Як зекономити на воді: поради львівського сантехніка

Новина - Комуналка - Як зекономити на воді: поради львівського сантехніка

Новина - Комуналка - Як зекономити на воді: поради львівського сантехніка

Комуналка
22 серпня 2016 15:23

Життя весь час дорожчає, тож доводиться більше витрачати на продукти харчування і промислові товари. Не відстає й житлово-комунальне господарство, яке щоразу підвищує тарифи на свої послуги. Особ­ливо відчутно вдарила по кишені цього року ціна води: із середини лютого збільшилася вартість холодної – зараз вона становить 10,49 гривні за метр кубічний для тих, що мешкають у багатоквартирних будинках, і 9,48 гривні за метр кубічний для тих, що мешкають у приватному секторі. А з липня майже вдвічі подорожчала гаряча вода – відтоді за метр кубічний доводиться платити аж 80,42 гривні.

Різке підвищення тарифів змусило багатьох людей економити на всьому, виявляючи при цьому кмітливість. Хтось почав перекривати гарячу воду і користуватися тільки холодною, хтось не приймає ванну, вважаючи, що на це йдуть великі витрати води, а хтось знайшов інші, ще цікавіші способи економії.

Зі слів сантехніка Григорія Ромашова, основ­ними джерелами витрат води є: приготування їжі, зливання води в туалеті, приймання душу чи ванни, миття посуду, прання, прибирання в квартирі і підігрів підлоги. Тож якщо сім’я заощадить хоча б 20% водопровідної води від того обсягу, який використовує, то за рік ця кількість може утворити озеро діаметром 20 метрів і глибиною два метри! 

“Не йдеться про те, що потрібно пити менше води чи приймати душ раз на тиждень, а про звичайне марнотратство. Часто людям ліньки закрити кран або полагодити бачок унітаза, і вода при цьому марно витікає в каналізацію, – каже сантехнік. – Економлячи воду, можна зекономити природні ресурси і що важливіше – свої гроші”.

Людям, які бажають економити, насамперед потрібно встановити лічильники води, які будуть гарантією того, що вони платитимуть лише за те, що витратили. Як повідомили “Пошту” у Львівводоканалі, зараз лічильники встановили понад 80% львів’ян (270 тисяч лічильників холодної води та близько 160 тисяч гарячої). Решта 20% – це ті, що мають суттєві пільги на воду, або ж у квартирі прописана одна особа, а мешкає ще кілька, і норма витрачання води розрахована на одну особу.

Доведено, що в тих, у кого є лічильники, змінюється так звана філософія водокористування. “Якщо лічильника немає, людина не переймається тим, чи протікає кран, чи ні, а ось коли він є, одразу виникає бажання економити воду, – веде далі сантехнік. – Дотримуючись простих методів економії, за якийсь час кожен мешканець із подивом бачить, що сума в рахунку за водокористування знизилася наполовину. Поступово економне споживання води ввійде в звичку, і заощаджені гроші можна буде витратити на щось корисніше і приємніше”.

Ось поради щодо зменшення обсягу споживання води від сантехніка Григорія Ромашова:


На кухні


* Не розморожуйте продуктів, наприклад, м’яса, заливши його водою, яку потім виллєте. Краще перемістіть заморожені продукти на ніч із морозильної камери у холодильник або ж скористайтеся мікрохвильовою піччю.

*

*Вимити посуд або продукти можна і не в проточній воді, а заткнувши раковину або поставивши в неї миску. Якщо вам це не до вподоби, зменште струмінь води із середнього до слабкого. На чистоті це не позначиться, а воду заощадите.

* Якщо у вас дві раковини, то мийте посуд в одній, а полощіть у другій. Завдяки цьому можна зекономити до 60 літрів води в день на одну людину.

* Враховуйте те, що іноді гарячу воду з якихось причин відключають. При цьому з гарячого крана ллється холодна вода. І ви за звичкою відкриваєте його та платите за холодну воду як за гарячу. Візьміть собі за правило перекривати кран, з якого подається гаряча вода, при її відключенні.

* Використання посудомийки допомагає суттєво економити воду. Ощадлива господиня під час миття посуду витрачає 43 літри води, а неекономна – до 100 літрів. Посудомийка ж витрачає 14 літрів води на більшу кількість посуду.

* Не допускайте засихання залишків їжі в тарілці або в каструлі. Замочіть брудний посуд на 15 хвилин у раковині, наливши до нього води та мийного засобу, – так він легко відмиється в малій кількості води.

* Не допускайте протікання крана: якщо з нього капає, надарма витрачається 8000 літрів води на рік.


У ванній кімнаті


* Придбайте спеціальні насадки на кран – аератори. Завдяки ним можна економити води більш ніж третину. Річ у тім, що вода, яка проходить через них, насичується бульбашками повітря. Відтак якщо кран відкрити тільки наполовину, сила струменя буде такою, як при повністю відкритому крані.

* Придбайте безконтактний змішувач, який включає і відключає воду за сигналом інфрачервоного датчика, що реагує на піднесені руки. Людський чинник тут не вплине на збільшення витрат води під час миття рук.

* Встановіть змішувач, у якого регулювання температури відбувається одним важелем. Якщо є окремо важіль для холодної води і окремо для гарячої, вода змішається до потрібної температури повільніше, що призведе до зайвих її витрат: ви просто змарнуєте час, поки тектиме холодна вода, яка згодом стане теплою.

* При чищенні зубів або голінні використовуйте не проточну воду, а набрану в склянку. У такому випадку економія води становить від п’яти до десяти літрів при кожному “сеансі”. Якщо ж вам це не підходить, не залишайте кран відкритим: намагайтеся робити це тільки на початку і в кінці процедури. У результаті матимете економію води 15 літрів на хвилину.

* Частіше ставайте під душ, а не приймайте ванну. Приймаючи душ впродовж п’яти хвилин, ви витрачаєте до 50 літрів води, а для того, щоб наповнити ванну, необхідно води більше – до 200 літрів. Якщо ж приймаєте ванну, то наповнюйте її водою хоча б наполовину. 

* Приймаючи душ, періодично виключайте воду або зменшуйте її напір. Великий потрібен тільки на початку й в кінці процедури.

* Періть білизну при пов­ному завантаженні машинки. Так можна заощадити до 600 літрів води на тиждень. Тобто завантажуйте машинку максимально, не періть, приміром, тільки одні джинси, бо вони потрібні вам завтра. До того ж повністю завантажена машинка бере менше води.

* Пам’ятайте, що при ручному пранні використовується води більше. Під час роботи пральки відбувається забір тільки холодної води, бо “автомат” сам нагріває воду до потрібної температури залежно від заданої програми прання. А як відомо, холодна вода в кілька разів дешевша від гарячої.

* Використовуйте коротку програму прання – таку, що найбільше підходить для вашого одягу або білизни.


У туалеті


* Полагодьте унітаз – він не повинен підтікати. Бачок унітаза, який підтікає, витрачає на день 260 літрів води! Слабку цівку води в унітазі можна визначити так: акуратно зніміть кришку бачка, додайте до води кілька крапель харчової фарби і зачекайте 15 хвилин. Якщо фарба з’явиться всередині унітаза – він підтікає.

* Якщо у вас встановлений бачок з однією кнопкою, поміняйте його на сучасніший з двома режимами зливу (одна кнопка “використовує” половину бачка води, друга увесь бачок).

* Якщо не маєте можливості замінити кнопку зливу, відкрийте зливний бачок і покладіть у нього дволітрову пластикову пляшку, наповнену водою. Об’єм води в пляшці і є тою економією, завдяки якій заощадите гроші. Наприклад, керуючи об’ємом зливу води в унітазі, можете скоротити її витрати в чотири рази. Деякі бачки витрачають 12 літрів води за один спуск, а деякі лише три.

* Існують моделі унітазів, у яких бачок з’єднаний зі зливом раковини. Таке незвичайне рішення дозволяє повторно використовувати воду, що дуже економно і розумно. Щоправда, ці системи коштують недешево. У будь-якому випадку, вибираючи сантехніку, оснащену системами економії води, шукайте на ній маркування econom або символ свинки-скарбнички.

* Купуючи унітаз, вибирайте такий, аби бачок був оснащений системою “старт-стоп”, що дозволяє переривати злив.

* Не використовуйте унітаз як відро для сміття. Економія: до 25 літрів води на день.


Відчиніть! Повірка лічильників!


Працівники Львівводоканалу й далі здійснюють повірку лічильників води. І якщо колись мешканці раз на чотири роки зобов’язані  були проходити метрологічну повірку своїх лічильників і платити за це, то тепер вона безоплатна! Щоправда, це стосується лише споживачів багатоквартирних будинків. А тим, які проживають у приватних, юридичним особам або фізичним особам-підприємцям повірку лічильників води проводять на платній основі, оскільки в тариф на водопостачання та водовідведення для вказаних категорій споживачів витрати на проведення метрологічної повірки не включені!

“Раніше лічильник потрібно було знімати, везти його в лабораторію, знову монтувати, потім чекати на контролера, щоб він поставив пломбу. Цього року у Львові затвердили нові тарифи, у які включили витрати на повірку лічильників. Зараз Львівводоканал іде двома шляхами: повіряє лічильники на місці завдяки чотирьом закупленим проливним установкам або замінює несправні лічильники на нові з обмінного фонду підприємства, причому все безкоштовно!” – пояснила “Пошті” прес-секретар підприємстваУляна Горбата і додала, що цього місяця відбулися електронні торги на авторизованому майданчику PROZZORO, і дві українські компанії, а саме хмельницький “Новатор” і луцький “Електротермометрія” отримали право на постачання лічильників води для Львова. Зі слів головного метролога Львівводоканалу Романа Кулиняка, саме ці українські підприємства надали найкращі пропозиції в категорії ціна-якість, завдяки чому й виграли тендер.

Відтак Львівводоканал планує закупити та встановити близько шести тисяч приладів обліку води в помешканнях львів’ян уже до кінця цього року. З квітня працівники підприємства вже повірили дев’ять тисяч лічильників. З них дві тисячі замінили на нові, дві з половиною тисячі перевірили за допомоги переносних проливних установок, решту п’ять тисяч повірили на звичайній установці.

Мешканців, у квартирах яких ще досі не повірили лічильників води, про таку роботу повідомлятимуть завчасу. “Всі мешканці будуть повідомлені про повірку письмово – у листі буде вказано, що їхній лічильник потребує повірки і такого-то числа о такій-то годині вона буде здійснена, – каже співрозмовниця “Пош­ти”. – Тож бажано, щоби мешканці не нехтували такою інформацією і були присутні вдома. Якщо ж господарів повідомили заздалегідь, а вони не надали працівникам доступу до лічильників води, їх можуть зняти з комерційного обліку, а абонента переведуть на нарахування за послуги водопостачання і водовідведення відповідно до норм (обсягів водоспоживання на одну особу на місяць)”.

Повірка, зі слів Уляни Горбатої, триває недовго – півгодини-годину, залежно від будинкових мереж, стану труб чи того, як легко перекривається вода. Якщо труби старі, зношені та є загроза їх прориву, лічильники не демонтують, а тільки повіряють.

Читайте ще новини Львова:

Львів’яни зможуть стрибнути у чашу стадіону "Арена Львів": деталі

Зі Стрийського парку у Львові втекла пара лебедів

Будь в курсі: коли та на скільки перекриють проспект Червоної Калини

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах