Як організувати дитині "правильні" зимові канікули у Львові

Фото взято з сайту desktopwallpapers.org.ua

Фото взято з сайту desktopwallpapers.org.ua

Дозвілля та їжа
24 грудня 2015 14:16

Уже другий рік поспіль українські школи працюють у режимі економії енергоносіїв. Як і торік, цьогорічні зимові вакації будуть довшими, ніж зазвичай і триватимуть майже місяць. 

“У львівських школах канікули триватимуть із 28 грудня до 19 січня. Практично всі навчальні заклади Львова дотримуватимуться цієї структури навчання. Проте не у всіх школах, адже відповідно до чинного законодавства, структуру навчального року затверджує адміністрація школи. Тобто терміни канікул можуть різнитись у школах міста”, – розповіла в. о. директора управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик. 

Аналогічна ситуація і в області. Як запевнила керівник департаменту освіти у науки Львівської ОДА Олександра Небожук, у школах області дирекція по-різному визначила структуру навчального року. “Кожен директор виходив із можливостей опалювати шкільне приміщення відповідно до погодних умов. Відтак канікули у різних районах не завжди збігаються у часі”, – зазначила Олександра Небожук.

Доки маленькі львів’яни насолоджуватимуться відпочинком, вчителі тим часом працюватимуть: семінари ще ніхто не скасовував. А ось садочки, зі слів посадовця, канікул не матимуть. “Вони працюватимуть у звичному режимі, крім державних вихідних у січні”, – веде далі Зоряна Довганик.


фото: tvoymalysh.com.ua

Нагадаємо, навчальні роки, коли школярі відпочивали два, а то й навіть чотири місяці, були й раніше. Наприклад, під час так званого свинячого грипу, під час Помаранчевої революції. Як і в минулі роки, з проблемою зайнятості дітей під час тривалих вакацій у місті пропонують “план Б” – завдяки активному позашкіллю.

“На канікулах усе позашкілля буде відкритим, на базі навчальних закладів працюватимуть гуртки і спортивні секції, також будуть відкриті й дитячо-юнацькі спортивні школи тощо. Для батьків найскладнішим періодом буде грудень, бо вихідні ще не розпочнуться, а ось у січні – чимало святкових днів, коли й вони відпочиватимуть. Тому розглядаємо різні варіанти того, куди до нового року батьки зможуть віддати дітей. Пропонуємо багато атракцій на базі районних УДЮМКів, будинків творчості, бібліотек. Також чимало дійств запропонує Центр творчості дітей та юнацтва Галичини “Погулянка” та Центр творчості дітей та юнацтва Залізничного району. “Погулянка” пропонує “Веселі зимові канікули” – різноманітні гуртки для пізнання всіх видів мистецтва, спорту, технічної творчості. Триватимуть канікули з 9 до 14.00 щодня. Стартують вони дещо пізніше – з 11 до 15 січня 2016-го року. Позашкілля буде розраховане на різні вікові категорії. Все, що потрібно зробити дітям, це спитати у школі, чим можна зайнятися під час зимових канікул”, – розповіла Зоряна Довганик.

Щоб діти не забули все, чого їх інтенсивно навчали упродовж осені, дитячий психотерапевт, викладач кафедри психології Українського католицького університету Марта Білик радить повторювати вивчені вірші чи табличку множення. 

“У сучасній українській школі школярі усіх вікових категорій мають велике навантаження. Тому їм необхідний відпочинок. Зимові канікули – це час відіспатися, відпочити, змінити трохи вид діяльності, час на хобі і спілкування. Єдине застереження – діти не повинні проводити цілі дні під ковдрою у бездіяльності! Не можна під час канікул тільки бавитися! Якщо місяць нічого не робити, то навіть доросла людина втрачатиме звичні навики. Школярі молодшої школи швидше здатні забувати вивчений матеріал, тому час до часу повторюйте з ними вірші. Проте організовувати для них повноцінні уроки теж не варто – у них все-таки відпочинок”, – радить фахівець. 

Про те, який зимовий відпочинок оптимальний, розповідала дитячий психолог. “На канікулах треба робити все те, чого не встигаєш під час навчання, і  відпочинок цей полягає в зміні виду праці. Якщо під час навчання дитина була дуже завантажена, то на канікулах їй потрібно дати виспатися і робити те, що їй подобається. Це можуть бути і творчі гуртки, і пізнавальні майстер-класи. Можна відправити дитину до бабусі й дідуся, аби допомагала їм у господарстві, якщо їй це подобається. Тут усе індивідуально. Можливо, ваша дитина-підліток захоче знайти на час канікул підробіток. І якщо це бажання справді щире, то навряд чи завдасть їй фізичної шкоди – радше підготує до майбутнього дорослого життя. Про це не пишуть у психологічній літературі, але кожен із нас може сказати, де ми почуваємося добре, що нас заспокоює і відволікає від основного виду діяльності”, – розповідає Галина Кравчишин.

Джерело: lvivpost.net.

Ще про Новий рік та Різдво у Львові

Новий рік у Львові та Карпатах: гід туриста

Новий рік 2016 та Різдво у Львові: що буде цікавого 

Буковель, Ворохта, Яремче: куди поїхати на Новий рік у Карпати 

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні

Батярський, духовний, богемний: 10 варіантів Нового року у Львові

Львів'янину на замітку: як відпочиваємо на Новий рік та Різдво 2016

Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 2016

Куди їдуть відпочивати львів'яни на Новий рік і Різдво, та скільки це зараз коштує

Коли запрацює та чим здивує Зимовий Парк

Новорічний Парк культури у Львові: грандіозна вечірка, фаєр-шоу, 3D мапінг-шоу

Де і за скільки покататися на ковзанах у Львові (фото)

Скільки коштує покататися на лижах в Карпатах

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах