У Львові є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні

фото з сайту www.facebook.com/bagchasaray/

фото з сайту www.facebook.com/bagchasaray/

Дозвілля та їжа
24 листопада 2015 12:19

У Львові працюють три заклади, де можна скуштувати кримськотатарську їжу, два з них мають однакову назву "Бахчисарай", проте принципово різні концепції. Де саме у Львові можна скуштувати юфакаш та каву без води –  радить tvoemisto.tv


Кафе "Крим"

Особливості

Кухню повністю адаптовано до норм мусульманського світу. Тут ви не вип’єте спиртних напоїв та не скуштуєте свинини.

"Кримські татари – мусульмани, нашу кухню й спосіб життя ми сповідуємо з релігії, з ісламу. Тому ми не використовуємо і не продаємо спиртні напої. Для мене це стало принципом. Зате сюди можуть прийти сім’ї з дітьми й не переживати, що за столиком будуть сидіти неадекватні люди", – розповідає власник кафе Руслан Аблямітов.

Ще однією особливістю закладу є відповідність ціни та якості. Їжу з низькою ціною подають із особливою ресторанною презентацією, оскільки вважають, що найперше страва має викликати бажання їсти.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото

Кухня

Кафе "Крим" притримується норм халялю – це поширене поняття у мусульман того, що дозволено їсти за мусульманським звичаєм. "У нас немає продуктів зі свинини взагалі, немає того, що має в собі кров", – пояснює власник.

Особливу увагу заклад приділяє стравам з борошна, також усі соуси – власного виробництва, так само як і локшина, яку використовують в лагмані. Тут можна скуштувати страви східної, зокрема й кримськотатарської кухні: сарма (голубці з виноградного листя), шурпа (наваристий бульйон з м’ясом та овочами), а також традиційний розсипчастий плов. Окрім цього, тут можнак спробувати турецьку й татарську пахлаву й відоме серед кримських татар курабьє – тістечко з пісочного тіста.

Каву у кафе "Крим" подають по-східному, яку готують в джезві (турці). Її пропонують на мідному підносі, на якому також розміщується турка, оригінальна чашка та кавомолка зі зернами кави, які клієнт сам може перемолоти. До неї подають склянку з водою та кримськотатарські солодощі. Каву подають в мідній чашці, в якій знаходиться ще одна – порцелянова чашка.

У кафе "Крим" плов з яловичиною та спеціями коштує 40 грн за 340 грам, голубці з виноградного листя (сарма) вартують 40 грн, а чебурек – янтик з сиром та помідором – 27 грн.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 1

Концепція, дизайн

Приміщення складається з двох залів, дизайн яких виконано у східному стилі – це і коврики на диванах, і подушки. Кафе також прикрашають картини з кримськими пейзажами, зокрема нашого сучасника Нури Якубова "Бахчисарай". А в одному із залів, на екрані телевізора, гості можуть дивитися відео із зображеннями краєвидів із різних кутків Криму.

"У закладі я вирішив створити атмосферу Криму за допомогою деталей. Спеціально створив збірку українських національних пісень вперемішку зі східними мелодіями різних народів. Килими на диванах, подушки у східному стилі – такими дрібницями ми намагались створити атмосферу Криму, атмосферу Сходу", – розповідає Руслан Аблямітов.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 2

Локація

Вул. Фурманська, 1а.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 3


Кафе "Бахчисарай"

Особливості

У "Бахчисараї" не продають свинини та алкоголю. Страви у них також готують за нормами кримськотатарської кухні. Заклад оформили у популярному сьогодні вінтажному стилі. Головною метою власника кафе є популяризувати культуру кримських татар у Львові, зокрема кухню.

"Якби я міг описати своє кафе одним реченням, то це було б – частинка Криму в Львові. Перебуваючи тут, я відчуваю себе як вдома. Змінив тільки назву міста, але паспорт, душу і серце я не змінив", – розповідає власник кафе "Бахчисарай" Ельдар Гралов.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 4

Кухня

У кафе подають традиційну кримськотатарську кухню. Зокрема, клієнти можуть спробувати янтух (чебурек, який готується на сковорідці без додавання олії), бахлалилахша (25 грн) – це макарони власного виробництва і квасоля, зверху заливається соусом із смаженої цибулі, юфакаш (30 грн) – традиційно кримськотатарська їжа, маленькі пельмені в бульйоні із зеленню.

"Ці пельмені мають влізати від 13 до 15 штук в столову ложку. Якщо дівчина вийшла заміж, вона повинна приготувати цей суп, і якщо на ложці буде відповідна кількість пельменів, то вона пройшла тест, отже, є терпеливою", – розповідає Ельдар.

Також можна спробувати традиційний плов, шаурму та лагман. Окрім добре відомих напоїв, такі як кава та чай, у "Бахчисараї" можна замовити айран та язму. Це класичні кримськотатарські напої. Айран готують із кислого молока чи кефіру, до якого додають воду, часник і спеції. Прохолодний напій, який підходить до плову, шашлика, баранини. Язма – кисле молоко, яке витискають через марлю, тоді воно має кисло-солодкий смак. Його змішують із водою, додають спеції та зелень.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 5

Концепція, дизайн

Приміщення закладу є двоповерховим. Тут переважає поєднання сучасного й традиційного східного стилю. Практично все в кафе, окрім диванів й килимів, – ручної роботи. Вінтажні люстри звисають над столиками, на стінах – картини. Як розповідає власник, на нижньому поверсі планують відкрити окремий зал, у якому будуть тапчани. На них можна буде відпочивати й куштувати кримськотатарську кухню.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 6

Розташування

Кафе знаходиться недалеко від пам’ятника Михайлу Грушевському, на вулиці Августина Волошина, 6.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 7

 

У Львові існують два "Бахчисараї". Один з них – це кав’ярня в центрі міста, яка відкрилась нещодавно. Власники її також переселенці з Криму. Заклад мав запрацювати ще півтора роки тому, проте через безліч бюрократичних проблем відкриття кафе довелось відкласти. Причина такого рішення полягала в тому, що заклад знаходиться в старій будівлі, яка має закладені старі арки. Власники вирішили ці арки відновити власним коштом, тому ремонт затягнувся на тривалий термін.

За словами адміністрації кав’ярні "Бахчисарай", проблем зі спільними назвами немає, оскільки вони знаходяться в різних частинах центру та мають принципово різні концепції.


Кав’ярня "Бахчисарай"

Особливості

Головною ціллю закладу є познайомити львів’ян із культурою кримських татар, зокрема через культуру споживання кави. У "Бахчисараї" подають тільки каву й чай, звичайно ж, додаючи до них східні солодощі.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 8

Кухня

У кав’ярні можна спробувати каву різних сортів та видів подавання. Зокрема, особливою популярністю серед клієнтів користується кава, яку заварюють на молоці, без додавання води. Усі напої в закладі готують на піску, навіть чай та какао. Каву ж заварюють у джезві.

Кав’ярня також відома чайними церемоніями. Найпопулярнішою сьогодні є церемонія турецького чаю. Для неї використовують чай, який вирощують в Туреччині, а також подвійний "двоповерховий" чайник. Конструкція цього чайника складається зі свічки, яка підігріває чай, великого нижнього чайника та меншого – зверху. У верхній чайничок наливають  чай, який перед тим виварюють приблизно 10 хвилин, у нижній – окріп. Спершу в чашку потрібно налити чай, а згодом – окріп, залежно від того, чи любите міцний чай чи не дуже.

Кав’ярня, окрім традиційних і добре знаних солодощів, може запропонувати хабах фултус – закручений рулет із гарбузово-горіховою начинкою всередині, политий зверху гарбузово-медовим сиропом. Також можна скуштувати традиційну кримськотатарську білу халву, яка є різновидом традиційної.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 9

Концепція, дизайн

Весь дизайн закладу дотримано в стилі старого Бахчисараю. Елементи дизайну складаються з таких, які були в ханському палаці. У кав’ярні відсутні традиційні стільці, натомість відвідувачі сидять на кримськотатарських бамбетлях. Стіни, посуд та килими зроблені в традиційних орнаментах східних культур.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 10

Локація

Заклад знаходиться на вулиці Друкарській, 11.

У Львові  є частинка Криму: три заклади кримсько-татарської кухні фото 11

Нагадаємо, що у Львові також діяв ресторан  національної кухні кримських татар у пасажі Андреоллі, неподалік площі Ринок, проте, як розповіли Tvoemisto.tv, його закрили. Працювало це кафе всього лише кілька місяців.

Також, на проспекті Свободи та біля ТЦ "Магнус" працювали кримськотатарські чебуречні, проте, за словами власника Рустема Еміралієва, їх відкривали тільки на літній сезон. Чи будуть вони працювати влітку наступного року, поки що невідомо.

фото з facebook-сторінки кав'ярні "Бахчисарай"

Львів у новинах:

Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати

Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах