Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей

Новина - Дозвілля та їжа - Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей

Новина - Дозвілля та їжа - Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей

Дозвілля та їжа
12 жовтня 2016 12:20

Відпочинок в Карпатах восени, гарний як ніколи - ліси одягаються в золотаво-багряні тони, природа постає у всій своїй красі і знаменує відкриття оксамитового сезону. Головними перевагами осіннього відпочинку в Карпатах, без сумніву, є низькі ціни, на відміну від літніх або зимових. До того ж кількість відпочиваючих стає в рази меншою, що гарантує спокійний відпочинок в готелі. Ще один плюс - м'яка і не спекотна погода, що особливо приємно під час походів в гори.


Криворівня - для творчої особистості


Гуцульське село Криворівня в минулому було раєм для творчих людей, тут відпочивали і створювали свої шедеври відомі українці, у тому числі Іван Франко. Ці місця надихнули Михайла Коцюбинського на створення знаменитої повісті "Тіні забутих предків". Згодом тут проходили зйомки однойменного фільму.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото

Джерело фото: photographers.ua, автор - Vladimir Vodyanoy.

У селі діє 14 (!) різних музеїв. Найвідомішими вважаються: Музей "Гуцульська гражда"; Літературно-меморіальний музей Івана Франка; Музей Параски Плитки-Горицвіт. Зараз стоїть питання про присвоєння Криворівні статусу історико-культурного заповідника.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 1

Джерело фото: mapakosiv.if.ua, автор - Сашка ХтоЦе.

Чому восени: пейзажі Криворівні неповторні в осінню пору. Полонини рясніють усіма кольорами веселки. Туристів в цей час не так багато, і можна не поспішаючи оглянути цікаві музеї.

На північ від села, на Буковельському перевалі бере початок піший маршрут до цих скель.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 2

Джерело фото: mapakosiv.if.ua, автор - Сашка ХтоЦе.

Де знаходиться: в долині річки Чорний Черемош, в 7 км від райцентру Верховина Івано-Франківської області. Найзручніше сісти на маршрутку Косів - Верховина, в її маршруті є зупинка в Верховині.

Де зупинитися: житла в Криворівні досить. В основному переважають приватні міні-готелі з домашньою кухнею, хорошим сервісом. Та й ціни восени на житло стають більш демократичними.


Рахів - спробувати біле золото Карпат


Місто Рахів на Закарпатті є одним з найбажаніших місць серед туристів. І це не випадково: неймовірної краси пейзажі, цілюще повітря і унікальні природні об'єкти - тут є все. Територія Рахова є частиною Карпатського біосферного заповідника, з усіх боків оточений горами: з півночі - Горгани, на північному заході - Свидовець, з півдня піднімаються Рахівські гори, на північному сході - величний Чорногорський хребет.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 3

Осінь в Рахівському районі. Джерело фото: panoramio.com, автор - volnat.

Чому восени: найголовніша причина - це біле золото Карпат. У першу неділю вересня в Рахові відзначається знаменитий фестиваль "Гуцульська бриндзя", присвячений пастухам, які повертаються з полонин, і гуцульській бринзі. Якщо ви не встигли на фестиваль, не біда. Бринзи вистачить на всіх. Приїжджайте і насолодитеся смаком справжнього сиру, приготованого різноманітними способами.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 4

Джерело фото: m.kontrakty.ua.

Де зупинитися: в Рахові добре розвинена інфраструктура, тому особливих проблем з житлом немає.


Мукачево - до перлини Закарпаття


Це затишне містечко рясніє безліччю архітектурних пам'яток, його центр є пішохідною зоною - тут знаходиться міська ратуша з елементами готики, костел покровителя міста Святого Мартіна, пам'ятник Кирилу та Мефодію - творцям кирилиці. Мукачево вражає своєю європейською красою: охайне містечко на берегах річки Латориця привертає щорічно тисячі туристів. Осіння прогулянка по Мукачеву порадує комфортною погодою, а замовивши екскурсію містом, ви познайомитеся з його давньою історією, послухаєте захоплюючі розповіді про відомих особистостей. Серед них - угорська княгиня Ілона Зріньї, князь Федір Корятович, династія Шенборнів і інші.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 5

Джерело фото: panoramio.com, автор - Nataliya Gavryshko.

Лідером за популярністю серед туристів, безсумнівно, є замок Паланок - найцінніший пам'ятник архітектури 14-17 століть. Околиці Мукачевого не менш цікаві: в Чинадієво знаходиться замок Сент-Міклош, від нього можна зробити прогулянку до водоспаду Скакало. У селищі Карпати насолодитися красою парку перед палацом Шенборнів. І нехай тут немає високих гір, але в Мукачево восени приїжджають за іншим. Адже місто славиться своїми святами і фестивалями. У першу неділю вересня відзначається "Свято меду", місце проведення - площа Кирила і Мефодія (колишня назва - площа Миру). Більше сотні пасічників з різних регіонів Західної України представляють свою продукцію. Дегустація всіляких сортів меду безкоштовна, тому розраховуйте свої сили. Якщо ви хочете більше дізнатися про трудівниць-бджіл, неодмінно відвідайте в Мукачево Музей меду. Покровителем Мукачево є святий Мартін, у всьому світі 11 листопада вшановують цього святого. З цієї нагоди в місті проходить святкування Дня Святого Мартина. Програма фестивалю включає в себе костюмовану виставу, дитячий ходу з ліхтариками і феєрверки - три дні гості та жителі міста будуть насолоджуватися цим веселим дійством.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 6

Джерело фото: etb.by.

Чому восени: можна побачити в листопаді найцікавіше святкування Дня Святого Мартина, побродити по осінніх вуличках міста і зробити екскурсії до прилеглих пам'яток.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 7

Джерело фото: mukachevo.net.

Де зупинитися: гості міста не матимуть проблем з житлом. Мукачево - туристичне місто, і вибір готелів досить великий.


Свидовець - зустріти перший сніг


Хребет Свидовець розташовується на південному сході - найвищій частині українських Карпат. Саме тут знаходиться географічний центр Європи, позначений геодезичним знаком. В осінню пору пейзажі Свидовця особливо вражають туристів: у золоте вбрання одягаються ліс і схили гір, природа, немов застигає в очікуванні зимових холодів.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 8

Автор фото: Любомир Шквара.

Якщо ви любитель активного відпочинку і віддаєте перевагу ночівлі в наметі, тоді ласкаво просимо на Свидовець. Походи на гірські вершини, такі як Близниця (1881 м), дозволять насолодитися захоплюючими краєвидами Карпат, заглянути в дзеркальні озера, в яких відбивається небо, чому вода в них здається ніжно-блакитною. Восени ночі на Свидовці стають більш прохолодними, зате вдень природа ще дарує тепло. Можна кататися на велосипедах і квадроциклах або зробити кінну екскурсію до гірських озер і джерел.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 9

Автор фото: Любомир Шквара.

На Свидовці знаходиться урочище Драгобрат, тут розташовується сама високогірна лижна база України. Ці місця примітні тим, що вже в листопаді схили покриваються снігом, що особливо тішить любителів зимового відпочинку. Почати подорож на Свидовець можна з селищ Ясіня, Кваси, Тростянець, Усть-Чорна, курорту Драгобрат.

Чому восени: подивитися могутні вершини Свидовецького хребта, вкриті першим снігом. Як правило, це кінець жовтня. Увага! Така подорож для тих, хто не боїться можливих холодів і вітру. Сходження краще робити з професійним гідом.

Де зупинитися: особливих проблем з житлом в цих місцях немає, в основному переважають приватні міні-готелі.


На Буковину - збирати гриби


Буковина - рай для грибників. Щедрий гуцульський край порадує вас як мінімум кількома кошиками боровиків. Туристи кажуть, і далеко ходити не треба. Варто лише вийти з турбази, і коричневі капелюшки ось уже стирчать на узліссі - чекають, коли з них приготують смачну юшку. Бувалі грибники беруть з собою спеціальні сушарки, які буквально за ніч зроблять гриби сушеними і, відповідно, "компактними". Це зручно для транспортування. У селах Сергія, Виженка, Зелена можна навіть знайти провідника.

Відпочинок в Карпатах восени: 5 цікавих ідей фото 10

Джерело фото: kuluarpohod.com.

Чому восени: звичайно ж, на "тихе полювання" - це найправильніший час для тих, хто любить збирати гриби. У поєднанні з осінніми пейзажами Буковини це буде незабутній відпочинок!

Як доїхати: до села Виженка, Зелена та Сергія доведеться їхати своїм транспортом або ж сподіватися на попутку. Це місця зеленого туризму, і вас радо відвезуть господарі садиб. У Сергія можна потрапити з Путили (10 км) - це райцентр. Виженка розташована в 6,5 км від райцентру Вижниця. У Зелену необхідно їхати з райцентру Кельменці (23 км). До зазначених райцентрів за розкладом ходять автобуси з Чернівців.

 IGotoWorld.com

Читайте також: 

Короткі мандрівки: що подивитися поблизу Львова за один день

Де купаються львів’яни: мандрівка львівськими озерами

Біля Львова відкрився великий пляжний комплекс: відгуки львів'ян

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах