Львів'янину на замітку: як обрати якісний чай, а не підробку

фото з сайту joinfo.ua

фото з сайту joinfo.ua

Дозвілля та їжа
15 грудня 2015 15:16

Давня китайська приказка говорить: "Чай — це вогонь життя!". Старовинний напій, напевно, найбільш улюблений на всій планеті і навіть обігнав за популярністю каву. Велика кількість різновидів чаю на прилавках магазинів просто вражає. Як же вибрати хороший чай? 


Вибираємо за кольором


Зелений, чорний, білий, жовтий... Як не дивно, але всі ці, такі різні види чаю робляться з одного і того ж чайного листа. Так, для жовтого збирають тільки бруньки, а для бірюзового (так називають китайські улуни) - чайні листи з гілочками, але все одно - розмаїття сортів дає один маленький листочок. Тут вся справа в обробці і ферментації, процесі окислення чайного листа під впливом власних соків і теплого повітря. Чим довше йшов процес ферментації, тим темніше виходить сорт.

Усі сорти чаю отримують з листя однієї і тієї ж рослини – китайської камелії. Ну а назва "чорний", "білий" чи "зелений" чай вказує лише на технологію обробки. Інші гарячі напої на основі трав (наприклад, м’яти) чи ягід (скажімо, малини) правильніше називати настоями.

Білий чай. Це чай першого врожаю, який складається з бутонів і  листя. Листя прикрите білими волосинками  чайної бруньки, що вже розпустилася. В процесі заварювання білий чай набуває блідо або ж зелено-жовтого кольору. Аромат білого чаю дуже тонкий, квітковий , злегка "трав'яний". У ньому багато вітамінів, пектинів і амінокислот. Ці компоненти омолоджують організм.

Зелений чай. Займає перше місце у всьому світі за багатством асортименту та популярностю. Колір у завареного чаю — яскраво-зелений або світлий, прозорий; аромат — приємний і свіжий. У зеленому чаї, як і в білому, багато мінералів , вітамінів та антиоксидантів. Зелений чай сприяє зняттю втоми, сонливості, уповільнює старіння, покращує пам'ять і підвищує імунітет.

Жовтий чай. Близький за своїми властивостями, до зеленого. Завдяки легкій ферментації при заварюванні дає жовтий настій. Аж до початку ХХ століття жовтий чай забороняли під страхом смерті вивозити з Китаю. На виготовлення популярного сорту "Срібні голки", який збирають на горі Цзюнь, йде до 4 діб.

Червоний чай. Є повністю ферментованим. Він поєднує в собі властивості і чорного і зеленого чаю, до того ж дуже хороший для любителів незвичайного смаку. В процесі заварювання напій набуває темно-медового кольору, а його м'який і довгий післясмак запам'ятовується надовго.

Чорний чай — третій у світі за обсягом виробництва, поступається  лідерством зеленому і червоному. Як і червоний, чорний чай — продукт ферментації. Чим старший чай, тим м'якший у нього смак. У чорного чаю чаїнки жорсткі, великі або маслянисті і червоно-бурі. Після заварювання стає темно-коричневим настоєм із специфічним запахом прілого листя.

Вибираючи листовий чай, краще віддати перевагу чаю ламаному з цілісного листа або ж крупно-листовому.

Улун (оолонг). Так звані кольорові чаї бувають червоні, синьо-зелені, сині, бірюзові і т.д. За ступенем ферментації сорти улунів стоять між чорним і зеленим. Улуни — виключно листові чаї, різні сорти досить сильно відрізняються між собою — це обумовлено ступенем ферментації, нюансами та місцевістю виробництва і сортом сировини. Іноді під виглядом улуна можуть продавати дрібно-листовий чай , але це лише відходи або підробка.


Типи чайного листа


Цільно-листовий чай

Типсовий чай в чистому вигляді, розпущені бруньки (типсів), зустрічаються дуже рідко і до того ж вони дуже дорогі.

Пекой або "байховий": чай з типсів і молодих листочків. Чим більше бруньок в чаї, тим вища його якість, він ароматніший, смачніший і найцінніший.

Оранж — узагальнена назва висококласних чаїв.

Оранж Пекой — назва суміші чаїв, які відповідають одночасно і класам пекой, і класам оранж. Orange Pekoe зазвичай не містить тіпсів. Але якщо в Оранж пекой додали чайні бруньки — такий чай вважається більш високоякісним.

Цільно-листові зелені чаї можна класифікувати за ступенем скрученості листя: слабо і сильно-скручені. Скручування чаїнок збільшує тривалість зберігання чаю і зберігає її кращі якості, крім того скручування дозволяє відрегулювати в процесі заварювання витяг ефірних масел та активних складових. Чим сильніше зелений чай скручений, тим вище у нього екстрактивність. Іншими словами, найбільш міцні і насичені зелені чаї виходять з сильно-скручених, а найбільш запашні і м'які за смаком — із слабо-скрученого листя чаю.

Середньолистові чаї (broken)

В процесі виробництва цільно-листового чаю може з'являтися ламане листя, або листя подрібнюються спеціально. З таких листків виходить більш міцний і терпкий настій, чай заварюється швидше, але при цьому втрачає аромат.

Для середньолистових чаїнок використовують маркування "листовий" (loose leaf). Система класифікації повністю відповідає цільно-листовій

Дрібнолистові чаї

Це чаї з листя, яке було спеціально подрібнене, а також з відходів, що утворилися в процесі чайного виробництва. Утворюється такий чай при просіюванні або сортуванні.
Як правило, дрібно-листовий чай продається в вигляді гранульованого або у вигляді чайних пакетиків.


Пакетик або заварка? 


Однозначно заварка. Чай в пакетиках без сумніву зручний, особливо на роботі, але проходить такий чай дуже багато різних зайвих обробок. Саме тому справжній чай — тільки листовий заварний.

Якщо купуєте чай на вагу,  розітріть чаїнки між пальцями рук. Якщо листочки вологі або пересушені, значить цей чай неправильно зберігався. Чаїнки мають бути пружними. Листочки не повинні кришитися. Якщо бачите дрібно наламані чаїнки, або багато чайного пилу, то чай однозначно неякісний. Не соромтеся і понюхайте чайні листочки, спробуйте чаїнку на смак. У роті не повинно залишатися гіркої нотки. Якщо відчувається гіркота, знайте, цей чай старий.

Термін придатності. Не завжди дорогий чай — найкращий. Розгляньте уважно упаковку. Термін придатності будь-якого чаю — не більше двох років. Якщо чай протермінований, заварка буде віддавати сіном. До того ж, в такому чаї починає вироблятися небезпечний фермент, шкідливий для нашого шлунка — афлатоксин. Пам'ятайте, що краще низькосортний і свіжий чай, ніж "елітний", але вже старий.


Де виробляється чай


Thea sinensis: китайський, японський, в'єтнамський, формозький, грузинський, індонезійський чаї.

Thea assamica: індійський, кенійський і угандійський чаї
Гібрид Thea assamica і Thea sinensis: цейлонський, турецький, азербайджанський або краснодарський чай.

Прочитайте, хто виготовив чай. Відмовитися від покупки краще, якщо на упаковці вказано назву фірми-посередника. Також повинен насторожити напис Made in China і Made in India. Експортом чаю в Китаї займається тільки одна фірма "Китайська національна імпортно-експортна компанія чаю і місцевих продуктів". Таку назву і шукайте на упаковці. На цейлонських чаях має бути державна печатка із зображенням лева, а також Packed in Шрі-Ланці. На справжніх індійських чаях — дівчина і кошик чаю, зображення голови барана або ж циркуля, крім того назва фірми-виробника. Не будемо забувати і про чай з Тайваню. Обов'язково пошукайте на упаковці назву фірми-виробника, а також повідомлення про те, що цей продукт експортований зі столиці Тайваню Тайбея, а назву чаю написано англійською та китайською мовами. В Японії виробляють тільки зелений чай, а різноманітність чайних сортів дуже і дуже велика.


Якою має бути правильна упаковка


При виборі чаю пам'ятайте — зберегти якість такого продукту, як чай, можна лише в гарній упаковці. Найскромніший справжній чай повинен бути запакований і в коробку, і в фольгу, або хоча б в запаяний  целофановий пакет. Якщо фольга відсутня — це ознака фальсифікації.

Отже:

— упаковка, в якій зберігається чай, повинна бути непрозорою;
— чай обов'язково повинен бути запакований в пакет з шаром алюмінію або в багатошаровий матеріал з металізацією;
—  пакет з чаєм повинен містити мінімальну кількість повітря і бути у вакуумній упаковці);

Купуючи чай, зверніть увагу на приміщення, в якому зберігається чай, вміст сторонніх запахів у ньому неприпустимий. Це стосується покупки на вагу. Чай здатний вбирати сторонні запахи, при цьому втрачаючи свій власний неповторний аромат. Краще вибирайте чай в заводській упаковці.

Розшифровуємо абревіатуру

Якість чаю залежить від того, яке збирали листя. Для висококласного чаю збирають верхівки пагонів. Грубі листки також збирають і подрібнюють, але продають за низькою ціною. Недобросовісні постачальники можуть змішувати різні сорти чаю або замінювати один сорт іншим. На пачці з чаєм обов'язково ставиться абревіатура латинськими літерами, яка містить всю необхідну нам інформацію про якість чаю. Спробуємо розшифрувати цю загадкову абревіатуру.

1. В чорних листових чаях букви OP означають чайний знак якості, тобто в чаї використовуються бруньки і трохи, не більше трьох, верхніх листочків. Букви FP — якість чаю трохи нижча, ніж у OP. Позначення PS — чай складається з грубих листків, починаючи з четвертого листочка.

2. У середніх різаних чаях: букви ВОР означають наступне: чайний лист був зламаний під час збору і його відсіяли при сортуванні. Чаї з такою абревіатурою є кращими з розламаного чаю. Зазвичай вони дорогі, оскільки проходять досить складний процес виробництва. Букви BP означають, що чайний лист трохи менший, ніж у BOP, при цьому загальна якість приблизно однакова. BPS та PD — останні з середніх різаних чаїв, які насилу відрізняють від дрібно-листового низькосортного чаю.

3. У дрібних чаях: літера F означає висівки, а D — пил. Ці сорти в основному продаються в пакетиках, складаються з найдрібніших частинок чайного листа. До чаю такого сорту добре додавати молоко і цукор навіть, якщо стоїть абревіатура GD, тобто Golden Dast (у перекладі — "золотий пил"), то це все одно найнижчий чай за якістю.

Додатково:

T — Tippy — чай складається з бруньок і одного листочка;
G — Golden — це золотий чай;
S — чай добірний;
F — чудовий чай па смаком і ароматом;
SF — ці дві букви означають вищу якість;
Classic — ручне збирання чайного листа;
CTC — це машинне складання;
Orthodox — лист чаю скручений вручну;
Blended — купаж.
Pure — чай чистий, тобто одного сорту;

Напис Garden Fresh означає, що чайні листки були запаковані там же, де і вирощені, тобто не піддавалися тривалому перевезенню. Чудово, якщо час пакування і час збору врожаю збігається, наприклад, весна або початок осені.

Чудову якість гарантує абревіатура на початку ряду GFOP — Golden Flowery Orange Pekoe. Закінчується ряд літерами FTGFOP — Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Такий чай складається з одних лише верхівок. Після заварювання виходить прозорий світлий напій. Міцної заварки при цьому з листа такого типу не буде ніколи, але в будь-якому випадку це ароматний і чудовий чай.


Як правильно заварювати і зберігати чай


1. Для всіх видів і сортів чаю використовуйте тільки фільтровану воду.

2. Не користуйтеся металевими заварювальними чайниками

3. Зелені чаї заварюють не гарячим окропом, а гарячою водою (нехай чайник,  коли закипить, постоїть 2-3 хвилини і
охолоне до 80-90 градусів).

4.Зберігайте чай у сухому місці, з щільно закритою кришкою, на відстані від продуктів з сильними запахами

5. Перед заварюванням чорного чаю чайник сполосніть окропом 2-3 рази. Заварка заливається окропом всього на 1/3 чайника. Дайте чаю настоятися 4 хвилини, а потім долийте воду. Вже через 4-5 хвилин можете чай розливати по чашках.

6. Заваривши чай, треба його перемішати і потім дати осісти чаїнкам .

7. При заварці може виділятися піна. Це означає, що чай заварений правильно, і в ньому збереглися ароматичні масла. Не знімайте піну — чай буде більш ароматним

8. Не проціджуйте заварку, оскільки при зіткненні з металевим ситечком колір і смак напою погіршуються.

9. Не заварюйте чай з ночі, готуйте завжди свіжий! Східна мудрість говорить: "Свіжий чай рівнозначний бальзаму; а чай, залишений на ніч, рівнозначний змії".

Бажаємо вдалого вибору!

Читайте також: Львів'янину на замітку: які марки вершкового масла виявилися фальсифікатом

Вірджинія, шарон і корольок: як правильно вибрати хурму

Львів'янину на замітку: які результати показав незалежний тест на якість молока

Львів'янину на замітку: як обрати якісний чай, а не підробку фото

за матеріалами znayka.org.ua, aif 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах