Олег Мацех: З Києва до Львова мене повернув мій собака

фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

Люди міста
04 березня 2015 17:14

Олег Мацех – публічна  людина в місті: громадський активіст і бізнесмен, а за професією лікар-стоматолог. Минулого тижня  Олег Мацех став офіційним керівником комунального підприємства "Лев".

До речі, ЛКП "Лев" більшість львів’ян сприймала не інакше як гицлярню,  працівники якої відловлюють бездомних псів і усипляють.

З недавнього часу знищення собак в комунальному підприємстві припинили. Що ж підштовхнуло успішну і суспільно активну людину очолити "собачий притулок" Vgorode дізнавався особисто в нового очільника.

- Пане Олеже, якщо чесно, ваш новий вид діяльності сприймається доволі несподівано. Чому саме ця сфера вас зацікавила?

- А ви знаєте, нічого дивного в цьому нема. Мене з Києва до Львова повернула моя собака.

Їй було вже 17 років і  моя Ксена захворіла. Це була німецька короткошерста лягава породи курцхаар. Я мусив в цей період бути з нею і повернувся до Львова, хоча в столиці займався медичними реформами. І коли я повернувся додому, то вирішив, що раз я вже у Львові, то треба зайнятися чимось новим. Безпритульні тварини завжди мене сприймали позитивно, та й я до них не був ніколи байдужим.  Пам’ятаю, в дитинстві, я вічно тягнув додому безпритульних собак, котів, вони в мене жили, я за ними доглядав. Вважаю, що ці тварини в просторі міста мають право на життя. І я хочу цей напрям зробити в місті зразковим.

 


"Бездомні тварини мають право на життя у просторі міста"


фото: Марини Путіліної

фото: Марини Путіліної

Єдине, що хочу підкреслити, що ЛКП "Лев" - це не притулок для бездомних тварин, це центр, де їх будуть стерилізувати, лікувати, чіпувати і відпускати туди, де вони раніше були підібрані. Якщо тварина здорова і пролікована, не агресивна – вона нічим мешканцям не загрожує і до неї треба ставитись  так, як це і належить робити нормальним людям.


Спочатку треба прибрати весь непотріб


- З чого ви почали на новій посаді?

- З прибирання. Викинули увесь мотлох, прибрали територію. Маємо стерилізаційний стіл, хочу придбати ще автоклав, зараз встановлюємо шафки для одягу. Тобто займаємося мінімально необхідними речами. Звичайно, що потрібен ремонт, але це не зараз. Спочатку все треба помити і почистити, для цього у вихідні ми провели толоку. Нам дуже допомагають волонтери. Їх кілька десятків, і  кількість  цих добровільних помічників постійно зростає.

- Скільки собак зараз є  в ЛКП "Лев"?

- Було 70, але вже менше. Ми  наших вихованців стерилізуємо, проліковуємо  і відпускаємо, якщо це не цуценята і не домашні тварини, яких викинули на вулицю.

- Здебільшого до вас потрапляють безпородні собаки чи є й породисті?

- Є й породисті. Але таких ми не відпускаємо, коли бачимо, що це хатній пес. Він на вулиці не виживе, тому стараємось його прилаштувати у добрі руки. До речі, всі, хто має бажання завести собі вірного друга, може прийти до нас в будь-який день і ощасливити бездомну тварину, подарувавши їй свою любов і турботу. Для цього ми навіть хочемо продовжити робочий день у будні до 20:00. А у вихідні  до нас можна приходити вже з 10:00 і до 20:00.

фото:vk.com

фото:vk.com


А згодом – відкрити хорошу ветеринарну лікарню


- Які функції, на вашу думку, має виконувати ЛКП "Лев"?

фото:firtka.if.ua

фото:firtka.if.ua

Перша функція основна і важлива – це ветеринарно-стерилізаційне лікування тварин. Друга – підприємство має стати центром прилаштування  бездомних собак. В планах - розширення притулку,  його ремонт і  облаштування окремої хірургії.

В принципі тут  плануємо з часом відкрити хорошу ветеринарну лікарню, яка   надаватиме послуги і міському населенню. Ось над цим зараз працюємо.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

За кілька днів спанієль Дюн став героєм інтернету

Подбайте про братів ваших менших: 10 щасливих тварин, яких прихистили львів'яни

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах