, а поділені зони вирізнятимуться за кольорами, які використають в оздоблені стін та лавок.

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото 4

Проект дитячого майданчика, запропонованого Матвієм Духом

Перша зона – "Сафарі", для дітей віком 3-5 років. Зараз тут знаходиться гірка у вигляді слона. Її запропоновано залишити, дещо оновивши, а також встановити пісочницю для дітей і гойдалки на пружинах у вигляді слоненят. Поруч знаходитимуться батути, їх, за потреби, можна буде замінити на пісочниці.

Наступна зона розрахована для 5-8-річних дітей – "Оаза". Тут пропонують встановити гірку-лазанку, карусель та лавку у вигляді крокодила. Поруч знаходитимуться "пагорби", найвищий сягатиме 90 см у висоту. Для дітей від 8 до 12 років вирішили використати мультифункціональну лазанку, а також плетену гойдалку. Цю територію назвали "Джунглі".

Вже за поділеними зонами знаходитиметься ще одна зона для батьків з дітьми до трьох років. На думку Матвія Духа, тут мала би бути велика площа з лавками, де батьки малюків могли би з ними гуляти, або відпочивати, поки діти сплять.

У присутніх мешканців мікрорайону виникли свої пропозиції до презентованого проекту. Зокрема про те, що передбачено замало гойдалок і каруселей, на яких люблять бавитися діти, і фактично нічого немає для дітей до трьох років.  Питанням залишилося також те, чи матимуть можливість бавитися на майданчику діти з особливими потребами.  


Цирк поза увагою


Незважаючи на те, що обговорення відбувалося в приміщенні цирку, ситуацію з площею перед будівлею так і не обговорили. А все тому, що цирк підпорядковано обласній владі, а не міській, тож ця площа поза компетенцією міста. До того ж, адміністрація цирку висловила свої претензії до компанії "Онур", яка займалася ремонтними роботами дорожнього покриття на вул. Городоцькій. Під час цих робіт площу перед цирком використовували для зберігання будівельних матеріалів та техніки, відтак її було сильно пошкодженою. Однак жодних робіт щодо відновлення площі ремонтники так і не зробили. Тож зараз вирішується, за чиї кошти й коли площа перед цирком набуде бодай такого вигляду, який мала перед тим.

У  Львові  облаштування території навколо цирку спровокувало скандал фото 5

Площа перед цирком

Окрім того, є проблема і з підпірною стіною за будівлею цирку, яка стримує сповзання Святоюрської гори. Кошти на її ремонт не виділяють, тож дирекції цирку доводиться все робити власними силами.


Післямова


Попри всі обговорення, під час зустрічі так і не було озвучено, коли у Львові встановлять пам’ятник Б.-І. Антоничу. Юліан Чаплінський запевнив, що це перший у списку пам’ятників, які буде встановлено у Львові. Правда, якщо в 2009-му році його планували встановити до 100-ліття з дня народження письменника, то в 2016-му році планують приурочити до 85-ліття виходу першої збірки Б.-І. Антонича "Привітання життя". 

Джерело: tvoemisto.tv

Львів у новинах:

Сьогодні до Львова прибуває Плащаниця Пресвятої Богородиці: розклад Богослужінь 

Львів'янину на замітку: де можна відстежувати онлайн бюджетні кошти

Поліція Львова затримала п’яну жінку, яка везла двох дітлахів 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах