Святий Миколай у Львові: перелік акцій та як долучитись

Фото взято з сайту http://lvivpost.net/

Фото взято з сайту http://lvivpost.net/

Дозвілля та їжа
25 листопада 2015 17:51

Напередодні улюбленого свята всіх дітей – дня Святого Миколая – відбуваються різні дива. Але такими вже є українські реалії, що не всі діти мають шанс отримати омріяні подарунки, не всі мають батьків чи опікунів… Тож мусимо подбати про те, аби Чудотворець не оминув жодного маленького львів’янина! “Пошта” пропонує долучитись до акцій, які проводять у нашому місті волонтери, і стати справжнім помічником Святого Миколая. 


“Миколай про тебе не забуде!”


У рамках щорічної Всеукраїнської благодійної акції “Миколай про тебе не забуде!”, започаткованої в 2001 році молодіжною громадською організацією “Академія української молоді”, помічники Чудотворця рознесуть подарунки дітям із багатодітних і малозабезпечених сімей Львова, а також тим, чиї батьки загинули у зоні АТО. Акція проводиться на всій території України напередодні дня Святого Миколая. Долучитись можна принісши подарунок на Фабрику Святого Миколая (локація наразі не відома).

18 і 19 грудня близько 500 помічників Чудотворця (одягнені в шапочки і мають спеціальні ідентифікатори) відвідають домівки потребуючих дітей Львова та області, стукаючи в двері і кажучи: “Я від Святого Миколая! Він просив передати тобі цей подарунок”. 19 грудня під час святкової акції в місті волонтери, як правило, вітають перехожих зі святом Миколая, даруючи цукерки, листівки та щирі усмішки. Цього року помічниками Божого угодника в нашому місті будуть 500 молодих людей. Вже традиційно акцію підтримали багато власників приватних автівок, які відвозили помічників Чудотворця у найвіддаленіші куточки Львова. 

Учасником акції може стати кожен у зручний для себе спосіб: волонтери – працюють на Фабриці Святого Миколая і розноситимуть подарунки дітям; спонсори – фірми і підприємства – роблять пожертви; партнерські організації та спільноти – організовують збір подарунків у навчальних закладах, релігійних громадах; перевізники – волонтери і партнерські організації – можуть надати транспортні послуги для перевезення волонтерів та подарунків; ЗМІ – інформаційну підтримку, висвітлюючи перебіг різних етапів заходу.

Додаткову інформацію про акцію можна знайти за посиланням: www.mykolaj.com.ua або зателефонувати на номери: 097 864 03 44 (Анастасія Гураль); 097 660 05 67 (Христина Дольна). Електронна пошта: info@mykolaj.com.ua”.


Допомога від Пласту


Уже п’ятнадцятий рік поспіль львівські пластуни спільно з Мальтійською службою допомоги активно займаються доброю справою, організовуючи для дітей із інтернатів свято Миколая. Йдеться про Сколівську школу-інтернат, заклад у Букові та дитяче відділення в психіатричній лікарні Львова.

У нас є активні організатори, відпрацьована ефективна система проведення акції, проте завжди виникає проблема в недостатній кількості речей для діток, адже люди зазвичай не можуть повністю задовольнити потреби сиріт.

Отож, потребуємо:

– одягу (переважно зимового) та білизни;

– шапок, шаликів, рукавичок;

– взуття,

– засобів гігієни; 

– іграшок;

– канцелярських товарів;

– спортивного інвентарю (м’ячів, ракеток).

Номер картки для переказу коштів – 5168757301185833.

Можна переказувати гроші на закупівлю додаткових речей для сиріт і на транспорт. Також можна узяти листа від дитини і спакувати їй подарунок. Координатор акції у Сколівському інтернаті – Ярина Закутинська (тел. 063 309 14 18), електронна адреса: jarka2007@rambler.ru. Координатор у психіатричній лікарні Львова на вул. Кульпарківській – Cофія Данилиха (тел. 063 154 92 65), електронна адреса: sofiya.danylykha@plast.org.ua. Координатор інтернату в Букові – Ярина Нижник (тел. 063 245 75 39), електронна адреса: 2.ce.gordo@gmail.com.


“Дерево бажань” у домініканському соборі


У Львові для дітей-сиріт влаштували акцію “Дерево дитячих бажань до Святого Миколая”, організаторами якої є молодь храму Пресвятої Євхаристії, а партнером – БО “Фундація духовного відродження” (УГКЦ). Таку акцію проводять у храмі Пресвятої Євхаристії вже понад десять років! У ній беруть участь діти-сироти та діти з малозабезпечених львівських сімей. “На ялинці висять ангелики, на яких діти залишили свої листи-побажання до Святого Миколая. Аби здійснити дитячу мрію, треба прийти до храму і взяти один із цих листів”, – пояснює координатор акції Марта Борецька. 

Окрім традиційного пакунка, в храмі звертають велику увагу на виховання дітей. Кожна дитина під час заходу отримає в подарунок цікаві листівки з висловами Матері Терези і Митрополита Андрея Шептицького. В церкві сподіваються, що на ці листівки звернуть увагу батьки, вихователі, адже на них уміщені добрі думки щодо виховання та духовного зростання дітей, що є важливішим від матеріальних подарунків у день Святого Миколая.

Організатори закликають усіх небайдужих долучитися до благодійної акції та допомогти в організації і проведенні заходів для дітей. Кількість учасників акції щороку збільшується. Цього року найбільша кількість – 250 дітей, і листи-побажання їх усіх уже розібрали від 8 листопада. Щоправда, координатор уточнила, що буде ще 10-15 листів, тож охочі потішити дітвору подарунками ще встигнуть зробити це. 

Аби отримати докладнішу інформацію, варто зателефонувати на номери: 067 682 08 25 (координатор благодійної акції – Марта Борецька) або на 096 955 93 31 (отець Тарас Милян).


Святий Миколай від Мальтійської служби


Щоби допомогти Чудотворцеві принести дарунок кожній дитині, яка зростає в скруті без батьків, Мальтійська служба допомоги вже дев’ятнадцятий рік поспіль ініціює акцію “Святий Миколай – дітям з інтернатів”. Невід’ємною складовою цього улюбленого свята дітвори є, безперечно, листи до Чудотворця, адже лише так дитина може розповісти про себе, про свої мрії, про те, якого подарунка очікує. Цього року, як стверджують у львівському осередку Мальтійської служби допомоги, дитячі листи до Святого Миколая мають одну особливість: дуже часто діти просять, аби Божий угодник зробив так, щоби війна на сході щонайшвидше закінчилася і щоби найперше приніс мир, а вже потім мандаринки, цукерки, ляльки і машинки. 

Понад 4000 дітей, які виховуються у інтернатах та сиротинцях Львівської області, щороку пишуть листи Святому Миколаєві з надією на подарунок. 

Стати Святим Миколаєм для дитини з інтернату можна у різний спосіб: 

– взяти листа дитини з інтернату до Чудотворця і, прочитавши його, спакувати персональний подарунок;  

– зробити благодійну пожертву у відділенні будь-якого банку або в скарбничку з логотипом Мальтійської служби; 

– придбати речі, яких потребують вихованці інтернатів (засоби гігієни, канцелярське приладдя, книги, спортінвентар, іграшки). 

Взяти листа і принести подарунки можна на адресу: м. Львів, вул. Акад. Богомольця, 8/2. Тел. 275-12-00 (офіс благодійної організації “Мальтійська служба допомоги у Львові”). 


Новорічний бал-маскарад у кінотеатрі “Сокіл” 


Для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, а також для дітей із синдромом Дауна віком від чотирьох до 18 років у нашому місті 25 грудня  відбуватиметься бал-маскарад у кінотеатрі “Сокіл” (тепер – Львівський кіноцентр, вул В.Великого 14-а). За попередніми прогнозами, планують залучити майже 250 діток (саме стільки місць у кінотеатрі). На учасників чекають цікаві конкурси, атракції у супроводі аніматорів, фуршет (солодощі, домашня випічка, фрукти, соки, чай) і фейс-арт (розпис обличчя). 

Діти ці також писали листи до Чудотворця. Їх можна отримати у координатора акції Ірини Лащенко (на даний час їх є 128). Якщо берете листа, то останній термін передачі подарунка закінчується 5 грудня. 

Волонтери мають потребу:

– у ведучих заходу для дітей 11 – 18 років (цікаві конкурси й атракції);

– у аніматорах для дітей віком 4 – 10 років;

– в організації фуршету (солодощі, домашня випічка, фрукти, соки, чай);

– в оздобленні залу (гірлянди, дощик, паперові новорічні прикраси);

– у фахівцях із фейс-арту (розмальовування обличчя – не кожна дитина матиме гроші на костюм чи маску). 

Аби отримати докладнішу інформацію, варто зателефонувати на номери: 098 405 37 72; 093 496 68 80 (Ірина Лащенко) або ж залишити повідомлення на сторінці координатора акції:  facebook.com/irina.lashchenko.


“Подаруй дитині свято!”


Акція під такою назвою вже триває від 16 листопада і закінчиться 19 грудня! За цей час кожен охочий допомогти дітям мусить обрати листа на сторінці акції у Facebook, у коментарях написати “Я беру цього листа” – і аж тоді після підтвердження адміністраторів сторінки стати помічником Святого Миколая та виконати бажання дитини, зазначене в листі. Подарунок треба принести до 16 грудня, попередньо зателефонувавши на номер 067 583 30 06.

Якщо не маєте можливості самостійно виконати дитяче бажання, можете долучити до акції друзів і зробити це разом або ж просто принести іграшки, канцтовари, дитячий одяг, взуття, білизну чи солодощі (на яку адресу – вас повідомлять телефоном). Якщо не маєте можливості виконати конкретне бажання дитини, можете просто привезти у дитячий будинок цукерки, іграшки чи щось із одягу.

Аби отримати докладнішу інформацію, варто зателефонувати на номер 067 583 30 06 або ж знайти її на сторінках: facebook.com/mariana.pavlovska іfacebook.com/OlhaChaikovska.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах