Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник

Фото Євген Кравс

Фото Євген Кравс

Дозвілля та їжа
08 сiчня 2016 12:44

Львів на Різдво переповнений  гостями з різних областей України і  Європи. Переважна більшість стикається зі словами, значення яких для них не завжди  є зрозумілим  VG  Львів вирішив розтлумачити для туристів значення головних різдвяних святкових символів.

читайте також Різдвяні заходи Львова: куди ще можна встигнути


Дідух


Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото

Дідух  (його ще називають: дід, коляда, колядник, сніп, король, дідок) — обжинковий або зажинковий сніп, виготовлений з житніх пучків або плетених пучечків, який ставлять на покуті у Різдвяні свята. Вважається, що в ньому перебувають душі померлих предків. Добрий дух–Дідух сприяє родючості нив та добробуту господарям.

У Львові встановили триметрового Різдвяного Дідуха (фото, відео)

Цей давній обряд засвідчує те, з якою великою шаною й повагою ставилися пращури до свого родоводу. Дідух — символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду.

Кутя до стелі та сіно під скатертиною: забуті традиції галицького Різдва

Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 1

Існують дві версії, чому 6 січня з першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату "хлібне дерево". За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай — це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Або кажуть ще, коли Ісус Христос народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи.

Різдво у Львові: які старі традиції збереглись

Звідтоді існує звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити на чільному місці у кутку дідух — символ затишку та тепла.


Вертеп


Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 2

Вертеп  —  відтворення сцени народження Христового засобами різних мистецтв (скульптура, театр та ін).  У перекладі слово "вертеп" означає печеру, в якій народився Ісус. 

Від початку вертепом називали пересувний український ляльковий театр.

Ляльковий вертеп схожий на будиночок, що має два поверхи, які за християнською традицією трактувалися як "небо" і "земля". Виготовлений із дерева або картону, відкритий з боку глядача, будиночок міг бути різного розміру (до двох метрів заввишки і одного метра завширшки). В денці скрині і в полиці, що розділяла поверхи, робилися прорізи — доріжки для руху ляльок. Долівку обклеювали хутром або тканиною.

Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 3

На верхньому поверсі вертепу знаходилася нерухома фігура діви Марії з немовлям, а на нижньому — трон царя Ірода. Вертепні ляльки рухалися за допомогою прикріплених до них знизу дротів. Вертепник, який стояв позаду скрині, водив ляльку по прорізах у підлозі, спостерігаючи за дією у спеціальні віконечка. Лялькар говорив і співав за всіх героїв, змінюючи голос для надання певної характеристики персонажам.

Як виглядає різдвяна шопка у Львові (фото)

З часом вертеп із лялькового театру перетворився на справжній вуличний театр, де лялькову вертепну виставу сполучають із грою живих людей, а подекуди і цілковито вся вертепна вистава зводиться до гри живих осіб. Молодь перевдягається в Ірода, пастухів, Янгола, Чорта і навіть Смерть.


Шопка


Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 4

Шопка - (також шопка, вертепна скриня) —  зображення ночі народження Ісуса у Вифлеємську ніч за допомогою фігурок. Тобто макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі.

Шопка нагадує хатину або ж скриню, традиційно їх роблять дерев’яними, зверху солом’яний дах, а всередині застелене сіно, поставлені фігурки різдвяного циклу – Боже Дитятко, Марія, Йосиф, Три Царі, Пастушки, Ангелики.

Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 5


Звіздарі


Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 6

Звіздарі - майстри - учасники традиційного фестивалю "Спалах Різдвяної звізди" у Львові. Різдвяні зірки символізують  Вифлеємську зірку, за якою йшли три царі поклонитись маленькому дитяткові – Ісусу.  Зірки майструють з різних матеріалів, їхній розмір - від пів метра до кількох метрів заввишки, у зірці є від від 8 до 18 гострих кутів- променів.

Як Львовом звіздарі ходили (фоторепортаж)

Також щороку в нових звіздах віддзеркалюються події в Україні. Головною ж зіркою нинішнього ювілейного Х фестивалю буде Звізда Миру, ніжно-блакитного кольору, із білим голубом – символом миру – у центрі, а ореолом будуть слова: "Слава Богу на висоті, а мир людям на землі".

Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 7


Пампухи


Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 8

Пампухи - традиційна випічка на різдвяні свята (пончики). Їх випікають на святу вечерю і пригощають колядників.  Улюблений виріб дав назву і початок пампуховому фестивалю у Львові, де вправляються у випіканні пампухів львівські господині. А любителі цієї випічки беруть участь  у конкурсі на поїдання пампухів. 

Дідух, шопка, вертеп: львівський різдвяний тлумачник фото 9

Львів у новинах:

Колядки, пампухи, майстер-класи, ярмарок: у Львові почалося "Різдво в Гаю": (фоторепортаж)

Передріздвяна вечеря у Львові просто неба: як це було (фоторепортаж)

Свято Пампуха, фестиваль вертепів та "Червено вино": святкуємо Різдво на Західній Україні

Фестиваль колядок, Ковальські дні, Свято Пампуха: оновлена програма святкування Різдва у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах