Батьки Кузьми Скрябіна : Групу так назвали на честь друга

фото: segodnya.ua

фото: segodnya.ua

Люди міста
05 лютого 2015 17:28

 

фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

Фото: Анна Мищишин

Кузьми не стало. Він загинув. Страшно, безглуздо, несподівано... Життя 46-літньої розумної і талановитої людини обірвала аварія.

Яким він був? Як ставився до друзів і батьків? Що цінив і чого не любив? Відповіді на ці питання завжди потрібно шукати в дитинстві, про яке найкраще знають його батьки.

З Віктором Кузьмичом і Ольгою Михайлівною Кузьменко зустрілася кореспондент "Комсомольской правды" в Украине" Анна Мищишин і поспілкувалася з ними ще влітку, напередодні 25-річчя групи "Скрябін".


"Для нас завжди знаходив час"


Кузьма виріс в невеликому містечку Новояворівськ на Львівщині. Пізніше його батьки, Ольга Михайлівна і Віктор Кузьмич, перебрались ближче до Львова, в Брюховичі.

Батьків Кузьми тут знають всі.

- Зустрічає нас батько музиканта Віктор Кузьмич – високий, стрункий чоловік, - пише "КП" в Украине". - Йдемо в будиночок для гостей. Стіни обвішані знімками Кузьми, на столі - кіпа журналів із світлинами Кузьми на обкладинці. Гордяться сином. Він, до речі, у них єдиний...

-І як часто приїжджає?

фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

Фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

 - Та ми часом і не встигаємо навіть заскучити! Іноді Андрій по три рази на тиждень до нас приїжджає, - розповідають батьки. - Гріх скаржитись – для нас він завжди час знаходить. І в нього самого є така потреба – бути вдома.

Кузьма з батьками об’їздив пів-Європи: були в замку Дракули,  в Соборі Паризької Богоматері...

- Хотіли й цього року разом махнути за кордон, але завадили бойові дії на сході, - зітхає Ольга Михайлівна. – Андрій дуже переживає. І на Майдані він допомагав активістам – стільки туди дров завіз, речей, продуктів. Але без камер – не любить це робити напоказ.


 Людина-телеграф


За словами матері, Андрій більше схожий на неї: все робить майже блискавично.

- Не завжди дослухає, але тут же виконає! - зізнається Ольга Михайлівна.

Подружжя згадує курйозний випадок, який трапився, коли Кузьма ще вчився в інституті.

- Андрій на той час купив свою першу машину "Победу", про пригоди з якою він розповів у своїй першій книжці "Я, Победа і Берлін", - говорить мама музиканта.

Батько Андрія привіз з Польщі саджанці, які збирався висадити на дачі. Але його відправили у відрядження на кілька днів. І цю роботу мама попросила зробити Андрія. Саджанці були зв’язані "валетом". Кузьма схопив їх і, не дослухавши маму, помчав на дачу їх прикопувати. Прикопав пів-в’язки корінням догори, а другу половину так, як має бути. Адже сам ніколи не цікавився роботою на дачі.

- З того часу жартуємо, коли син за щось береться: "Андрію, не прикопай коренем догори!" - розповідає мама Андрія.

фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

Фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко


 Був у них такий товариш - Сашко Скрябін


Ольга Михайлівна – учитель музики. Займалась не лише з сином, але й з хлопцями першого складу "Скрябіна". Група народилась в Новояворівську. Кузьма зібрав її тоді зі своїх старих друзів. Серед них був і Лесик, який зараз часто виступає разом з артистом Дзідзьо. Батько Лесика діставав їм апаратуру, виділив їм місце для репетицій, а грали хлопці в будинку культури.

А ще, виявляється, група "Скрябін" названа зовсім не на честь знаменитого композитора, як упевнена більшість, а на честь його друга Лесика Скрябіна.

.- Він завжди їх супроводжував, з усіма вмів домовитися, - розповідають батьки Кузьми.

І коли хлопці приїжджали кудись, ті, що їх зустрічали, говорили: "О, Скрябін приїхав! Так і вийшло, що групу почали називати "Скрябін"...


Вибирав між музикою і медициною


- Музику в третьому класі Андрій хотів кинути, тоді він займався на фортепіано, - говорить Ольга Михайлівна. – Але ми переконали його. Головне, це з дитинства навчити дитину працювати – тоді він і у дорослому житті з усім  дасть собі раду.

Коли Кузьма після армії одружився на дівчині з паралельного класу Світлані ( вона художниця за освітою, разом прожили 20 років), перед ним вже стояв вибір – стати музикантом чи лікарем. Андрій вчився спочатку на невропатолога, потім перевівся на стоматолога.

- І ми його до медицини підштовхували, і Світлана, - говорить Віктор Кузьмич. – А вони якраз зібрались на фестиваль "Червона Рута". Я сказав: якщо займеш призове місце, займайся й далі музикою – значить, ти чогось вартий. І він зайняв третє.


Дочку назвали на честь Барбари Брильської


фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

Фото: з особистого архіву сім'ї Кузьменко

Кузьма, за словами батьків, завжди слухав польське радіо.

– Це були його університети, - розповідає батько Андрія Віктор Кузьмич.- Та й взагалі у Андрія була тяга до польської культури. І дочку так назвав – Барбара, на честь польської актриси Барбари Брильської. Ми йому своєї думки не нав’язували.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах