У Львові переселенці замість оренди почали скуповувати житло

фото з сайту severpost.ru

фото з сайту severpost.ru

Комуналка
13 серпня 2015 16:21

Перед початком нового навчального року у Львові розгорається справжня квартирна лихоманка. Приїжджі студенти та їхні батьки наввипередки шукають охайні, а головне, дешеві квартири для оренди. І вже традиційно власники помешкань у цей час піднімають на них ціни.

Окрім цього, в місті продовжують шукати притулку переселенці з Донбасу. Втім, тепер вони його не винаймають, а купують. Про все це у коментарі Львівському порталу розповів Голова Львівського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Андрій Борисов.

Як зазначив експерт, сьогодні стартує традиційне сезонне підвищення цін на оренду житла.

"У Львові одночасно навчаються понад 150 тис. студентів. Звісно, більшість із них хочуть жити у орендованому житлі. Найбільший попит у молоді на  квартири економ-класу, які  розташовуються недалеко від центру", – розповів Андрій Борисов.

За його словами, перед початком навчального року ціни вже звично піднімають: там де було 2,5 тис. грн стало 3 тис. грн, там де 3 тис. грн – 3, 5 тис. грн. "Але, якщо власники надто завищуватимуть вартість, то ризикують взагалі втратити клієнтів. Відтак помешкання просто будуть простоювати, оскільки ця категорія орендарів не дозволить собі його винайняти. А люди, які готові платити 5-6 тис. грн за помешкання, не схочуть житла з радянським ремонтом і старими меблями. Тому, варто очікувати на традиційне незначне підвищення цін – від 500 до 1000 грн", – пояснив він.

Також експерт запевнив, що Львів готовий дати притулок всім – і студентам, і переселенцям, і іноземцям.

"Житла для оренди вистачить всім. Просто орендарям доведеться надати перевагу квартирам, які розташовуються трохи далі від центру міста. Тобто, прийдеться поступитися і відмовитися від помешкань у ближньому центрі й оселятися в інших районах", – заявив Андрій Борисов.

Водночас він додав, що до кінця вересня будуть здані майже всі помешкання економ-класу (одно-, двокімнатні квартири вартістю 3-4 тис. грн.) "Уже в жовтні їх не буде…", – констатував Андрій Борисов.

Окрім цього, він розповів про те, що у Львові дуже мало квартир, які простоюють, як правило, їх нема взагалі. "Втім, таки бувають винятки – коли захмарна вартість оренди не співпадає з умовами проживання", – додав експерт.

Також Андрій Борисов повідомив про те, що хвиля винайму житла у переселенців минула, тепер вони його скуповують.

"Торік в місяць я знаходив помешкання для шести сімей зі Сходу. Тоді трохи займався волонтерською діяльністю і до мене їх присилали за допомогою. Так ось, більшість із них абсолютно адекватні люди, які хочуть бути українцями. Але були й недоцивілізовані –  вони недбало ставилися до майна, нахабно себе вели. Але це одиничні випадки, як кажуть, в родині не без виродка", – розповів він.

І додав: "Якщо раніше Львів накрило хвилею переселенців, які хотіли орендувати помешкання, то тепер вони починають поступово його купувати. Абсолютна більшість тих переселенців, які мають середні та вище середнього доходи, захотіли осісти у Львові і мають бажання купити тут квартиру. Поки що це, в основному, маленькі квартирки, але також беруть немало нових помешкань. Так, у жовтні-березні на первинному ринку в Львові був підйом: придбали багато житла в новобудовах, оскільки у цей період на них була приваблива ціна. Власне, багато новеньких помешкань купили собі мешканці Сходу".

Своєю чергою представник фірми-забудовника "Еко-дім" розповів про те, що до них зверталося чимало переселенців, які хотіли придбати готову квартиру.

"Квартири розкуповують ще під час зведення новобудови, тому вільних до завершення будівництва практично не залишається. За таким принципом працює весь первинний ринок", – пояснив чоловік.

Відтак у компанії нічим не змогли допомогти переселенцям.

Львів у новинах:

Оренда житла у Львові: коли найбільший попит

Якою буде вартість на оренду квартир у Львові восени

Яке житло користується попитом у Львові: огляд цін 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах