ТОП-5 найкращих книг року

Фото: pogo.org

Фото: pogo.org

Люди міста
28 грудня 2014 12:32

2014 рік майже завершився, і відповідно зараз найкращий час для складання різноманітних рейтингів. Цей рік для країни буд дуже насиченим на події, але важливо приділяти увагу не тільки політиці, а ще й культурі.

Портал ZAXID.NET розпитав письменницю Наталку Сняданко про найцікавіші книжки цього року.  Звісно, кожен рейтинг є дуже суб’єктивним, але Vgorode сподівається, що ви знайдете в ньому щось для себе.


Hunt, doctor, Hunt


Автор:Гаська Шиян

ТОП-5 найкращих книг року фото

Надзвичайний прозовий дебют. Давно не читала прози такого високого технічного рівня і водночас настільки емоційно проникливої. Гаська Шиян влучно і талановито вербалізує думки, почуття і сумніви, які торкаються пережитого українським суспільством за останній рік і які так важко піддаються вербалізації, яка не звучала б пафосно і банально. Саме за вміння аналітичного підходу до емоцій та емоційного до аналітики книга захоплює і викликає велику повагу, враховуючи, що писалась вона, імовірно, у дуже стислі терміни. Адже деякі події, описані в романі, відбулися за лічені тижні до дня виходу книги. Таке поєднання оперативності, психологізму та стилістичної довершеності в літературі зустрічається украй рідко.


Життєпис кохання


Автор: Мартін Вальзер

Один із небагатьох романів у світовій літературі, в якому письменник-чоловік описує дійсність від імені жінки і виглядає при цьому психологічно переконливо. Історія життя і стосунків біржевого маклера і його дружини, які живуть у Дюссельдорфі у 70-х, препарована зсередини і показана відверто і пронизливо. Взаємні зради, які поступово переростають у найміцінішу у світі довіру, а потім так само природньо перетворюються на не менш сильну взаємну ненависть, яка тим не менше стає значно міцнішою основою для стосунків, ніж найдовершеніша гармонія. Чи можливе кохання після Паркінсона і як воно мало би виглядати – з такої перспективи любовна проза пишеться нечасто.


Пісочна Гора


Автор: Йоганна Батор

Історія Ядзі Хмари, яка пішла до шлюбу в сукні, пошитій нашвидкоруч із німецької фіранки, знятої з вікна німецького помешкання, з якого виселили господарів і віддали його привезеним у товарних вагонах полякам. Ядзя мешкає на заході Польщі і разом зі своєю країною і родиною переживає усі турбулентності ХХ століття: починаючи від розстрілу бабусі та дідуся за переховування єврея, вдале переховування єврея мамою, таємниці власного народження, переїзду зі сходу країни на захід, шлюбу із таким же вивезеним Стефаном Хмарою, який подібно до Ядзі так ніколи і не довідається про те, хто був його справжнім батьком. Історія радянської Польщі у її дещо ближчій до німецького кордону перспективі, з якої жінки у Варшаві у часи Чорнобиля і серіалу "Рабиня Ізаура" одягалися значно гірше за жінок у Вроцлаві, бо до Варшави ще не возили контрабандної турецької бавовни і косметики. Історія радянського побуту на тлі зруйнованої сецесії, бетонних новобудов, шахт, інфляції, печеричного бізнесу і обов`язкового холодцю, який у кнайпі слід було замовляти до горілки, страва називалася "Медуза з лорнеткою". Історія дивної дівчинки Домініки Хмари з феноменальними здібностями до математики, дуже несхожої на своїх батьків...


Моббінґ


Автор: Аннетте Пент

 

ТОП-5 найкращих книг року фото 1

Німецьке подружжя мешкає у невеличкому місті на півдні країни. Дружина займається літературними перекладами з французької, але після народження другої дитини у неї стає все менше замовлень, та і часу їх виконувати. А у чоловіка раптом починаються проблеми на роботі. Просто звільнити його формально немає за що, тому на нього починають тиснути, всіма способами намагаючись продемонструвати його зайвість, непотрібність і схилити піти добровільно. Потім таки знаходять спосіб звільнити. Він іде до суду і виграє. Тоді його садять працювати у порожньому контейнері з одним вікном, розташованому надворі, доручають перекладати документи на мову, якої він не знає, а зроблене ним демонстративно опускають у шредер. Детальний, уважний, нещадний опис психологічного терору і його впливу на життя родини.


Вивезена


Автор: Йозеф Вінклер

Майстерно записана і ще більш майстерно перекладена пряма мова. Життєва історія вивезеної під час війни жінки, яка залишається жити у глухому австрійському селі, звичаї і ставлення до чужинців у якому нагадують середньовіччя. Історія про війну і важливі суспільно-політичні події, позбавлена фальшивої героїки і пафосу. Історія про те, що найбільший героїзм насправді криється у терплячому доланні буднів.

 

ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ: 

Собачі упряжки, санчата, сноуборди та лижі: сьогодні відкривається перший міський Зимовий парк 

Афіша 28 грудня: які цікаві події готує Львів у цю неділю

У Львові таки приготували рекордну кількість глінтвейну

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах