Львів'ян запрошують на безкоштовні екскурсії по місту

Фото взято з сайту wyr.com.ua

Фото взято з сайту wyr.com.ua

Дозвілля та їжа
06 квiтня 2016 12:38

У квітні Центр міської історії розпочинає у Львові серію міських прогулянок (city-walks) на основі  проекту Інтерактивний Львів.

- Це уже поширена практика у різних містах світу і ми радо приєднуємося до цієї ініціативи. Запрошуємо дізнаватися більше про Львів на віртуальній карті та пізнавати його у тематичних екскурсіях-прогулянках містом з дослідниками, які працюють над творенням цифрової енциклопедії Львова. У основі кожної прогулянки будуть матеріали проекту і учасники зможуть мандрувати між фізичним та віртуальним, сучасним та історичним вимірами міста, - кажуть організатори.

Перша з них відбудеться у суботу 9 квітня 2016 р. о 13.00 і буде присвячена архітектурі модернізму у центральній частині Львова з фокусом на пам'ятках архітектури функціоналізму 1930-х рр. Чому ці будівлі є свідченням інновацій у архітекторі і що особливого була саме у Львові міжвоєнного періоду? Прості форми — це не лише нова естетика, але й перехід до використання сучасних будівельних матеріалів і конструкцій: металу, залізобетону, до повсюдного впровадження централізованих інженерних мереж. Саме у цей час створилися уявлення, що таке зручне і продумане планування квартир, які мають вплив до сьогодні. Навіть більше, саме у цей час формувалися і втілювалися нові підходи до планування і будівництва міст загалом — поява генеральних планів, відмова від квартальної забудови із тісними подвір'ями-колодязями, та ін., а також активний рух на озеленення міста і його окремих вулиць. Ця прогулянка — це також нагода обговорити, чому такою незначною була (і все ще залишається) увага до цих пам’яток і спадщини міжвоєнної архітектури та урбанізму? Основою екскурсії є багаторічне дослідження історика архітектури Юлії Богданової з Львівської Політехніки, в тому числі для проекту "Архітектура 1918-1939 рр. у Львові" в рамках "Інтерактивного Львова".

Друга екскурсія у неділю 24 квітня 2016 р. о 13.00 зосередиться на вулиці Богомольця. Ця невелика вулиця у центральній частині міста, реалізована у 1903-1908 рр. є непересічним прикладом міського планування: вона була першою у Львові, задуманою як цілісний проект, що є архітектурним ансамблем зосередженим довкола невеликого скверу. Кожен будинок є неповторною пам'яткою архітектури у стилі сецесії, де зберігається чимало декоративної автентики. У основі екскурсії — дослідження "Сецесійний ансамбль вулиці Богомольця" архітекторки Ольги Заречнюк та результати усноісторичного дослідження "Історія однієї вулиці", які реалізовувалися у Центрі міської історії з 2007 року.

Усі прогулянки є безкоштовними, але попередньо треба зареєструватися.

У квітні прогулянки вестиме координаторка проекту "Інтерактивний Львів," архітекторка Ольга Заречнюк. Серія прогулянок триватиме від квітня до жовтня. У наступні місяці до серії міських прогулянок долучаться також інші автори досліджень. Слідкувати за інформацією можна на сторінці Центру міської історії у Фейсбук.

Львів у новинах:

Екскурсія оглядовими майданчиками Львова [ВІДЕО]

Львів туристичний: як не прогадати з екскурсією

Від підземель до дахів: топ кращих екскурсоводів та екскурсій у Львові

Безкоштовний Львів: як насолодитись містом за 0 гривень

Гарячий квітень у Львові: Не ангели, Джамала, PUR:PUR та інші

ТОП фестивалів цієї весни на Західній Україні

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах