Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація)

фото з сайту zik.ua

фото з сайту zik.ua

Дозвілля та їжа
18 квiтня 2016 14:59

У Львові на вул. Б. Хмельницького розробляється проект ревіталізації Фабрики повидла. Свої проекти з відновлення будівлі та перетворення її на мистецько-культурний центр запропонували архітектори з України та з-за кордону.

Зазначимо, Фабрику повидла у 2015 році купив швейцарський та австрійський історик, фахівець з історії Східної Європи Гаральд Біндер. Він одразу наголосив: хоче привнести в індустріальну частину Підзамча мистецького духу, тож у планах – перетворити колишню фабрику на культурний центр.

Відтак, компанія Harald Binder Cultural Enterprises оголосила конкурс для архітекторів, щоб визначитися з проектом реконструкції. На Facebook-сторінці Jam Factory опубліковано чотири проекти, запропоновані архітектурними бюро.

Так, архітектурний офіс "Зелемінь" зі Львова запропонував проект комплексу за принципом часткового збереження низки будівель і будівництва нових на прилеглих територіях. За задумом архітекторів, будівля мала зберегти оригінальний об’єм, фасад та інтер’єр. Водночас простір мав бути доповнений низкою сучасних концептуальних просторів та об’єктів.

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Команда з Києва "Urban куратори" запропонували перетворити Фабрику повидла на простір для комунікації, навчання та творчості. Основна увага мала приділятися не так зовнішньому вигляду, скільки принципам, які втілює простір фабрики: відкритості, прозорості, доступності, свободи. "Менше дизайну означає більше місця для творчості, вираження та взаємодії. Створення умов для творчості та реалiзацiї потенцiалу кожної людини важливiше, нiж естетика/форма будівлі", – пояснили архітектори.

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 1Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 2Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Пропозиція від архітектурного бюро "Дроздов і партнери" з Харкова передбачала стратегію не тільки для ділянки колишньої Фабрики повидла, а й для всієї околиці, вводячи ідею пішохідного проходу. Крім того, архітектори вважають усі пласти, датовані в радянським періодом, однаково цінними. Компанія запропонувала облаштувати відкриті галереї з двома сходовими клітками у дворі та встановити постійно діючу сцену.

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 3Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 4

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Свої проекти також презентували і закордонні архітектурні бюро. Наприклад, Baumhauer Gesellschaft von Architekten з Берліну передбачало, що деякі будівлі будуть знесені, інші будуть додані, деякі з них будуть дещо відновлюватися. Німецькі архітектори запропонували створити ансамбль різних будівель, які мали би гармонійно доповнювати одна одну.

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 5

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Перемогла ж на конкурсі концепцій пропозиція Архітектурного бюро Штефана Ріндлера з Відня. Вона передбачає оформлення від ультрасучасного до мінімалістичного оформлення фасаду, яке підкреслює ансамбль історичних споруд та, водночас, відповідає функціональному наповненню простору, пристосованому для сучасних мистецтв.

Історичний фасад головної будівлі з вежею, безумовно, повинні бути збереженими. Історичний ансамбль зберігається. Торцевий додаток до основної будівлі, збудований значно пізніше, ніж головна частина, буде замінений новим будинком, що створює нову архітектурну особистість.

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 6Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові

Фабрику повидла у Львові відновлять австрійці (візуалізація) фото 7

Конкурс щодо реставрації Фабрики повидла у Львові.

Директор компанії Harald Binder Cultural Enterprises Божена Закалюжна у коментарі IA ZIK зазначила:

"Хто і коли буде займатися реконструкцією – точно наразі не відомо. Зараз проходить ще етап затвердження концепції. Але у Фабриці повидла має бути мистецький центр. Планується облаштувати виставковий простір для сучасного мистецтва, частина площі буде відведена для медіа-арту, театрального мистецтва, концертів. Також дуже важливою є освітня складова, щоб у мистецькому центрі можна було відвідувати театральні чи художні студії. Досить цікавою річчю мають стати мистецькі резиденції, оскільки ми хочемо вийти на міжнародний рівень і щоб у центр приїжджали митці і створювали цікаві ескізні проекти. На даний момент обрана концепція бюро Штефана Ріндлера, яку ми хотіли б реалізувати. Але, можливо, доведеться ще вносити зміни, адже це складний процес узгодження підходу до реставрації і її якісне виконання".

Водночас Божена Закалюжна наголошує, що в архітектурній концепції, яку згодом реалізують, не буде ультрасучасного оформлення. Відновити колишню фабрику планують у більш мінімалістичному, стриманому оформленні.

Львів у новинах:

Невідомий Львів: фабрика повидла 

На Фабриці повидла у Львові облаштують креативний простір

Як виглядатиме львівська Фабрика повидла після реконструкції 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах