Гори, полонини, водоспади: чому варто завітати до Ворохти влітку

Новина - Дозвілля та їжа - Гори, полонини, водоспади: чому варто завітати до Ворохти влітку

Новина - Дозвілля та їжа - Гори, полонини, водоспади: чому варто завітати до Ворохти влітку

Дозвілля та їжа
10 серпня 2017 11:10

Як відбувається літній відпочинок у Карпатах? Рафтинг, кінні прогулянки, квадроцикли, екскурсії, велосипеди, походи "на чорниці", сходження на Говерлу і Піп-Іван, кам’яні святилища та свіжі гірські дощі – цікавих і захопливих можливостей тут справді вдосталь.

Чудовим прикладом цього послужив відпочинок у Ворохті. Туристи часто запитують, чи можуть літні Карпати стати цікавою альтернативою відпочинку на морі? З упевненістю можна ствердити, що так! Карпатський відпочинок може стати найяскравішим спогадом літа, інформує IGotoWorld.

Аби відпочинок у горах справді вдався – особливо якщо це ваша перша велика поїздка в Карпати – варто обирати тури "all inclusive", тобто за системою "все включено". Адже справжній комплексний тур у гори має включати не лише харчування і проживання, але й екскурсії та походи, оздоровлення, спортивні заходи, розваги та ще багато чого іншого. І саме такий відпочинок був обіцяний у карпатському селищі Ворохта на Івано-Франківщині. 


Ворохта і Гуцульщина: чому варто тут побувати


Селище міського типу Ворохта знаходиться у доволі віддаленій гірській місцевості, однак залізницею та автошляхами воно поєднане з багатьма великими українськими містами. Поїзди сюди прямують із Києва, Львова, Тернополя, Рахова, Івано-Франківська… А за допомогою добре організованого трансферу до Ворохти взагалі можна дістатися звідусіль.

Ворохта здавна славилася як кліматичний курорт та центр розвитку активних зимових видів спорту. Поруч вирушають маршрути на Говерлу й на гору Піп-Іван, легко та швидко можна доїхати на Буковель. Саме селище повне цікавих пам’яток, які мають історичне, культурне й релігійне значення. Найвідоміші серед них – ворохтянські віадуки. Це могутні залізничні мости, збудовані у 19 сторіччі.

Окремо варто згадати про старовинну дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Поруч із нею навіть є невеличкий церковно-історичний музей.

Є у Ворохті й кам’яний красень – костел. Це діючий і зараз храм, який мужньо витримав усі випробування 20 століття. Також у місті та околицях збереглися давні гуцульські хати – зразки старовинної архітектури.

Загалом Гуцульщина славиться своїми традиціями і піснями, особливими звичаями, смачною кухнею й барвистим колоритом. Гуцульські весілля – це ціла легенда, шлюбні церемонії тут проходять справді з гуляннями на ціле село або місто. Куротне Микуличин (де знаходиться знаний Женецький водоспад), яскраве Яремче, віддалені гуцульські села – усе це частина великого багатства Карпат. Ранок десь на Верховині...


Екскурсії: автобусні тури, актив, суперактив


Обираючи свій щоденний маршрут, звертайте увагу на категорію складності. Для тих, хто зовсім не готовий до навантажень або хоче просто відпочивати, найкраще підійдуть автобусні тури. Натомість "активісти" можуть обирати будь-які напрямки – від простих пішохідних прогулянок до найскладніших сходжень на Хом’як, Говерлу та Піп-Іван. А ті, хто скористається трансферами, зможуть дорогою від поїзда і назад також відвідати цікаві місця у Тернополі, Івано-Франківську, Почаївській лаврі тощо.


Автобусні тури та пішохідні екскурсії з Ворохти


Прихильники звичного для туристів ритму автобусних та пішохідних екскурсій можуть скористатися нагодою та відвідати Чернівці, Івано-Франківськ, соляні озера в Солотвино (Закарпатська область), Рахів, Буковель і Женецький водоспад, Верховину, Яремче та стежку Довбуша, Косів, старі мости у Ворохті та околицях, а також Коломию. Стежкою Довбуша.

Мені випало відвідати екскурсію-прогулянку містом "Чарівна Ворохта". Це був останній день перед виїздом, який вдалося провести у справді відпочинковому ритмі після насичених активних програм.

Ворохтянські підйомники подарували красиві пейзажі. На горі місцева господиня щедро пригостила справжніми карпатськими чаями та натуральними сиропами власного виробництва. Згодом на найдешевшому в околицях сувенірному ринку було придбано нову вишиванку, а пам’ятки селища, нарешті, постали переді мною у всій своїй красі.


Активні екскурсії з Ворохти


Активні екскурсії передбачають середній і легкий рівень навантаження. Йдеться про походи на полонини (зокрема на Бурсучину та на полонини Чорногірського хребта), похід уздовж річки Прут тощо. Одне з найцікавіших сходжень-екскурсій – це шлях на полонину Пожижевську, де розташована найвисокогірніша українська метеостанція. Активні екскурсії підійдуть мандрівникам з початковим і середнім рівнем підготовки і тим, хто тільки готується підкорювати свої вершини.

Також приємним маршрутом виявився похід до гірського урочища П’ятихатки, де розташований цілий табір для юних прихильників єдиноборств. Тут тягнеться недіюча (на жаль) канатно-крісельна дорога, яка би могла стати особливою розвагою у Ворохті. В урочищі нас погодували смачною кашею, приготованою на свіжому повітрі, та напоїли смачним карпатським трав’яним чаєм. Кам’яна версія Лади у Терношорах.

Окремо варто згадати про Терношорське скельне святилище на Косівщині. Це таємниче місце з розщелиною, через яку ми пройшли, та статуєю вагітної богині Лади – міфічного символу нового життя. 


Актив із позначкою "супер"


Суперактивні походи передбачають добрий рівень фізичної підготовки. Це сходження на гору Говерлу, Хом’як, Маковицю, Магуру та Піп-Іван. Походи "Стежками чабанів" й інші непрості та захопливі маршрути.

Також мандрівники з Ворохти часто вирушають і на одне з найбільш високогірних українських озер. Це озеро Несамовите. А на полонини – зокрема, на Бурсучину і Ягідну – йдуть ті, хто хоче спробувати неперевершені карпатські сири прямо на місці їх виготовлення.

Можна обрати й похід до легендарного Писаного каменя на Верховині. До цього місця за час його історії діставалося багато великих українців, серед яких і Іван Франко.

Мені ж серед суперактиву випав фантастично красивий похід до Говерлянського водоспаду. Обов’язково варто піднятися нагору, або побути зовсім поруч із водоспадом та насолодитися його неймовірною красою та силою, яких не передасть жодне фото.


Гуцульська кухня та веселощі


Гуцульська кухня – смачна, поживна, різноманітна. Банош, різні види сирів, різноманітні супи й натуральні солодощі… Всім цим Гуцульщина славиться віками. Крім того, кухня гуцулів збагачується добрим вином та натуральними чаями, якими тут не лише поять, але й лікують. Чиста вода доповнює цю смачну картину.

А там, де смаколики, там і веселощі. Заручини й весілля, веселі цимбали та музичні вечорниці чути у Ворохті постійно. Гуцули вміють та люблять святкувати, ревно бережуть свої звичаї й традиції. І водночас з радістю діляться ними з гостями.

Ворохта та Карпати загалом чудові у будь-яку пору року. Перші весняні квіти, золота грибна осінь, шалена зима з присмаком ароматного глінтвейну та пригодницьке літо тут однаково манять до себе людей звідусіль. 

Дивись ще:

Будь в курсі: де у Львові та Винниках в середині серпня не буде світла 

Закортіло: у Львові парочка зайнялася коханням на автобусній зупинці 

Ді Капріо та Мег Раян: в Стрийському парку "крутять" класику світового кінематографу 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та  в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах