Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні

Фото  - точка

Фото - точка

Дозвілля та їжа
20 листопада 2015 17:40

Якщо вам хочеться весело відзначити Різдво-2016 на Західній Україні, зі своїми планами вже пора визначитися, щоб встигнути забронювати квитки на транспорт і затишний номер в готелі. Зустріти Різдво буде цікаво у Львові, Закарпатті, Буковині.

Читайте також: Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 2016

Пам'ятайте при цьому, що в цих містах не всі заходи прив'язують строго до Нового року або Різдва. Багато що проходить за тиждень-два до цих дат і триває до середини січня, а то й пізніше. Це дозволяє відвідати різні міста в різні дні, і якщо не виходить у вихідні, то і в робочі дні побачити щось цікаве. Отже, де зустріти Різдво в Західній Україні в 2016 році?

Заглянемо в календар міських подій, які можна буде відвідати на Новий рік та Різдво у Львові.


Різдвяний ярмарок

Фото: shlepanza

Фото: shlepanza

Коли: з 11 грудня до 17 січня

Різдвяний ярмарок у Львові порадує асортиментом товарів до 17 січня, минаючи Старий новий рік. Проходить подія на проспекті Свободи - від Оперного театру до пам’ятника Т.Шевченку і на пл. Ринок (західна та східна сторони). Цей захід завжди користується великим успіхом і чимось схожий на свято, яке проходить в Європі. Тут перед вами відкриваються невеликі дерев'яні будиночки, і купити тут можна все, що душа забажає.

читайте також Новий рік 2016 та Різдво у Львові: що буде цікавого


Дідух - один з головних символів Різдва

Коли: 6 cічня

Ще одна цікава подія відбудеться 6 січня, коли на площі Яворського перед костелом єзуїтів буде встановлений дідух, або сніп пшениці висотою більше 5 метрів, один з головних символів світлого свята Різдва. Як правило, дідух виготовляють з дрібних снопів вручну.

Фото: lvivtoday.com.ua

Фото: lvivtoday.com.ua


Свято пампуха 


Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото

Коли: 7 - 11 cічня

У рамках проекту "Різдво в Гаю" відбудеться традиційне  Свято Пампуха, що пройде 7-9 січня у Шевченківському гаю. Гості Свята матимуть змогу долучитися до давніх звичаїв та насолодитися виступами найкращих вуличних вертепів та дитячих ансамблів, різдвяними виставами, відвідати великий ярмарок,який щедро частуватиме численними різдвяними стравами, а саме – медовою кутею, духмяним узваром та іншими смаколиками. Ну і звичайно не обійдеться без пампухів, які можна буде скуштувати з найрізноманітнішими начинками, а також дізнатися більше про особливості їх приготування та історію цієї смачної страви.

Протягом трьох святкових днів усі охочі зможуть навчитися створювати різдвяні дідухи, павуки та ангелів із соломи, відвідати свічкові майстер-класи від Львівської свічкової мануфактури та майстер-класи по гончарству,потрапити на вечерю до гостинних господаря та господині, почути про давні звичаї святкування Різдва та приготування традиційних різдвяних страв.

Окрасою Гаю стане найбільший символ Різдва у Львові – чотириметрова Різдвяна Зірка та різдвяні інсталяції "Ангельська коляда" митців галереї сучасного сакрального мистецтва "IconArt".

На головній сцені Свята виступатимуть автентичні гурти, відбудуться народні забави, а також усі охочі зможуть долучитись до спільної коляди. Окрім цього, протягом Свята Пампуха будуть проведені конкурси на Найкращий вертеп, Найкращу господиню "Смачненький пампушок", Наймилішого ангела та Найкапоснішого чортика. Традиційно захід відбудеться за участі незмінної ведучої Свята Пані Пампухової.

Щодня по хлібопічці! У Гаю 7 та 8 січня відбудеться конкурс серед господинь "Смачненький пампушок". Учасники конкурсу частуватимуть журі та гостей свята пампушками, спеченими за власним рецептом. А переможець конкурсу отримає в подарунок хлібопічку від партнера свята ТМ "Львівські дріжджі".

Вартість квитків: попередній продаж у мережі кас "ОТ-ОТ", а в дні проведення Свята дорослий - 25 грн., дитячий – 10 грн.

Де Шевченківський гай

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 1


Різдво у гаю

Коли: 7-8 січня 

Традиційне вертепне дійство на Різдво у Львові розпочинається у Музеї народної архітектури та побуту. Тут зможете потрапити в атмосферу давнього села, де хатки сповнені сімейним затишком, де у колі рідних по духу людей звучить дзвінка коляда у сяйві різдвяних звізд.

читайте- Стала відома детальна програма фестивалю "Різдво в Гаю"

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 2

7 січня у "Шевченківському гаю" на відвідувачів чекають колядування творчих колективів міста, виступи вертепів, представлення українських Різдвяних звізд, зимові ігри, конкурси, та для всіх любителів снігу – гірка для катання на санчатах та ковзанка, українські забави та традиційні народні танці, смачні пампухи та теплий чай від господаря та господині. 


Хода звіздарів


8 січня традиційно відбудеться "Святкова хода звіздарів" центральними вулицями Львова. Хода рухатиметься площею Ринок і завершиться на ярмарковій площі біля Оперного театру. А на сцені біля опери діятиме різдвяна програма – колядування від фольклорних колективів міста, виступи вертепів, естрадних виконавців,презентація звізд від майстрів, нагородження звіздарів.

Стартує хода о 13.00 год від Домініканського собору. 

Учасниками фестивалю – звіздарі зі Львова, Львівської області та інших областей України. Сотні львів’ян та гостей міста охочі пройтися у сяйві різдвяних красунь, аби прославити народженого Бога.

Цей рік для звіздарів видався плідний. Під керівництвом народного майстра Богдана Новака було створені 2 великі звізди для м. Дублян та с. Грибовичі (діаметр 2 м), було проведено ряд майстер-класів, на яких творили звізди львів’яни та охочі з Полтавщини та Черкащини.

Щороку у нових звіздах віддзеркалюються події в Україні. У мирний час була створена колекція звізд "Пори року", "Вифлеємська", "Євро 2012" і десятки інших. У часи Революції Гідності звіздарі зробили звізд "Патріотичну" до Києва на майдан. У пам’ять про Героїв Революції Гідності було створено звізду, оздоблену сотнями свічок, у центрі якої глобус, як свідчення, що слава про українських Героїв облетіла увесь світ.

Головна звізда X фестивалю – "Звізда Миру". Ніжно-блакитного кольору. У центральній частині із білим голубом – символом миру, символом Святого Духа. "Слава Богу на висоті, а мир людям на землі" – слова, які є ореолом звізди.

13.00 год: звіздарі вирушать від храму Пресвятої Євхаристії (Домініканського собору). Архангел Михаїл із ангелами воїнами та ангелами світла очолять ходу, як небесна сторожа нашого міста.

14.00 год: на площі біля Оперного театру, біля центральної ялинки відбудеться урочиста презентація нових звізд, посвята у звіздарі та нагородження. Вертепна драма розповість про народження Спасителя, колядники віддадуть Йому Славу.

"Події в Україні об’єднують нас у благочинних справах, у пожертвах, у молитвах. Запрошуємо громаду Львова при святі об’єднатися у велику родину та у певний час – о 17.00 год, у певному місці – біля ялинки – поколядувати", – зазначає Надія Дзвоник.

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 3


Школа різдва під Арсеналом


Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 4

Організатори запрошують взяти участь в найрізноматініших новорічно-різдвяних майстер-класах, поспівати колядки, скуштувати святкових наїдків на традиційному ринку їжі та просто гарно провести час.

"Під арсеналом". Єдиний в Україні постійно діючий ринок вуличної їжі запрошує провести тут Різдво. Тут можна скуштувати різноманітні смаколики, такі як: чорні вареники, закарпатські равлики, голубці, пекельні ребра, чорноморські мідії, глінтвейн, гарбузове латте та багато смачного за доступними цінами.

До Різдва на ринку можна буде скуштувати усі 12 страв зі святкового столу, в рамках квесту "Знайди 12", а вже 12 січня відбудеться конкурс куті. Крім того, гостей запрошують приносити і свою кутю, аби почастувати нею і інших. Власник найсмачнішої куті отримає подарунок від закладу.

Ринок працює щодня з 11:00 по 20:00. Опісля 23:00 ринок перетворюється на клуб з розумною музикою за адресою вул. Підвальна,5.

Коли: 20 грудня 2015 року -20 січня 2016 року, 18.00

Де: Ринок зброї "Під Арсеналом"


Святкування Різдва в Закарпатті


Різдвяні заходи в Закарпатті починають дзвеніти дзвіночками задовго до настання Нового року. 


Парад Миколайчиків, відкриття ялинки та фестиваль Медовухи в Ужгороді


Парад Миколайчиків Коли: 19 грудня

Юрби дітей в червоних нарядах ходять по вулиці, після чого урочисто відкривають головну ялинку міста.

Фото: zaholovok.com.ua

Фото: zaholovok.com.ua 

"Медовуха Фест 2015" Коли: 2-3 січня 2016 на набережній Незалежності 


По-суті, це фестиваль-ярмарок медової продукції. Найсмачніший та найякісніший український мед домашнього виробництва, медове вино, медовий бальзам та багато іншої ексклюзивної продукції. Найрізноманітніші медові напої на основі рослин з карпатських полонин – "лікують тіло і душу" жартують пасічники.
Тут ви отримаєте можливість пройти майстер-клас із виготовлення медовухи та навчитесь відрізняти якісний мед. – Дати 2 – 3 січня поки що орієнтовні. Фестиваль може бути перенесений на 20-21 січня, - попередили VG Львів організатори. 

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 5

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 6


Фестиваль Червене вино у Мукачеві


Коли: 13-14 січня

Не варто забувати і про знаменитий фестиваль вина у Мукачеві, це прекрасний привід відвідати дивовижний містечко. Під час цього свята можна буде подивитися і замок Паланок, і відвідати численних учасників цікавого заходу.

До речі, фестиваль Червене вино давно став візитною карткою Закарпаття, і проходить саме на Старий Новий Рік. У цей час торішній урожай, перетворений в чудовий напій, набуває свої неземні смакові якості і радує його знавців.

Фото: planetofhotels.com

Фото: planetofhotels.com

Перед поглядом гостей відкриється достаток вин: білі, червоні, рожеві, а також безліч напоїв, виготовлених на основі вина, всього і перерахувати. Крім того, у продажу надійдуть і європейські сорти вина. Для того щоб дія не перетворилося у пияцтво, дія розбавиться ярмарком і уявленнями у вигляді фольклорних сценок.

Фото: planetofhotels.com

Фото: planetofhotels.com

Фестиваль Червене вино 2016 пройде не як зазвичай - на центральній частині міста, в найбільшому парку Мукачева. Мова йде про парк "Перемога", який за останній рік пережив справжнє перевтілення завдяки облаштуванню нових доріжок, в тому числі вело-, а також озелененню, освітленню, атракціонам і, навіть, охороні з огорожею.

Фото: planetofhotels.com

Фото: planetofhotels.com


Різдво в Буковині


Найцікавіші для туриста різдвяні заходи в Буковині почнуться в другій половині січня.


Свято Маланки в Вашківцях


Коли: 13 cічня

13 січня після обіду загримлять Маланки - своєрідні українські пісні західноєвропейського карнавалу. Свято отримало свою назву від Дня преподобної Меланії, на заході він випадає якраз на 13 січня. 

Фото: planetofhotels.com

Фото: planetofhotels.com

Жителі маленького буковинського містечка Вашківці готуються до свята найретельнішим чином - власноруч шиють костюми, розмальовують маски, а потім об'єднуються в групи, щоб від душі повеселитися на справжньому українському карнавалі. 

Фото: planetofhotels.com

Фото: planetofhotels.com


Фестиваль гентешів у Гечі 


Коли: 31 січня

Гарячим глінтвейном та найсвіжішими смачними м’ясними стравами приваблює гостей село Геча Берегівського району. На період зимових свят тут запланований традиційний Фестиваль гентешів. Різники свиней на публіці змагатимуться у спритності та майстерності приготування різноманітних страв зі свинини. Більш свіжого м’яса ви не скуштуєте ніде, адже весь процес від самого початку відбувається на очах у глядачів.

На фестивалі гентешів у селі Геча. Фото: Олег Григор’єв

На фестивалі. фото: Олег Григор’єв

Фото: http://firtka.if.ua/


Гуцульска Коляда


Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні фото 7

Фото - Ігор Меліка (igormelika.com.ua)

Також на новорічно-різдвяні свята вас запрошує Верховинщина. Святкові дні, проведені у карпатських горах, запам’ятаються вам на довго. А місцеві ярмаркові та концертні дійства не дадуть сумувати.

Давні гуцульські традиції, на щастя, ще збереглися у цьому віддаленому гірському селі. Колядники збираються біля церкви після святкової служби, де і починається Гуцульська Коляда, після чого вони розходяться з віншуваннями по селу. Яскравий гуцульський одяг, трембіти і скрипки, топірці-бартки у руках чоловіків-колядників разом зі стародавніми співами створюють особливий колорит цього дійства.

Де: Криворівня, Івано-Франківська область
Коли: 7 січня 2016 р.

Різдвяні колядники з Верховинського району. Фото: Володимир Дубас

Різдвяні колядники з Верховинського району. Фото: Володимир Дубас

Джерело: planetofhotels.com, firtka.if.ua.

Львів у новинах:

Коли у Львові буде різдвяний ярмарок у цьому році

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах