Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат

Новина - Дозвілля та їжа - Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат

Новина - Дозвілля та їжа - Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат

Дозвілля та їжа
05 квiтня 2017 15:23

Карпатські ріки утворили силою виснажливих і довгих пошукувань стихії низку прегарних водоспадів, далебі не таких високих, як у світі, зате не обділених красою.

Але повірте, кількість вартих того, аби не тільки побачити, послухати і сфотографувати, але і запам'ятати на все життя, визначається не одним десятком.

Для того, щоб побачити карпатський водоспад, треба подолати довгий шлях. Деякі з них – неподалік гірських сіл чи містечок. А деякі водоспади ховаються високо в горах. Щоб їх побачити, треба пройти кілометри, і здебільшого вгору. Та важкий похід на вершини себе виправдає. Звідти відкриваються неймовірні панорамні краєвиди – ліси, села – маленькі, як іграшкові. А карпатські водоспади ще й подарують таку бажану прохолоду після виснажливого підйому. Тож, знайомимось із водоспадами Закарпаття та Прикарпаття.


Лужківський на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото

Коли питатимете у місцевих дорогу до водоспаду, то питайте про один із найвищих водоспадів Гуцульщини. Його висота – 14 метрів. Він схований від сонячного проміння під кронами дерев. Тож, навіть якщо вирушати сюди влітку, то біля Лужківського водоспаду можна навіть трохи замерзнути. Тому краще йти до нього в другій половині дня, коли сонце добереться і до цього куточка Карпат.


Ялинський на Закарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 1

Шукати його треба на мальовничій Рахівщині на схід від села Ділове. Має також назву "Ковгать", що в перекладі з угорської "Kohati vizeses" - водоспад кам'яної загати. Назва "Ковгать" знайдена на угорській туристичній листівці 1910 року.Водоспад заввишки 26 м. Утворився в місці, де води потоку Ялин майже прямовисно стікають з високого скельного уступу. Особливо мальовничий водоспад тоді, коли він повноводний — навесні під час танення снігів або після злив. Ялинський водоспад вважається найвищим однокаскадним водоспадом Українських Карпат.


Кобилецький Гук на Закарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 2

Рахівщина може похвалитися ще одним чудовим водограєм, біля якого можна чудово відпочити. Урочище Юрочково біля Кобилецької Поляни ще не "розбалуване" туристами, тож відпочинок біля водоспаду приємніший в рази.


Манявський водоспад на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 3

Цей водоспад - один із найвищих в Україні. Його висота – майже 20 метрів. Окрім того, що сам водоспад дуже красивий, дорога до нього теж вразить. Чим ближче до цілі, тим більшими стають гранітні стіни каньйону. Їхня висота подекуди сягає 20 метрів. Це долина річки Манявка. До слова, водоспад обрали для своїх розваг екстремали. Вони влаштовують спуски з водоспаду на мотузці. Це такі собі "каньойонінг-тури".


Крапельковий на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 4

Розташований на невеликій притоці річки Бухтівець біля села Букове. Висота водоспаду 10 м. Утворився в місці, де невеликий гірський потічок падає зверху скельного масиву флішового типу на дно каньйону річки Бухтівець. Вода падає суцільним потоком. Оскільки потічок невеликий, у посушливу пору вода долітає донизу окремими краплями. Власне через це водоспад отримав свою назву. Крапельковий — один з небагатьох Карпатських водоспадів, який можна оглядати з іншого боку, зайшовши під навислу скелю.


Дзембронські водоспади на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 5

Ці водоспади можна побачити тільки на висоті 1400–1700 метрів над рівнем моря. Тож дістатися сюди – справа не з легких. Хоча цілком виправдана, адже каскади водоспаду зачаровують. Загальна довжина – майже 100 метрів. Найвищий каскад сягає 10 метрів. Та не варто зупинятися біля першого ж. Багато хто з туристів робить таку помилку, думаючи, що це і є все видовище. Та щоб добратися до найкрасивіших каскадів Дзембронського водоспаду, потрібно пройтися вгору досить слизьким камінням. Повірте, те, що ви побачите далі, вас вразить!


Гаджинські водоспади на Чорногірському хребті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 6

Урочище Гаджина, звідки добре видно водоспади, далеко не найдоступніша точка Карпат. Тут навкруги – найвищі гірські вершини – Петрос, Бребенескул, Піп Іван. Загалом – п'ять із шести двотисячників українських гір. Саме у цьому красивому та навіть трохи таємничому куточку – на Чорногірському хребті, на висоті 1500 метрів, знаходяться Гаджинські водоспади. Загалом їх – 6, найвищий каскад сягає 6 метрів.


Кудринець на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 7

Розташований на потоці Кудринець, який є правою притокою річки Ситний. Утворився в місці, де невеликий гірський потік перетинає скельний масив флішового типу. Загальна висота водоспаду близько 5 м. Водоспад дуже мальовничий. Він унікальний тим, що вода в ньому спадає численними невисокими каскадами, які нагадують сходи.


Салатручіль на Прикарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 8

Розташований у Ґорґанах Надвірнянського району. Утворився в місці, де невеликий лісовий потік зі схилів хребта Тавпиширки перетинає скельний масив і впадає до невеликого озера, що навпроти впадіння потоку Салатручіль до річки Салатрук. Загальна висота перепаду води — 6 м. Водоспад має два каскади; нижній каскад розділений на два струмені.


Нірешський на Закарпатті


Туристу на замітку: 10 маловідомих водоспадів Карпат фото 9

Знаходиться на річці Ніреш, притоці Тиси, яка бере початок на схилі вулканічної гори Товстий Верх в околицях Хуста. Водоспад поділений на два потоки, між якими виступає андезитова скеля. В ній вода вимила п'ять заглиблень, які місцеве населення називає "горшками".

Українські Карпати приховують чимало природних скарбів. Один з них – мальовничі водоспади. Маленькі, великі, могутні та неспинні – вони несуть свої води з вершин додолу, розбиваючись об скелі і даруючи таку бажану прохолоду влітку. Вражають повноводністю навесні і химерними крижаними скульптурами взимку. Гайда до водоспадів у Карпати!

Джерело: Депо

Дивись ще:

Долина крокусів, 10 музеїв та фестиваль риплянки: що цікавого у Колочаві

Вогонь і м'ясо, середньовіччя та фестиваль ріплянки: ТОП фестивалів весни-2017 на Західній Україні (оновлено)

Туристу на замітку: чим цікава Тустань

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах