У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж)

фото з сайту typical.if.ua

фото з сайту typical.if.ua

Дозвілля та їжа
26 березня 2016 14:38

26 березня, на майданчику поблизу Порохової вежі у Львові, відбулося відкриття сезону петанку – гри, яка є різновидом боулзу родом із Франції.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото

Суть гри полягає в тому, щоб максимально близько кинути металеву кулю, вагою від 650 до 750 грам до маленької дерев’яної кульки, яку кидають першою. Гра ведеться до рахунку 13 очок. Той гравець чи команда гравців, яка набере таку кількість очок перемагає у раунді. У різних змаганнях є від п’яти до восьми раундів. Гра триває 6 – 7 годин.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 1

Суть гри полягає в тому, щоб максимально близько кинути металеву кулю до маленької дерев’яної кульки

Як розповів ZAXID.NET президент львівського петанк-клубу "Леополіс" Олег Піх, наразі в Україні є кілька великих клубів у Харкові, Львові, Ужгороді та Києві. Цього року петанк почали грати також у Івано-Франківську та Тернополі. Є плани щодо створення клубу в Одесі.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 2

Вага куль – від 650 до 750 грам

"Порівняно із 2012 роком, коли у Львові був заснований перший клуб, сьогодні цей вид спорту більш популярярний, але зважаючи на специфіку гри, до якої можуть бути залучені люди різного віку, соціального статусу та фізичних можливостей, у нас є великі плани. Офіційно в клубі у нас є 14 людей, які мають ліцензію Федерації петанку України", – зазначив Олег Піх.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 3

За його словами, середньостатистичний портрет гравця у петанк – це людина від 25 до 35 років, яка цікавиться подорожами, веде активний спосіб життя та прагне соціалізації, бо це гра, яка передбачає багато спілкування між собою.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 4

Специфіка гри полягає в тому, щоб правильно розуміти закони фізики й геометрії, а також бути уважним та зосередженим. Грають петанк на майданчику із гравійним чи піщаним покриттям. Рідше – на траві.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 5

Зазвичай петанк грають на піщаному чи гравійному майданчику

У Львові щороку проходить традиційний турнір Leopolis Cup, який відбувається у червні. Цього року організатори планують запросити гравців із різних країн.

У Львові стартував сезон ігрового петанку (фоторепортаж) фото 6

Для того, щоб брати участь у міжнародних турнірах, потрібно отримати ліцензію Федерації петанку України

Додамо, що петанк в Україні почав розвиватися на початку 2000-х років, коли були засновані перші клуби в Києві та Ужгороді. Згодом, коли цей вид спорту почав залучати все більше і більше гравців, сформувалася "Федерація петанку України" (ГО ФПУ), яку зареєстрували у квітні 2007 року. Цього ж року українські гравці в петанк вперше взяли участь у жіночому Чемпіонаті Європи, що відбувався в Анкарі.

Далі збірні України представляли країну на чоловічому Чемпіонаті Європи (ЧЄ) у 2009 році (Ніцца, Франція), потім –на жіночому ЧЄ в 2010 році (Любляна, Словенія).

У 2011 – одне з перших досягнень: на ЧЄ (Гьотеборг, Швеція) чоловіча Збірна України посіла V місце в Кубку націй, що дало змогу пройти кваліфікацію і відбір на Чемпіонат світу.

Львів у новинах:

Невідомий Львів: які солодощі полюбляли львів’яни у давнину 

Куди піти у Львові на вихідні: Друга ріка, Lviv Fashion Week, кастинг на Мастер Шеф

Якою буде погода у Львові на вихідні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах