На природу: кращі рецепти маринадів для шашлика

фото з сайту kh.vgorode.ua

фото з сайту kh.vgorode.ua

Дозвілля та їжа
28 квiтня 2017 11:00

Шашлик зі свинини - це одна з найпоширеніших страв кавказької кухні. Особливої популярності він набув завдяки своїй соковитості і ніжності. Як замаринувати шашлик зі свинини, щоб страва відповідала всім вашим очікуванням? Необхідно лише знати певні секрети і послуговуватися ними. Велика частина їх криється у приготуванні маринадів. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

За своєю суттю, маринад - це суміш, в якій вимочують м'ясо. Складається ця суміш  з кислоти (вино, оцет, фруктові соки, майонез), спецій, цибулі і солі. Завдання всіх цих інгредієнтів надати м'ясу ніжної консистенції і аромату. Однак перш ніж готувати маринад, слід вибрати правильне м'ясо. 


Як вибрати м'ясо для шашлика з свинини

Ідеальним варіантом для приготування страви стане свіже м'ясо, тобто свіжина, з помірною кількістю жиру. Свіже м'ясо на зрізі має рожевий, рівномірний колір. 
При виборі частини туші перевагу варто віддавати шиї, корейці, грудинці і поперековій частині. Не підходить для цих цілей окіст і лопатка. 

При відсутності свіжого м'яса цілком прийнятним буде використання охолодженого і замороженого продукту. Основний секрет приготування смачного шашлика з замороженого м'яса полягає в його правильній підготовці. Для цього м'ясо треба розморозити, краще всього, якщо це буде відбуватися на нижній полиці холодильника. Такий варіант дозволить розморожування дозволить зберегти смакові і поживні властивості продукту. 

Як замаринувати шашлик зі свинини - кращі рецепти маринадів

 


В якому посуді маринувати шашлик


Для маринування шашлика краще використовувати емальований, скляний або керамічний посуд. Не рекомендується застосовувати для цього  алюмінієву та пластикову тару, оскільки в процесі маринування м'ясо може увібрати в себе шкідливі речовини, що виділяє посуд.


Склад маринаду

Які продукти і спеції знадобляться для маринаду, залежить від вибраного рецепту маринування. Так для класичного рецепту шашлика знадобиться цибуля, сушена паприка, коріандр, базилік сушений, мелений пахучий перець, чабер, чилі сушений, куркума, карі, аджика, сіль і оцет. Проте це не остаточний список, він може бути доповнений, або деякі інгредієнти можуть бути замінені іншими продуктами. 


Шашлик зі свинини в маринаді з додаванням оцту

 

Як замаринувати шашлик зі свинини - кращі рецепти маринадів


Для цього рецепту вам знадобиться: 
 2 кг свинини;

300 г цибулі;

1 упаковка магазинної приправи для шашлику;

250 мл оцту 6%;

сіль за смаком.


Покрокова інструкція:

Ріжемо м'ясо на кубики середніх розмірів, приблизно як 4 сірникових коробки, складені в куб.

Ріжемо цибулю півкільцями. Поміщаємо її в посуд для маринування і злегка перемішуємо, щоб вона дала сік.

Кладемо до цибулі м'ясо і все перемішуємо.

Додаємо приправу, перемішуємо.

Додаємо оцет і знову перемішуємо.

Залишаємо м'ясо маринуватися години на дві. Деякі кухарі вважають, що краще, якщо м'ясо постоїть в маринаді трохи довше - десь годин 5.

Перед тим як почати нанизувати м'ясо на шампури, солимо його.

Смажимо шашлик, розташовуючи шампури над розжареним вугіллям.

Готовий шашлик подаємо з кетчупом або соусом з томатів власного приготування.


Томатний соус для шашлику

 

Як замаринувати шашлик зі свинини - кращі рецепти маринадів


Інгредієнти: 

200 г помідор;

4 зубчики часнику;

зелень петрушки.



Інструкція по приготуванню: 
Всі інгредієнти кладемо в блендер і подрібнюємо протягом двох хвилин на повній потужності. Соус готовий. 
Порада: обираючи спеції для шашлику, ви можете придбати готові магазинні приправи або використовувати суміш за своїм смаком. Постарайтеся не переборщити з різноманітністю спецій. У всьому треба мати почуття міри. 
Кулінари є затятими противниками оцту, вважаючи, що він тільки псує смак страви. У своїх рецептах вони пропонують замінити його іншими продуктами, такими як кефір, майонез, гранатовий сік і томати. 
Хорошою альтернативою оцту є лимонний сік. 


Рецепт шашлика в лимонному соці

 

Як замаринувати шашлик зі свинини - кращі рецепти маринадів


Продукти: 

 15 кг свинини;

5-6 великих цибулин;

10 г спецій;

2 лимони;

суміш перців за смаком;

сіль.



Шашлик, приготований з використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дужн відрізняється від варіанту з використанням оцту. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м'ясо соком, ретельно перемішуйте його. Маринується така свинина не довше 3 годин. 
Успіх цього рецепту багато в чому залежить від вдало підібраної кількості лимонного соку. Якщо з соком переборщити, то м'ясо придбає неприємний кислий смак. 


Як маринувати шашлик зі свинини на кефірі


Для приготування потрібні такі інгредієнти: 

15 кг свіжої свинини;

15 г цукру

05 л кефіру жирністю 32%;

6 цибулин середнього розміру;

перець, сіль.



Цей рецепт трохи відрізняється від попереднього. Основна його відмінність в тому, що маринад на кефірі має більш м'яку дію. З цієї причини настоюватися шашлик має більш тривалий час - близько 12 годин. Маринад на кефірі не містить великої кількості спецій. 
У процесі приготування необхідно, щоб кефір поступово просочив м'ясо. Для цього підготовлені звичайним способом цибулю і м'ясо вливаємо кефір і перемішуємо. Засипаємо цукор і знову перемішуємо. Даємо м'яса настоятися протягом години при кімнатній температурі. Потім прибираємо в холодильник годин на 10-11. 


Шашлик, замаринований в майонезі

 

Як замаринувати шашлик зі свинини - кращі рецепти маринадів


Для приготування цього рецепту знадобиться: 

1 кг свинини;

300 р майонезу;

3 великих цибулини;

спеції за смаком;

сіль.



М'ясо, нарізане шматочками, заливаємо майонезом. У суміш додаємо спеції і цибулю, нарізану півкільцями. Все перемішуємо, залишаємо на 1 годину. Тим часом готуємо мангал, розпалюємо вогонь. 
Одним з найбільш оригінальних варіантів цієї страви є шашлик на винному маринаді. В ньому роль основного компонента покладено на вино (біле або червоне сухе). М'ясо заливають вином і залишають маринуватися на 2 години. (Для такого рецепта в розрахунку на 1 кг м'яса знадобиться 2 склянки вина.) Через 2 години до нього додають спеції і залишають маринуватися ще години на дві. Солять, як зазвичай, перед смаженням. 


Маринуємо шашлик зі свинини з додаванням вершків


Для цього рецепта будуть потрібні наступні інгредієнти: 

 1 кг свинячої корейки;

500 г 20% вершків;

5 г сушеного базиліка;

2 великих головки ріпчастої цибулі;

3 зубці часнику;

суміш червоного і чорного перцю за смаком;

сіль.


Покрокове керівництво:

Очистивши часник і цибулю, дрібно рубаємо їх вручну за допомогою ножа або використовуємо блендер.

Отриману масу змішати з дрібно порізаним базиліком і перцем.

М'ясо ріжемо на шматочки.

Кожен шматок м'яса натираємо отриманим цибульно-часниково-базиліковим соусом.

Укладаємо м'ясо в глибоку посуд, пересипаємо залишками соусу з часнику і цибулі і заливаємо вершками.

Ставимо шашлик у прохолодне місце годин на шість.

Перед початком смаження маринад зливаємо.

Рецепт цього маринаду буде актуальним і для свинини на грилі.

 


Як замаринувати шашлик на мінеральній воді

Цей рецепт відрізняється від попередніх своєю незвичністю і творчим підходом. 
Інгредієнти: 

25 кг свинини;

1 л будь-якої мінеральної води;

6 головок цибулі середніх розмірів;

50 мл рослинного масла;

спеції і сіль за смаком.



Приготування: 
Процес приготування залишається незмінною, за винятком того, що роль кислого інгредієнта на себе бере мінералка. Маринується такий шашлик не більше трьох годин. За півгодини до смаження в маринад додається рослинне масло. 
Приготувати смачний шашлик можна і з використанням готових маринадів. Їх асортимент вражає уяву. На прилавках магазинів є маринади з гірчицею, на гранатовому соку, маринади з шматочками фруктів і овочів, класичні маринади. Їх перевага - більш швидкий процес маринування.


Маленькі хитрощі в приготуванні шашлика

 Якщо шашлик готується влітку, то м'ясо слід нарізати на великі шматки. Так він буде більш соковитим.

Якщо м'ясо було заморожено, зберегти його соковитість допоможе гірчиця. Шматочки порізаного м'яса перед маринуванням перемішують з гірчицею і залишають на 2 години. По закінченні зазначеного терміну м'ясо маринують за своїм смаком.

Щоб м'ясо при смаженні не пересохло на вугіллі, його збризкують вином, водою або пивом.

Вугілля в мангалі не повинно горіти, воно повинно тліти. Якщо під час смаження спалахує вогонь, його або злегка заливають водою, або збивають спеціальною лопаткою.

На закуску пропонуємо вам дізнатися всі секрети гарного шашлику з цього відео 

Дивись ще:

На природу: бази відпочинку поблизу Львова (ціни 2017)

Чисті водойми та нові туалети: як зміниться Стрийський парк

Віадуки, зіп-лайн та гуцульська кухня: що подивитись у Ворохті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах