Як оновлюватимуть інфраструктуру львівського Парку культури

фото: Мирослав Пархомик

фото: Мирослав Пархомик

Дозвілля та їжа
02 грудня 2015 17:14

Менш ніж за півтора року Парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького не лише перетворився на одну з найцікавіших локацій для відпочинку в місті, а й став прибутковим. А проте інфраструктура парку вже давно морально та фізично застаріла. Нині у парку завершують розробляти Концепцію розвитку, за якою територія у 27 га мала б повністю оновитися. Та підприємство опинилося на стратегічному роздоріжжі: заробляти самому або ж "здатися" в оренду.

"На самому початку роботи ми мусили просто "затикати дірки", але майже одразу стало зрозуміло, що це не вихід і потрібне комплексне бачення. Тому почали потроху працювати над Концепцією розвитку", - розповідає директор парку Олександр Молодий, який очолив це комунальне підприємство влітку 2014 року. Разом з ним до парку прийшла молода команда. І нині нова адміністрація вже доволі чітко уявляє, яким має бути парк.

"Два наших стратегічних напрямки – це оновити занедбану інфраструктуру та наповнити парк якісними подіями", - пояснює Христина Пархуць, головний адміністратор парку.

Цьогоріч у парку було 45 подій. "За останніх 20 років цифра безпрецедентно велика", - запевняє адміністратор парку Оксана Наконечна.

Складніше з інфраструктурою. Нинішня переважно є спадком радянських часів і саме про її комплексне оновлення йдеться в Концепції. Та на це потрібні кошти.

Основних способів заробітку у парка два: атракціони та оренда. За 9 місяців 2015 року прибуток парку склав 900 тисяч гривень – у три з половиною рази більше, ніж за той же період рік тому. Попередні ж щонайменше п’ять років взагалі були збитковими. І це при тому, що за останній рік тарифи на комунальні платежі зросли, а вартість квитків на атракціони залишилася незмінною.

Як оновлюватимуть інфраструктуру львівського Парку культури фото

У чому секрет? Директор Олександр Молодий відповідає дещо туманно: "Ми розібралися із закупівлями та підвищили рівень свідомості працівників". Тож доводиться уточнювати, чи вплинули на "рівень свідомості" відеокамери, які фіксують кількість відвідувачів атракціонів. Виявляється – таки вплинули. Якщо за сезон 2013 року (атракціони працюють лише півроку) дохід від атракціонів становив 1,022 млн  грн, а 2014 року – 1,311 млн грн, то 2015-го – 2,896 млн грн!

Приблизно така ж різниця у доходах від оренди. За 9 місяців 2013 року парк заробив 757 тис. грн., у 2014 році – 837 тис. грн., а у 2015-му – 1,796 млн грн.

"Прибутки від оренди залежать від кількості відвідувачів парку. Підприємцям цікаво працювати лише там, де багато людей. Це логічно. Ми наповнили парк подіями, та цього замало. Кількість відвідувачів залежить передусім від того, наскільки комфортно та цікаво людям перебувати в парку. Йдеться про атракціони, спортивні, відпочинкові, дитячі майданчики, лавки, освітлення, замощення, пандуси, озеленення, ознакування і багато іншого", - каже Христина Пархуць.

За останній рік у парку з’явилася дитяча лазанка, кав’ярня у контейнері, містечко для вивчення правил дорожнього руху. Невдовзі почне діяти майданчик для вигулу собак, для воркауту, почалося облаштування пандусів. На 300 тис. грн, які виділила цьогоріч мерія на поповнення статутного фонду, парк закупив один атракціон, дві касових будки та п’ять дерев’яних ярмаркових будиночків.

Втім, попри очевидні успіхи нової команди парку, стає зрозуміло: на загнаному коні далеко не заїдеш. Радянські атракціони доживають свого віку: лише цьогоріч два з них повністю вийшли з ладу, ще щонайменше стільки ж, за словами адміністрації, доведеться закрити наступного року. Усього ж з 11 атракціонів, які нині є в парку, лише один новий.

Як оновлюватимуть інфраструктуру львівського Парку культури фото 1

"Парк культури – єдиний парк розваг в місті. Атракціони – його стратегічний актив. Без них парк залишиться без відвідувачів, а отже й без перспектив", - вважає Олександр Молодий.

Варіантів є два: парк може придбати атракціони сам або ж віддати землю в оренду інвестору, який поставить там свої. За словами директора парку, охочих поставити 1-2 атракціони не бракує. Окрім того, підприємство вже отримало дві серйозних пропозиції. В одному випадку підприємець готовий перевезти парк розваг з Бердянська, в іншому – вкласти гроші у покупку нового комплексу розваг. Та в будь-якому разі йдеться про оренду земельної ділянки терміном на 49 років.

Олександр Молодий запевняє: залежно від типу атракціону дохід від нього є в 3-5 разів вищим, ніж від оренди відповідної ділянки паркової землі.

"Самотужки придбати атракціони нам не під силу. Тому доведеться віддатися на ласку міста або інвестора. Питання полягає в тому, чи парк зароблятиме на атракціонах сам чи дасть заробляти на собі іншим. Завдяки власним атракціонам парк може стати фінансово успішним настільки, щоб у подальшому самостійно розвиватися і перетворитися на сучасну, цікаву та комфортну локацію для відпочинку", - каже Олександр Молодий.

Наразі адміністрація парку аналізує ринок атракціонів. До прикладу, за проектом, який розробила для львівського Парку культури ТзОВ "Італпарк" (офіційний представник італійської компанії "SBF-VISA Group" в Україні), у парку могло б з’явитися 16 дитячих та сімейних атракціонів, а також 5 екстремальних. Їх сукупна вартість 3,5 млн євро. Термін окупності – чотири роки.

В управлінні культури міськради запевняють, що підтримують ідею оновлення атракціонів.

Як оновлюватимуть інфраструктуру львівського Парку культури фото 2

"Ми розуміємо, що Парк культури має стратегічне значення для міста, що питання з атракціонами є нагальним, і що якісне європейське устаткування коштує дорого. Та я поки не знаю, чи буде це розуміння в новообраних депутатів міської ради", - каже Михайло Мороз, в.о. начальника управління культури ЛМР.

У міський бюджет-2016 управління культури пропонуватиме закласти 10 млн грн на нові атракціони.  "Нова адміністрація парку показала чудові результати роботи. Тому ми всіма силами будемо сприяти в пошуку коштів. Можливо, це буде поступове оновлення за кошти міста, можливо кредит або грант (хоча останнє малоймовірно), можливо – інвестор", - пояснює Мороз.

До речі, в Україні вже є прецедент успішного оновлення парку. Улітку 2011 року харківський Центральний парк культури та відпочинку імені М. Горького взяв кредит у 20 млн євро терміном на 4 роки. Гроші надав "Промінвестбанк" під заставу майна Харківського метрополітену. Оновлений парк відкрили за рік, і нині він є одним із найкращих парків розваг в Україні. Щоправда, у зв’язку зі зростанням курсу євро підприємство не змогло вчасно погасити кредит, і в лютому цього року термін договору подовжили ще на два роки. На той момент парку залишалося погасити трошки більше ніж 8 млн євро.

Джерело: zaxid.net

Львів у новинах:

Коли запрацює та чим здивує другий зимовий Парк культури у Львові (фото)

Завтра у Львові стартує акція "Миколай про тебе не забуде"

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах