Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні

фото http://kamienczanka.livejournal.com

фото http://kamienczanka.livejournal.com

Дозвілля та їжа
13 сiчня 2016 10:34

Напередодні Старого Нового року (13 січня за новим) або святого Василія Великого (14 січня), український народ визначає Маланку, або Щедрий вечір. По хатах ряджені "водять козу" та співають щедрівки.

Читайте більше про традиції святкування Щедрого вечора або свята Меланки

Головними персонажами класичної Маланки є Дід і Баба, Молодий та Молода, вінчальні Батько й Матка, Ведмідь, Смерть, Дідько (Чорт), Коваль, Гуцул, Циган і Циганка, Турок, Пан та Пані, Жид і Солдат (москаль). Найбільше веселять народ Чорти: кидають перехожих у сніг, лякають дітей, жартують з дівчат. У давнину рядження виконувало важливі релігійно-магічні функції, але з часом цей звичай перетворився на веселу розвагу, маскарад.

Читайте також: Львів'янину на замітку: як і коли треба колядувати, щедрувати та посівати

Зазвичай маланкування розпочинається з появою першої зорі. 

Читайте також: Маланка й Водохреща у Львові: огляд подій

У карнавалі беруть лише чоловіки. Сценарії сценок і герої зазвичай відображають те, що відбувається в країні протягом року. VG Львів визначив де на Західній Україні Маланку святкують найяскравіше.


Маланка-фест у Чернівцях


Традиційно в перший день після Старого Нового року (15 січня) столиця Буковини запрошує на фестиваль Маланки. Це унікальне буковинське дійство, на якому представлена українська, бессарабська, гуцульська, молдавська, румунська Маланка, традиції яких ще збережені саме на Буковині. Окремі колективи демонструють автентичну Маланку, вік якої більше ста років.

Під час святкової, карнавальної ходи учасників Фестивалю вулицями міста Чернівці, глядачі можуть побачити і відчути колоритність, різнобарвність, унікальність колективів. А ексклюзивності, оригінальності та фантазії учасникам Фестивалю не позичати.

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото

Фото: acc.cv.ua

Впродовж міжфестивального періоду колективи  ретельно готуються до Фестивалю Маланок, щоб вразити не лише глядачів, а й бути  гідно оціненими членами журі. Досвідчені етнографи, мистецтвознавці, фахівці з питань культури оцінюють виступи колективів та обирають кращих серед кращих.

Зазвичай гостів фестивалю розважають видовищні декорації: величезний Дракон, різдвяний вертеп “Єроди”, традиції якого сягають 150-літньої давнини, великий “казковий паровоз Disney”, який запросить глядачів у подорож чарівним світом улюблених героїв з дитинства, “зоопарк на колесах”, хороми шейхів, сучасних політиків, переберії, колядки та ще багато іншого. Це своєрідний буковинський карнавал, який збирає довкола себе шанувальників народного мистецтва. І щоб побачити його не потрібно їхати у Ріо чи Венецію. Він зовсім поруч.

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 1Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 2Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 3Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 4Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 5

Фото: https://vk.com/event62724306


Переберія у Вашківцях

Ще кілометрів за п’ятнадцять до Вашківців вас зупинять, щоб провести “фейс-контроль”, а вже в самому селі чекає свято артистичності і почуття гумору. Увечері напередодні гурти маланкарів обходять всі оселі містечка – з колядою, із засіванням, з побажанням миру, злагоди, добра і достатку. А на ранок всі збираються на неймовірно різнобарвну, галасливу штовханину "дідів", "баб", "циганів" з "ведмедями", "жидів", "козаків", "уланів", "дохтОрів" та, власне, самих Маланок – хлопців, перебраних на молодиць. Але це – цілком традиційні образи, які протягом віків майже не змінилися.

Обов’язковим етапом Переберії є купання її учасників у потічку Глибічок на Долішньому куті. Завдяки цьому ритуалу вони очищаються від усілякої "скверни", яка могла до них випадково прилипнути під час нічних ходінь від хати до хати.

Переберія, вважають зберігачі, лікує також від таких болячок, як пиха, хвалькуватість, зверхнє ставлення керівника до своїх підлеглих тощо. Якщо у когось є такі або схожі риси, краще ховайте їх якомога глибше під усі можливі маски та костюми. В інакшому випадку на Переберії впізнають і, незалежно від посади та товщини гаманця, ритуальним віником так почастують, що аж йой! "Файно чоловікови дісталося!", – констатуватимуть навздогін. 

Як доїхати в Вашківці на Маланку? Приїхати в Чернівецьку область, Вижницький район, місто Вашківці на 13-14 січня. координати GPS: Широта 48 ° 22'50.25 "Пн, Довгота 25 ° 29'57.52" С, посилання на Google карті

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 6Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 7

Фото: molbuk.ua

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 8Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 9Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 10

Фото: geometria.org.ua

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 11

Фото: ljplus.ru


Маланка у інших селах


Маланку святкують не тільки у Чернівцях та Вашківцях, а й у багатьох українських селах наприклад в Усті, Великому Кучуріві, Горошові. 

В селищі Красноїльськ на румунському кордоні Маланка святкується  щороку масштабно і яскраво. В цей день сотні підлітків та молодих і не дуже чоловіків перебираються у традиційні костюми і обходять все селище, віншуючи господарів з прийдешнім роком.

В чималому Красноїльську маланкує 5 великих груп перебраних, і костюми кожної кардинально відрізняються від сусідів.

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 12Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 13Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 14

 
Фото: life.pravda.com.ua

Карнавал та автентика: як святкують Маланку на Західній Україні фото 15

Фото: ljplus.ru

З використанням матеріалів timetotravel.in.ua, life.pravda.com.uamatiyko.io.ua.

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах