На свята до Львова: хто, звідки і по що?

Фото: http://lvivpost.net/

Фото: http://lvivpost.net/

Дозвілля та їжа
08 сiчня 2016 15:30

У час новорічно-різдвя­них свят місто Лева перетворюється на казку: тут пахне медовими пряниками і солодкими пампушками, гарячою кавою і щойно сплетеним дідухом, повсюди звучать колядки, у середмісті миготить головна ялинка, а крамнички і ярмарки пропонують стільки різного краму, що аж очі розбігаються. Здається, кожен куточок Львова сповіщає про народження Христа. Розділити радість із львів’янами з’їжджаються туристи  не лише з України, а й з усіх куточків світу. Всі апартаменти, готелі й гостели бронюють заздалегідь, бо добре знають, що охочих погостювати у Львові чимало. Хтось їде до рідних на коляду, хтось – помилуватися архітектурою, хтось – просто відпочити. Але всіх туристів об’єднує одне: бажання відвідати Львів, відчути тутешню  атмосферу, адже вона особлива, а потім з новими силами повернутись у звичні будні. 

Цього року наше місто сподівається прийняти близько півмільйона туристів. Нагадаємо, що торік новорічно-різдвяні свята у Львові відзначали 300-350 тисяч гостей. З кожним роком популярність міста Лева тільки зростає, як бачимо.  

“За прогнозами, від відкриття ялинки і аж до Водохреща до Львова цієї зими з’їдуться 500 тисяч туристів. Тобто приблизно на 20 відсотків більше, ніж було торік (минулого року ми мали 300-350 тисяч гостей). Здебільшого це будуть так звані внутрішні туристи з інших областей України, але приїжджають і зовнішні. Зокрема, цього року багато поляків та білорусів”, – зазначила у розмові з “Поштою” начальник управління туризму Львівської міськради Галина Малець. 


По що їдуть туристи до Львова


Львів – саме те місто, що має свій особливий, європейський шик. Завдяки своєрідній атмосфері його часто порівнюють з Прагою та Краковом. Адже ми маємо що запропонувати навіть найвибагливішому туристові. Тут багато атракцій, вражаюча помпезна архітектура всіх часів, найсмачніша їжа з тутешніх ресторацій, колоритні люди. А на Різдво це, звичайно, споконвічні традиції: вертепи, колядки, різдвяна символіка. Кожен із приїжджих шукає у Львові щось своє.

“Ми маємо вісім туристичних тем, які пропонуємо гостям міста. По-перше, це архітектура та історія, по-друге, мистецтво і творчість, по-третє, події в самому місті. Опісля йдуть віра та духовність, потім інтерес до околиць Львова. Під час різдвяних свят – традиції святкування. Це те, що найбільше вабить туристів до Львова. Зазвичай ми на цей період готуємо велику святкову програму. Вагому роль відіграє й гастрономія: у нашому місті багато ресторацій, ресторацій-музеїв, де можна не лише гарно провести час, а й відкрити для себе щось нове з історії, стародавньої культури. Важливо те, що гості можуть взяти участь у тих дійствах, що на вулицях Львова. Це їх приваблює. Моя думка підкріплена опитуваннями, а саме опитуваннями “фейс-ту-фейс””, – пояснює Галина Малець. 

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко теж певен, що найбільше туристів у зимовому Львові приваблюють традиції та колорит. 

“Думаю, є три визначальні речі, завдяки яким у нашому місті щороку на Різдво збирається велика кількість львів’ян і мандрівників, зокрема іноземців. В першу чергу це звичаї, тому що у Львові, вийшовши на вулицю, поспілкувавшись із людьми, можеш відчути справжні добрі традиції.  Наше місто цим і славиться. Друге – це атмосфера: коли ви просто можете вийти надвір і поколядувати, поспівати, піти у Шевченківський гай, прогулятися центром, випити запашної  кави і посмакувати кутею, бо є багато локацій, де можна наїстись цього всього досхочу. Люди їдуть сюди по енергію, аби відволіктись від буденних справ, на хвильку зупинитись і відчути львівський затишок. У Львові навіть самі люди передають стародавні традиції й атмосферу”, – зазначив “Пошті” Андрій Москаленко. 

З його слів, у 2016-ому місто Лева запропонує багато нових заходів, які зацікавлять туристів і самих львів’ян, а згодом матимуть усі шанси стати доброю традицією. 

“Увечері шостого січня запланована театралізована вистава, яка покаже всі традиції Святвечора, аби поширити їх, а комусь, може, й нагадати. На Новий рік теж мали новинку – з балкона ратуші звучав джаз. Це все також приваблює туристів. Зокрема, приїжджі захоплюються автентичним українським вбранням, залюбки прогулюються Шевченківським гаєм. Можна впевнено сказати, що Львів на Різдво є найбажанішим містом України”, – веде далі Андрій Москаленко. 


По атмосферу і втрачені звичаї


Львів – це якраз те місто, де варто святкувати Різдво, долаючи задля цього будь-які відстані. Принаймні так думають туристи, які відві­дують його. 

“Уже вдруге приїздимо з сім’єю до Львова на зимові свята. Не маємо тут ні родичів, ні друзів, але тут така чарівна атмосфера, що просто заворожує. Ми не можемо у вас ніяк наїстися – стільки всього смачного! Та й люди привітні, добрі. Подобається все. Цього року вперше вечерятимемо на Святвечір в одному з ресторанів, який пропонує традиційний стіл із дванадцятьма стравами. Спеціально для цього навіть придбали вишиванки, а дружина з донькою купили собі красиві квітчасті хустки”, – розповідає “Пошті” турист із Німеччини. 

Гості з інших областей України шукають у місті Лева втрачені на своїх землях звичаї, про які лише від бабусь та дідусів чули. 

“Їдемо до Львова, бо тут не так, як у Одесі. Тут колядують, їдять кутю, всі один одного вітають з народженням Христа. Сама оця різдвяна атмосфера витає поміж людей. Це якраз той випадок, коли важко передати словами, бо треба відчути особисто. У нас, в Одесі, все примітивніше. Навіть вечеряти шостого січня сідають одиниці. Ще коли жила моя бабуся, ми всією родиною приїздили до неї на Різдво. Вона вчила нас ліпити вареники, а тепер ніхто й не збирається разом. Тож їдемо до Львова, аби хоч дітям показати, як треба святкувати Різдво”, – розповідає “Пошті” одеситка Світлана. 


Смаколики й сувеніри на згадку


Туристи мандрують різдвяним ярмарком  у пошуках подарунків, які пізніше повезуть додому близьким чи собі на згадку про гостину у Львові. Купують все і вся: від меду, кави, пряників до вишитих бісером сорочок, ґерданів, заквітчаних обручів, люльок. Заходять і до сувенірних крамничок, що на площі Ринок. Тут до уваги відвідувачів оригінальна продукція – від розмальованих футболок до витворів мистецтва із шоколаду. Цими морозними днями мають особливий попит глінтвейн, медовуха і гаряче пиво. Цих напоїв туристи можуть скуштувати й на самому різдвяному ярмарку, придбати пляшку-дві у подарунок рідним.

Справжні поціновувачі книг прямують до найбільшого в місті букіністичного ринку, що біля пам’ятника Івану Федорову. Тут можна знайти дуже цікаві й рідкісні книжки. Майже всі гості полюють за аксесуарами і товарами в українському народному стилі. Цього року продавці місцевих яток кажуть, що туристи більше приглядаються до товарів різдвяної тематики – дзвіночків, ангеликів, ялинкових прикрас ручної роботи, пряничних різдвяних зірок, медових мавпочок. 

Усі щось купують, метушаться, вітають один одного з Новим роком, діляться планами на Різдво, запрошують друзів, сусідів, кумів до себе на коляду та готують п’ятака для колядників. Незабаром Львів ще більше порине в святкову атмосферу. Від хати до хати ходитимуть вертепи, а за святковим столом збереться уся родина. Все традиційно для львів’ян і так заворожуюче та незвично для туристів. І справді, де ще так погостюєте на Різдво, як не у Львові?!

Львів у новинах:

Колядки, пампухи, майстер-класи, ярмарок: у Львові почалося "Різдво в Гаю": (фоторепортаж)

Що цікавого буде у Львові на Різдво: огляд подій

Різдвяні заходи Львова: куди ще можна встигнути

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах