Невідомий Львів: "Совіцький" дворик

фото:  Сергій Криниця

фото: Сергій Криниця

Дозвілля та їжа
07 квiтня 2016 15:05

"Про існування того незвичайного подвір’я я щось чув і раніше, але гадки не мав про його місцезнаходження. На подив, зазираючи з Андрієм Бондаренком до чергового підворіття нічим непримітного будинка на Підзамче, нарешті побачили те, що, власне, і не шукали, - пише блогер Сергій Криниця.

Читайте ще Невідомий Львів: "Фабрика повидла" на Жовківській рогатці

Невідомий Львів: Палац гіпсових королів

Невідомий Львів: дім "Під совами"

Невідомий Львів: "Совіцький" дворик фото

Заходимо у широку браму двоповерхового будинку першої половини 19 ст. в стилі урядового класицизму на вулиці Льва (за номером 2) і опиняємося у великому дворі, покритому плитами й оточеному по всьому периметру двоповерховими офіцинами з балконами. Колись давно (у 1912 р.) тут містилася ресторація Соломона Грішгорна. Нині подвір’я привертає іншим.
Дворик часто кличуть “совіцьким” чи то пак “радянським”. Тут можна побачити і портрети Леніна з Брєжнєвим, і Маркса, і інші атрибути совіцької комуністичної епохи. Одначе його важко назвати таким собі “останнім оплотом комунізму”, які роблять зі своїх помешкань божевільні фанати минулого.
Все набагато простіше. Можливо і дворик не був би “радянським”, мали би мешканці вдосталь старих речей з часів Польщі, а можливо і бабці Австрії. А позаяк з тих часів лишилися лиш старі стіни та чавунна раковина на другому поверсі, експонати свого подвір’я-музею мешканці формували з власних – вже радянської епохи – запасів. Окрім згаданих вождів тут є і портрет Єсєніна, і репродукції “Запорожців” та “Грачі прілєтєлі”, і агітки тих таки радянських часів, і старі подерті крісла з чемоданами та ляльками.

Невідомий Львів: "Совіцький" дворик фото 1

Але весь той непотріб, винесений мешканцями зі своїх квартир, зовсім не створює враження захаращеності, радше – навпаки, затишку (в тіні плетива виноградних лоз) та (ага, ви зараз будете сміятися) навіть смаку.
Відомий дослідник Львова Ігор Мельник запримітив ще один важливий артефакт цього подвір’я, ще на стіні підворіття над поштовими скриньками збереглася стара бляшана табличка зі “Списком мешканців будинку №2 по вулиці Льва б/у №36”. Виявляється, що у 1940-60 рр. такі таблички зі списками мешканців вивішувалися у кожному подвір’ї міста. Збереглася така табличка можливо тільки тут.

Невідомий Львів: "Совіцький" дворик фото 2Невідомий Львів: "Совіцький" дворик фото 3

Ще одним атрибутом дворику є коти. Їх тут маса, і всі винятково фотогенічні (от тільки я не прибічник котофото). То ж якщо любите цей без сумнівів окремий видатний жанр фотомистецтва – вам теж сюди :)

Невідомий Львів: "Совіцький" дворик фото 4

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах