Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура

Новина - Дозвілля та їжа - Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура

Новина - Дозвілля та їжа - Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура

Дозвілля та їжа
04 квiтня 2017 17:20

Наприкінці квітня Ужгород перетворюється на справжній райський сад, адже починає цвісти екзотична японська вишня - сакура. Ці дерева ростуть лише в Японії, кількох штатах Америки та на Закарпатті. Щороку, щоб побачити красиве природне явище, в Ужгород з'їжджаються тисячі туристів. Пік цвітіння, коли гілки сакури вкриваються пишними рожевими квітами - неймовірно красиве явище.

Саме в Ужгороді розташована найбільша в Європі Алея сакур, що простягнулася вздовж берега Ужа, на Православній та Київській набережних.

Як відомо, сакура вважається символом Японії. Квітування сакури довгий час сприймалося як виключно японське традиційне видовище. Однак сьогодні зовсім не обов'язково вирушати в далеку Японію, щоб побачити це диво, адже в наші дні сакура росте в багатьох куточках землі, в тому числі і в Україні, в закарпатському містечку Ужгород. Традиційно цвітіння японської вишні збігається з культурною подією — фестивалем "Сакура Фест", який щороку припадає на кінець квітня-початок травня.


Як появились алеї сакур в Ужгороді


Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото

Японська декоративна вишня — сакура  — з'явилася в Ужгороді ще в 1923 році, її привезли з Відня. На сьогоднішній день це дерево можна зустріти в багатьох куточках міста, на вулицях Ракоці і Довженка. Найбільше дерев висаджено на набережній річки Уж. Алея сакурприкрашає Київську та Православну набережні, прилеглі до площі Пушкіна, і є найбільш довгим райським садом в Європі. Чисельність дерев складає близько 2 тисяч.

Згідно з місцевою легендою (яка не має нічого спільного із реальними подіями :), екзотичні дерева були вкрадені місцевими жителями, коли японці прямували до імператора Австрії Франца Йосифа I. Вони везли в подарунок дерева сакури і зупинилися на нічліг в місті Мукачево. Звістка про незвичайні японські вишні облетіла все місто й відважні закарпатці підмінили вночі саджанці сакури на звичайні фруктові дерева.

Цвітіння сакури триває близько 2 тижнів і припадає приблизно на кінець квітня — початок травня, залежно від погодних умов. У Японії цвітіння сакур асоціюється зі швидкоплинністю людського життя. У поезії дуже часто опадання листя цього дерева порівнюють з минулою любов'ю і юністю, а в часи Другої світової війни ніжні рожеві квітки використовувалися в якості пропаганди для підняття духу в Японії.

Сьогодні в Ужгород приїжджають туристи з усього світу, щоб подивитися на дивовижне видовище і зробити красиві унікальні світлини. У цей час Ужгород узагалі перетворюється на квітковий рай, адже майже одночасно із сакурами починають цвісти магнолії, розпускаються квіти японської айви, яблуні Недзвецького, флоридської та китайської яблунь. У цей весняний період проводиться музично-творчий фестиваль "Сакура Фест".


Де шукати квітучі  сакури 


Якщо ви приїдете до обласного центру Закарпаття автобусом або поїздом, то не поспішайте на маршрутку або таксі. Радимо прогулятися. По дорозі від вокзалу вже натрапите на дерева рожевого кольору. Але не переплутайте. Це не сакури - це райські яблучка цвітуть. І повірте, вони не поступаються за красою японської вишні. А вже за сотню-другу метрів, на проспекті Свободи ростуть і ці красуні.

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 1

 фото: kartagoroda.com.ua.

Намилувавшись деревами на проспекті, варто тільки перейти через транспортний міст і можна знову опинитися в царстві рожевого кольору. У сквері Масарика можна не тільки фотографувати дерева, а й трошки відпочити на лавках. І спочивати довго не варто, сквер вже знаходиться на території мікрорайону Галагов. Саме його на початку 20 століття будували чехи. Тому тут вдосталь сакур, та ще й архітектура неабияка. Високі і розлогі сакури ростуть на вулиці Ракоці - біля обласного управління Національної поліції.

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 2 фото: dachnik.co.ua.

Охоплюють японські вишні і паралельну вулицю Довженка.

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 3 фото: prokarpaty.info.

Вдосталь рожевих дерев і на бічних вуличках. Цвітіння сакур в Ужгороді вражає!

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 4 фото: tourinform.org.ua.

А ось так район Галагов виглядає навесні з самого ранку. Місто ще спить.

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 5 фото: galagov.tv, автор - Олександр Герешко.

Варто також заглянути на площу Пушкіна і вийти до набережної. Дерева японської вишні можна зустріти по обидва боки річки Уж.

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 6 фото: blogspot.com, автор - Яна Онашкевіч

Багатьох туристів, які  планують поїздку до Ужгорода, дуже цікавить , чи можна застати цвітіння сакури на травневі свята. Але найчастіше до цього часу більшість дерев вже відцвітає і вулиці міста виглядають ось так:

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 7
Історія "Сакура-Фесту"

Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 8

Ужгород належить до найдавніших містах України. Крім історичної перлини  — Ужгородського замку, чарівної алеї Сакур, багатої дендрологічної програми, місто приваблює безліч туристів навесні також і культурним заходом — музично-творчим фестивалем "Сакура Фест", який традиційно проводиться в міжнародному форматі. На цей період символом міста стає Граф Сакура.

В рамках фестивалю проводиться безліч заходів:

 

 Рожеве море: де та коли в Ужгороді квітне сакура фото 9

В цей період можна стати учасником культурного заходу "Сакура Фест" і спробувати себе в одному з його численних заходів або просто стати глядачем цього дійства.

Як добратися: найкраще добиратися із залізничного вокзалу поїздами, які йдуть на Ужгород: Львів-Ужгород, Львів- Солотвино, або ж поїздами - Київ- Ужгород, Харків-Ужгород, Одеса -Ужгород.

з використанням матеріалів travel.tochka.net , ua.igotoworld.com

Дивись ще:

Долина крокусів, 10 музеїв та фестиваль риплянки: що цікавого у Колочаві

Вогонь і м'ясо, середньовіччя та фестиваль ріплянки: ТОП фестивалів весни-2017 на Західній Україні (оновлено)

Туристу на замітку: чим цікава Тустань

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах