Як львів'ян "нагрівають" на гарячій воді

Фото: http://thekievtimes.ua

Фото: http://thekievtimes.ua

Комуналка
17 квiтня 2015 17:07

За те, що нам її відключили, маємо доплатити "Львівгазу" 21 гривню за кожного, хто зареєстрований у квартирі. Навіть якщо користуєшся бойлером, пише "Високий замок"

15 квітня половина Львова залишилась без води. Проблема у тому, що “Львівводоканал” не розрахувався за електроенергію, тож через борги їм відключили “світло”. Однак до вечора подачу холодної води у більшості будинків відновили, а тепла так і не з’явилась ні вночі, ні вранці наступного дня. Митись з чайника львів’янам доведеться аж до середини травня. “Львівтеплоенерго” розпочало гідравлічні випробування теплових мереж, тож подачу гарячої води відновлять лише з 9-18 травня (залежно від вулиць). 

До відключення гарячої води львів’янам не звикати. Такі випробування “Львівтеплоенерго” проводить щороку. Щоправда, раніше робили це влітку, коли надворі тепліше. Цього року чекати, поки надворі потепліє і можна буде обійтись холодним душем (зрештою, у спеку з крана тече не така льодяна вода), не стали. 

Утім, це не найбільша проблема. Коли відключають гаряче водопостачання, споживачам, які не мають лічильників на газ, дописують по три кубометри на одну особу — за підігрів води (треба буде платити за 9 “кубів” на особу, а не за шість). З новими тарифами по 7,18 гривні за “куб” виходить чимала різниця. 

“Чула, що гарячої води не буде місяць. Для нас це не проблема, бо і так користуємось бойлером. Хоча рахунки за світло великі, але все одно виходить дешевше, ніж платити за гарячу воду. Як можна зробити так, щоб нам “Львівгаз” не нараховував додаткові куби за підігрів води? У нас прописано четверо людей. Тільки за плитку ми тепер будемо платити 172 гривні. А якщо порахують за підігрів води, то вийде ще плюс 85 гривень. Ми навіть просили, щоб вони прислали свого інспектора — нехай переконається, що у нас є бойлер і він працює, але нас і слухати не схотіли”, – запитала у редакції постійна читачка “ВЗ” Галина Несторівна.

Та виявилось, що за підігрів води платити доведеться, незалежно від того, чи ти морж і гарячою водою не користуєшся, чи ти маєш бойлер. "На період відсутності гарячого централізованого водопостачання норма споживання природного газу населенням встановлюється в розмірі 9 куб.м на людину на місяць. За цей період населення не здійснює плату за користування централізованим гарячим водопостачанням. Це не наша забаганка — є відповідна постанова Кабінету Міністрів, яку мусимо виконувати, – каже прес-секретар ПАТ “Львівгаз” Оксана Горак. – Підставою для перерахунку плати за гаряче водопостачання та газ є двосторонній акт між теплопостачальною та газозбутовою організаціями, в якому фіксується термін відсутності гарячого водопостачання. Ми звертались за роз’ясненням як бути з споживачами, які мають електричні водонагрівачі, до Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг. Відповідно до їхнього роз’яснення, наявність електрообладнання для нагрівання води у разі перерви у централізованому гарячому водопостачанні не є підставою для того, щоб не застосовувати норму постанови Кабінету Міністрів України". 

Тобто використовуєш той газ чи ні, а платити треба. Аби не платити за зайвий газ, Оксана Горак радить встановити лічильник. Щоправда, відповідно до державної програми, цього року безкоштовно встановлюють лічильники лише у тих квартирах, де є газова плита та газова колонка. У квартирах, де є лише плита, лічильники почнуть встановлювати лише з 2016 року. Якщо не хочеться чекати, поки до вас дійде черга, доведеться встановлювати лічильник за власні кошти. Причому платити доведеться не лише за сам лічильник, а й за його встановлення. 

Ще новини Львова:

У вихідні громадського транспорту, який курсує до міських кладовищ, буде більше

Сьогодні вимикатимуть світло в Личаківському районі 

У Львові хочуть встановити "зелені" зупинки 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах