Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки

Новина - Дозвілля та їжа - Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки

Новина - Дозвілля та їжа - Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки

Дозвілля та їжа
17 серпня 2016 19:12

Замки, костели і ще багато цікавого приховують маленькі містечка на Львівщині. Одноденна мандрівка не забере у вас багато часу і сил. Отож, вибирайтесь мерщій із міста та подаруйте собі цікаву подорож. Яку саме, підкаже VG  Львів.


Жовква - столиця польських королів

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото

Розташування: за 25 кілометрів на північ від Львова, за 35 км від українсько-польського кордону, на роздоріжжі міжнародних автошляхів на Польщу E372 (Львів — Рава-Руська — Варшава), Прибалтику (Львів — Ковель — Брест). Поряд з автотрасою проходить залізниця Львів — Рава-Руська — Варшава.

Що подивитись: Центр міста початку XVII століття значною мірою зберігся і непогано відреставрований. Тут можна подивитися на величезну кількість історичних споруд. Уваги заслуговує в першу чергу ринкова площа: вона здається величезною (120х120 метрів) для такого невеликого містечка.

Обов’язково варто завітати у колишню резиденцію польського короля і полководця Яна Собеського – Замок на площі Вiчева, 2. У XIX-ХХ століттях будівлю займали муніципалітет, школа, відділення НКВС і навіть житлові квартири. Тепер це частина історико-архітектурного заповідника.

Недалеко звідти розташована міська ратуша (площа Вiчева, 4початку XX ст. Тут варто пороздивлятися старовинні будівлі. А Оборонна синагога, що на вулиці Запорiзькій, 8, є однією з найбільших в Україні. Вона більше схожа на оборонну вежу. Зараз тут ведеться реставрація.

Також прогуляйтеся до прекрасного?Костелу святого Лаврентія (площа Вічева, 18). А найбільш цікаво у Жовкві буде любителям розглядати церкви та храми, яких тут більш, ніж достатньо. Наприклад, монастир отців Василіян, Храм серця Христового (вул. Василiанська, 4-6), Домініканський монастир з храмом св. великомученика Йосафата, Церкву святої Трійці та Церкву Петра і Павла, які знаходяться на вулиці Львівській.

Як дістатись: у Жовкві зупиняється електричка Львів - Рава-Руська (двічі на день). Інтервал до зворотного потягу складає 7 годин, час у дорозі - приблизно 1 год 20 хв. Вокзал знаходиться в південній частині міста (кінець вул. С. Бандери).

Зі Львова до Жовкви ви можете дістатись із центральної частини міста. З площі св. Теодора (напроти готелю "Львів") кожних 15-20 хвилин відправляється маршрутка Львів – Жовква №151, також із АС №2, що знаходиться по вул. Б. Хмельницького 225, відправляються маршрутки із сполученням Львів - Рава-Руська, Львів – Зубейки, Львів – Волиця, Львів - Дев’ятир, котрі зупиняються й у Жовкві.

Автівкою зі Львова найлегше їхати по вул. Б. Хмельницького до Галицького Перехрестя і далі по трасі на Раву-Руську. Дорога хорошої якості. Щоб потрапити в центр міста, із траси варто повернути вліво на вулицю Львівську.


Золочів - місто, що має китайський палац

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 1

Розташування: містечко за 64 км від Львова на автомагістралі Львів—Тернопіль—Умань на лівому березі річки Золочівки (притоки Західного Бугу) .

Що подивитись:  У Золочеві головною пам'яткою, яка варта уваги є оборонний замок з Китайським і Великим палацами. Впродовж віків він служив фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою і навіть навчальним закладом. Замок збудував Якуб Собєський (батько короля Речі Посполитої Яна III Собеського) у 1634 році як оборонну фортецю У дворі замку є два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти виїзної вежі знаходиться Китайський палац. Тут, до речі, була перша система каналізації, яка збереглася до наших днів. 

При вході на територію замку, зліва, відвідувачів вітають сірі кам‘яні велети.  На сірому тілі  висічено кілька рядків невідомою мовою. А поруч — терновий і маковий вінки, які переплелися, неначе дві обручки.

Серед найгарніших сакральних споруд Золочева – Василіянський монастир, церква св. Миколая XVI століття з елементами оборонної архітектури, греко-каталицька церква Блаженного Миколая Чарнецького та синаґоґа 1724 року.

Як дістатись: Зі Львова до Золочева зручно доїхати як маршрутними таксі з вул. Личаківської (неподалік від кінцевої зупинки трамваю №2) "Львів-Золочів, так і електричками від головного залізничного вокзалу чи станції "Підзамче" (Львів-Золочів, Львів - Тернопіль)


Дрогобич – місто  парків

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 2

Розташування: друге за населенням та економічним розвитком місто Львівської області за 85 км від Львова. Дрогобич - друге за величиною місто у Львівській області. Це красиве старовинне місто з історичними будівлями, пам'ятками архітектури та класичною ринковою площею.Дрогобич дуже мало позиціонує себе як туристичне місто. І це дуже дивно. Тим більше, що лише за 10 км знаходиться найбільший курорт України - Трускавець. Враховуючи, що у Трускавці нічого історичного практично немає, то було б логічно пустити який-небудь регулярний цікавий транспорт (тролейбус, трамвай) між двома містами, адже їхати до міста всього хвилин 15.

Що подивитись: Дрогобич стане справжньою знахідкою для тих, хто любить прогулянки парками, адже тут чимало зелених зон: Замкова гора, парк ім. Степана Бандери, парк Новонароджених, парк ім. Богдана Хмельницького.

Центр міста компактний, усі визначні пам'ятки та красиві будиночки розташовані навколо площі Ринок. Більшість будинків було побудовано наприкінці 19 - початку 20 століття, під час нафтового буму. Так, у 19 столітті тут знайшли нафту, причому залягала вона неглибоко, тому процес видобутку був нескладним. У 1866 році в місті був побудований перший у центральній Європі нафтопереробний завод. А у 1872 році до міста приїхав перший поїзд. Відповідно, з'явилося багато розкішних вілл.

У двох кроках від площі Ринок знаходиться найстаріша будівля міста - Костел Святого Варфоломія та його дзвіниця.

Серед пам’яток Дрогобича – ратуша, прикметна своєю вежею, що добре проглядається звідусіль у середмісті; Шпихлір (Житниця) (вул. Грушевського, 16) – пам'ятка архітектури національного значення, споруджена в стилі бароко (цегляна споруда, накрита гонтом, служила раніше зерносховищем); Комплекс споруд Дрогобицького солеварного заводу XIII—XX століть; Вілла Б'янки – палац, в якому розташувалася дрогобицька художня галерея.

Цікаві культові споруди містечка нараховують близько 20 церков, костьолів та дзвіниць, серед яких – збудована у 1613 році церква Воздвиження Чесного Хреста та Хоральна синагога. Містечко хоча і невеличке, проте містить 9 спеціалізованих навчальних закладів та 6 вишів (разом із філіями інших університетів), яким теж є що показати.

Як дістатись: доїхати до Дрогобича можна маршруткою від головного залізничного вокзалу Львів-Дрогобич або електричкою Львів-Трускавець ( час відправлення -7.40, 14, 02,16.26,20.22)

Із Трускавця до Дрогобича також можна дістатись маршруткою "Трускавець - Дрогобич" за 20 хвилин. 


Олеський замок - найстаріший на Львівщині

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 3

Розташування: Олеський замок -пам'ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть, розташований у смт Олесько Буського району Львівської області. Один із найдавніших в Україні замків, імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князівства Юрія Львовича - на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція. Це відома пам’ятка архітектури ХІІІ-ХVІІІ ст. У другій половині ХV ст. перестав бути оборонною спорудою і перетворився у резиденцію магнатських родів - Даниловичів, згодом Собєських, Жувуських. У 1629 році в Олеському замку народився майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський.

Що подивитись: експозиція замку представляє вітчизняне мистецтво XVІ-XVІІІ ст.. Тут зібрано ікони, безцінні твори живопису, скульптури, ужиткового мистецтва (зокрема, меблі та гобелени).Особливу вартість має збірка скульптури XVI-XVIII ст., українського портрету XVІ-XІХ ст. В комплекс, крім замку, входить колишній монастир капуцинів з костелом св. Йосифа (1739 р., архітектор - Мартин Добравський)

Як дістатись: Доїхати до Олесько можна з автобусної станції Підзамче автобусами сполученням Львів-Броди або електричкою зі Львова до Бродів (електропоїзд Львів-Здолбунів), а з  Бродів вже добиратися  автобусом "Броди - Львів" до Олесько.


Палац у Підгірцях - український "Лувр"

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 4

Розташування: Підгорецький замок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Замок видно з міжнародної траси 06 з  на відтинку Олесько-Броди  (проходить за 2 км від замку).

Що подивитись: навколо палацу є дивовижний парк, який має назву "Італійський". Він є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення. Колись у парку зупинявся і славний гетьман українського козацтва Богдан Хмельницький. А ще, кажуть, тут росло дерево величезних розмірів, і щоб охопити його, знадобилося би п’ять чоловік. В ансамбль "Підгорецький замок" також входить заїжджий двір та костел, що був побудований у 18 столітті на замовлення Вацлава Жевуського як родова усипальниця.

На сьогодні проводяться ремонтно-реставраційні роботи у залах з незвичайними назвами: Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна, Мозаїчна. Цінності, що були у замку передано до Львівської галереї мистецтв.

Як дістатись: якщо ви бажаєте потрапити до замку власним транспортом, то слід їхати по дорозі Київ-Львів. Приблизно за 15 кілометрів від міста Броди буде поворот на Золочів. Можна дістатись і громадським транспортом. З міста Броди відправляється автобус Броди-Золочів. Вам необхідно їхати до зупинки "Підгірці". Вже від зупинки ви побачите славнозвісний замок.


Свірзький замок-фортеця

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 5

Розташування: Свірзький замок розташований у селі Свірж Перемишлянського району Львівської області. Свого часу поселення мало статус міста, тепер це – просто велике село, яке стоїть на берегах одноіменної річки.  Вздовж дороги до Свіржа з  Перемишлян (це близько 10 км) видніються круті, дивного вигляду скелі, де начебто любив блукати Іван Франко..Сучасного вигляду замок набув з середини XVII, з часу переходу його у власність графа Олександра Цетнера (на честь якого названо цілий район — Цетнерівка та ботанічний сад у Львові). Граф наказав перебудувати і значно зміцнити замок.В цьому замку проходили зйомки фільму "Три мушкетери".

Що подивитись: фортецю, ринкову площу, графські герби, які прикрашають замок до цього часу, парк, сторожову вежу, ренесансний костел і колодязь на подвір'ї замку, Покровську церкву.

Як дістатись: зі Львова - з автостанції №5, що на вулиці Зеленій. Там очікуйте маршрутні таксі в напрямку Перемишлян, але ті, які курсують через Свірж з періодичністю кожні 30-60 хвилин (автобус Перемишляни -Свірж)

Якщо ж ви на власному транспорті, то їдете трасою Н-09, у Бібрці поверніть ліворуч на трасу Т-14-11. Зі Львова до Свіржа 40 кілометрів.


Тустань - фортеця-град

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 6

Розташування: ранньосередньовічна наскельна фортеця - град і митниця ІХ—ХІІІ сторіччя, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області , поблизу с.Урич, що на південь від міста Борислава та на південний схід від селища Східниці. Пам'ятка оборонної архітектури розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника "Тустань".Тустань була волосним центром та митним пунктом на важливому соляному шлях, що вів з Дрогобича до Закарпаття та Західної Європи. Тустань є унікальною пам'яткою давньоруської архітектури домонгольського періоду. 

Що подивитись: скельний комплекс,музей історії міста-фортеці Тустані  та заповідник. Біля підніжжя скель є облаштовані місця для відпочинку.

Як дістатись:існують кілька варіантів доїзду до міста-фортеці Тустань. Скельний комплекс та Заповідник розташовані в с. Урич, Сколівського р-ну, що на Львівщині. Обрати один із маршрутів можна залежно від транспорту, яким Ви плануєте скористатись: автомобілем - відстань від Львова до с. Урич становить трохи більше 100 км. Доїхати до села можна через Східницю. Дорога становитиме 110 км (7 км дороги від Східниці до Урича підсипані щебенем, трасою Київ-Чоп.  В цьому випадку шлях становитиме 118 км (їхати до повороту на Дубину – і 20 км до Урича).

Автобусом чи потягом. Якщо Ви вирішили скористатися в подорожі громадським транспортом, то найкраще до Урича організований доїзд зі Стрия. Проте, можна також добратися зі Східниці (до Урича 7 км), Трускавця та Сколе. 

До  Східниці можна дістатися електричкою "Львів - Трускавець", далі автобусами.

До Сколе відправляються пасажирські поїзди "Київ- Ужгород", "Львів-Мукачево"(щоденно, крім четверга), "Одеса -Ужгород", "Львів-Ужгород", з приміського вокзалу - електропоїзд - Львів -Мукачево, далі -автобусами.


Крехівський монастир на Львівщині

Куди поїхати зі Львова на вихідні: одноденні мандрівки фото 7

Розташування: Монастир розташований за 12 км від м. Жовкви і за 3 км від с.Крехова, серед вкритих буково-сосновими лісами пагорбів Розточчя, в підніжжі гори Побійної. Він являє собою комплекс, до якого входять церква св.Миколая, дзвіниця, корпуси келій, господарські будівлі та давні оборонні мури з вежами. Крехівський монастир св. Миколи - одне з найбільш відвідуваних місць в околицях Львова , греко-католицька святиня. Його також називають Василіанський монастир - за назвою ордена Святого Василя Великого, одного з головних чернечих орденів українських греко-католиків. Крехівський монастир святого Миколая Отців Василіян. Заснований як православний у 1612 році. Засновниками Крехівського монастиря вважаються ченці Києво-Печерської Лаври. Вони у 1590-х роках поселились у вирубаній в скелі печері за 12 км від м. Жовкви. З часом ченців стало більше, за підтримки магната Станіслава Жолкевського  вони збудували неподалік від печери церкву св. Петра і Павла, пізніше церкву Преображення і Троїцьку церкву Тут же було зведено дзвіницю та келії монахів. Обитель мала свою чудотворну ікону Богородиці, яку подарувала монахам львівська православна родина Красовських..

Що подивитися: дерев'яну і печерну церкву, чудотворні ікони св. Миколая та Матері Божої Верхрадської, корпуси келій, оборонні вежі,вежу- дзвіницю, побувати біля Крехівського цілющого джерела

Як дістатися: добиратись сюди можна маршрутками зі Львова або Жовкви - Львів- Жовква (ходять щопівтори години під самісінький монастир).Відправлення автобуса "Львів-Жовква від готелю "Львів" (проспект Чорновола,7) Остання маршрутка "Львів-Жовква" відходить від монастиря о 20.00.

Читайте ще новини Львова:

Короткі мандрівки: що подивитися поблизу Львова за один день

Де купаються львів’яни: мандрівка львівськими озерами

Де можна відпочити і поплавати поблизу від Львова

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах