Для львівських кіноманів в місті з'явиться унікальний простір

фото: pohlyad.com

фото: pohlyad.com

Дозвілля та їжа
26 травня 2016 15:27

У вівторок, 24 травня, у Львівській обласній раді відбулось третє громадське слухання щодо ревіталізації кінотеатру "Львів". За результатами слухань комісія з питань культури облради підтримала проект, який спільно представили кілька громадських організацій. Заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради та одна з розробників проекту-переможця Олександра Сладкова розповіла Tvoemisto.tv, як вони планують на місці занедбаного кінотеатру створити унікальний простір для кіноманів.

Для львівських кіноманів в місті з'явиться унікальний простір фотофото: pohlyad.com


Трохи про кінотеатр "Львів"


Кінотеатр збудований в 1960 році як павільйон науки і техніки. Згодом, із 1969 року у його приміщенні почали показувати фільми. Наразі приміщення кінотеатру "Львів" знаходить на балансі Львівської області, тобто власником його є ЛОДА (як і всіх інших кінотеатрів). Кінотеатр "Львів" – установа не прибуткова, тому отримує гроші з держбюджету. Але із 2013 року не фінансується, а зал на 700 місць не функціонує, – пише  sii.org.ua.


Ініціатори проекту-переможця


Творцями проекту відродження кінотеатру "Львів" стали: команда кінофестивалю "WIZ-ART", продакшн-студія "OFF Laboratory", ініціатива "Поверніть нам кінотеатр "Львів", концертна агенція "Sviat promo" та заступниця директора департаменту розвитку Львівської міськради Олександра Сладкова.


Що буде у відновленому кінотеатрі


Ініціатори обраного проекту, насамперед, пропонують братися до відновлення повноцінної роботи кінотеатру та залучення аудиторії, роботи над репертуаром і проведення необхідних ремонтних робіт.

Також вони вважають, що відновлений кінотеатр зможе допомогти у забезпеченні кіноосвіти мешканців Львова та області завдяки створенню кіношколи та реалізації кінопотенціалу завдяки діяльності продакшн-відділення при кінотеатрі.

Для львівських кіноманів в місті з'явиться унікальний простір фото 1Активісти орієнтуються на успішний приклад відновлення благодійниками кінотеатру "Жовтень" у Києві

Іще автори планують розробити стратегію та архітектурну концепцію кінотеатру та середовища. А також упорядкування комерційну та соціальну оренду приміщень. Для організацій, що працюють у сфері кіно, пропонують надавати місця на платній основі під кіноковоркінг.

Іще одним перспективним напрямком розвитку театру називають налагодження концерної діяльності з акцентом на актуальній якісній українській молодіжній музиці спільно зі "Sviat promo".


Чим займаються зараз


"Зараз вирішуємо питання організаційною структури. Важливо зрозуміти, хто несе відповідальність і як цю відповідальність закріпити, у тому числі з боку органів влади", – розповіли активісти.

Із метою ефективного та прозорого управління майбутнім культурним центром вони також запропонували створити наглядову раду, до якої мають увійти у рівних пропорціях: представники ініціативної групи проекту, представники влади, кінознавці та діячі культури, а також представники соціально відповідального бізнесу. Саме наглядова рада призначатиме директора кінотеатру.

Також активісти виступають за розмежування комунального майна та юридичної особи кінотеатру "Львів".


Що робитимуть у кінотеатрі вже цього літа


На червень активісти запланували проведення ребрендингу, виготовлення промо-роликів, налагодження партнерства. Також, починаючи із першого місяця літа, ініціатори проекту планують запровадження постійних показів українських стрічок у малій залі кінотеатру та налагодження контактів щодо залучення інвестицій у реконструкцію "Кінотеатру Львів".

У липні вони уже хочуть починати залучення громади Стрийського парку до вуличних показів та інших акцій. А на серпень запланували відновлення та косметичний ремонт малого залу, благоустрій навколишньої території та організацію і проведення фестивалю "OFF¦Course Festival".

Для львівських кіноманів в місті з'явиться унікальний простір фото 2Разом із кінотеатром планують частково упорядкувати і Стрийський парк

Восени ж активісти збираються займатися проведенням архітектурного воркшопу, організацією школи кінематографу, запуском діяльності кіностудії, придбанням та встановлення апаратури. А також проведенням зустрічей з українськими режисерами, митцями, сценаристами. 


Скільки треба грошей


Точна сума, яка знадобиться на відновлення кінотеатру, наразі невідома. У березні нинішній директор кінотеатру Мирослав Аринович озвучував суму в 31 млн грн. В той же час, за попередніми підрахунками, які робило управління культури ЛОДА, ця сума є втричі меншою - 10-13 млн грн.

Також активісти пропонують запропонувати співфінансування кінотеатру мешканцями. За приклад такого формату роботи вони взяли івано-франківський громадський ресторан "Urban Space 100", на створення якого 100 підприємців скинулись по $1000, а прибутки від роботи ресторану спільно розподіляють на соціальні проекти.

Львів у новинах:

У Парку культури відкрили перший соціальний город: що це таке 

ТОП речей, які необхідно зробити у Львові 

У Львові патрульна поліція створила онлайн-карту ДТП 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах