Як святкують у Львові Івана Купала: традиції, обряди, гадання

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Дозвілля та їжа
07 липня 2016 12:55

Багато людей в ніч на Івана Купала не лягали спати. Все це заради того, щоб найпершими вмитися ранковою росою. Вважалося саме вона може подарувати здоров'я та красу.

Якщо в цей день когось обливали брудною водою, то ніхто не злився, а навпаки раділи. Адже чим частіше в цей день скупатися, тим краще. Людина житиме наступний рік щасливо, а також тим самим сильніше очиститься.

Під час гулянь молодь з сіна створювала ляльку, яка була символом бога Купала. Коли водили хоровод і співали пісні, за сценарієм один з учасників повинен був зачепити ляльку так, щоб вона впала. Після чого всі збігалися, щоб подивитися чи помер "Купала". Коли ж оголошують, що він не дихає, дівчата починали голосити за допомогою пісень. Поки дівчата співають, хлопці беруть ляльку і несуть до заздалегідь підготовленого похоронного вогнища, де його і спалюють. Після цього ритуалу і починався справжній бенкет.
 

Як святкують у Львові Івана Купала: традиції, обряди, гадання фото

Щоб спалити в буквальному сенсі всі хвороби і нещастя своїх дітей, жінки збирали речі своїх синів і дочок, в яких вони перехворіли і кидали у вогонь. Так, відповідно до їхніх вірувань, діти будуть здорові і сильні.

На Івана Купала молоді люди придивлялися один до одного і шукали собі пару. Коли ж вибір зроблено, то дівчина і хлопець перестрибували разом через багаття, тримаючись за руки. Таким чином вони намагалися перевірити свої почуття і заглянути в майбутнє. Якщо пара перестрибнула, не розтуляючи рук, то їхній шлюб буде міцний і щасливий, якщо ж навпаки, то краще і не сходитися ім.

Також в це свято раніше господині на поріг стелили кропиву. На їхню думку, таким чином можна було врятуватися від злих духів і відьом.

У цю ніч, коли дівчата водили хороводи навколо зрубаного дерева, хлопці робили набіги, намагаючись тим самим вкрасти Марену. Той щасливчик, якому це вдалося, тікав подалі до річки, а за ним уже всі інші. Все зривали по одне гілці, яка вважалося приносить родючість. Далі дерево пускали по річці.

Щоб уберегти худобу від хвороб, господарі проводили тварин між купальських багать.
 


Гадання на свято Купала

Дівчата зазвичай ворожать під час цієї чарівної ночі не один раз. В день плетуть вінок з польових трав і квітів, а коли сонце сідає, загадують бажання і опускають вінок в озеро або річку. Поплив вінок - бажання збудеться, прибився до берега або потонув - ні.

Ще є хороше ворожіння, для якого потрібні різні квіти - і польові, і садові, - чим більше, тим краще. Увечері 6 липня дівчини збираються в гурток, в середині якого кладуть квіти. Одна з дівчат повертається до кола спиною, а інша бере по черзі квіти і питає: "Кому?" Та, що відвернулася, називає ім'я одного з ворожки. Справа в тому, що у кожної квітки є значення, знаючи їх, можна гадати на хлопців.

Волошка - хтось в тебе закохається.
Гвоздика біла - до смутку.
Гвоздика червона - сильна любов.
Гвоздика жовта - холодність.
Жасмин - порожні турботи.
Дзвіночок - обман.
Маргаритка - сподобався хлопець не дуже сміливий, боїться зізнатися в почуттях.
М'ята - тебе сильно люблять.
Незабудка - хтось боїться тебе втратити.
Жоржина - добрі почуття, але не більше того.
Ромашка - хлопець тобі не вірить.
Роза червона - хтось за тобою сумує.
Біла троянда - сильно любить, але вигляду не подає.

Ще можна поворожити за допомогою трав. Зірвіть кілька гілочок ведмежих вушок (мучниці). Нехай кожна гілочка відповідає комусь із членів вашої родини. Той, чия гілочка простоїть довше всіх, буде цілий рік справжнім улюбленцем долі. Якщо ви вирішили в ніч на Івана Купала просто лягти спати, зберіть на заході сім різних квіток або трав, покладіть їх під подушку, і ви обов'язково побачите віщий сон.


Як можна відсвяткувати у Львові Івана Купала


Дівоча вечірка на Івана Купала

Як святкують у Львові Івана Купала: традиції, обряди, гадання фото 1

Свято Івана Купала — це не тільки одне з найголовніших та очікуваніших свят року, це, насамперед яскраве дійство наповнене енергією сонця, це народні гуляння до світанку, старовинні традиції та романтика Купальскої ночі.

Цієї ночі квітка папороті розквітає в НК "De Luxe Cafe". В один вечір поєднюємо драйв, красу, народний колорит и по-літньому спекотну атмосферу свята. 

Українське частування на вході, плетіння віночків, та пошук квітки папороті. 

У програмі:

Erotic Vip Show 

Free alcohol протягом ночі 

Dj President 

Mr Ventik 

Pj's Show 

Де:De Luxe cafe, вул. Володимира Великого,2

Коли: 7 липня, 23.30

Ціна квитків: від 100 грн.

Вечірка "Дівочі ворожіння на Івана Купала"

Як святкують у Львові Івана Купала: традиції, обряди, гадання фото 2

У програмі:

MC Denis Govorun

DJ Abfaer

DJ Protein

DJ Mad Kind

MC Daniloff

PJ's Diamond

PJ's Indigo girls

Де:"Rafinad People", вул. Руданського,1

Коли: 7 липня,22.00

Ціна квитків: від 50 до 100 грн.

За матеріалами, velychlviv.com

Читайте ще новини Львова:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах