Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість

Фото взято з сайту http://24tv.ua/

Фото взято з сайту http://24tv.ua/

Люди міста
17 серпня 2015 14:33

17 серпня 2015 року йому було б 47. Добряк Кузьма не дожив до цієї дати кілька місяців, але він завжди з нами.

Життя простого і неймовірно талановитого хлопця з містечка під Львовом було сповнене пригод і веселощів, якісної музики і геніальних текстів, любові і віри у краще. З нагоди дня народження Андрія Кузьменка ми згадуємо його життя і його творчість.

Батьки Кузьми Скрябіна: Групу так назвали на честь друга


ДИТИНСТВО


Народився Кузьма у невеличкому містечку на Львівщині — Самборі. Виріс у такому ж крихітному Новояворівську, де згодом й народився гурт "Скрябін".

Його дитинство випало на сувору реальність радянських часів: з дерев'яними іграшками, зграями дітей у дворах, подорожниками на розбитих колінах. Одним словом, всю романтику радянської дитини Андрій відчув на собі.

Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото

"Від мого дитинства всі можуть бути в шоці. Найкрутіше, що пам'ятаю – два ящики мандаринів, які надіслали з Києва дві мої тітки. А ще, пам'ятаю, в 6 років мій дядя Славік дозволив мені керувати величезним лісовозом, ЗІЛом. Правда, я сидів у дядька на колінах, але сам крутив кермо, розминався з автобусами. Страшно було, але я крутив те кермо", — розповів якось співак про свої дитячі роки.

Мама музиканта Ольга Михайлівна – учитель музики. Вона займалася не лише з сином, але й з хлопцями першого складу "Скрябіна".

У школі Кузьма грав на каструлях під акомпанемент Лесика з "Дзідзьо"

Батьки Андрія були строгі, можливо це й допомогло йому досягнути успіху.

"Мама моя колись дала мені пораду: "Андрійку, чим ти менше будеш мати вільного часу в дитинстві, тим більше матимеш його, як станеш дорослим". Я сприйняв це через сльози, кров і піт. То діло перейшло не то що в охоту вчитися, а просто, щоб не було скандалів вдома. Бо тільки отримував трійку, в мене був такий скандал, що ходив пішки по потолку. У мене кидали тапочки, я стояв на якомусь гороху чи гречці колінами в куті. Але все-таки батьки змогли вселити, що треба пахати для того, щоб вимагати потім щось від життя", — якось розповів Кузьма.

Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото 1


ЮНІСТЬ


Юність Кузьми — часи перестройки. Подих свободи і очікування змін, перший український андеграунд, концерти у підвалах, дешеве вино і цигарки: те, що формувало юного Андрія Кузьменка.

Тоді й народився гурт "Скрябін". У 1989 році. Лише Кузьма був єдиним постійним учасником колективу. До першого складу гурту Андрій зібрав своїх старих друзів. Серед них був і Лесик Скрябін, на честь якого музиканти назвались. Саме батько Лесика дістав хлопцям апаратуру і виділив місце для репетицій.

Батьки Кузьми порозумілись з міською владою щодо вшанування пам’яті сина

Виступ гурту у першому складі відбувся 1991 року у військовій частині.

Популярними хлопці стали після пісень "Птахи", "Шукав свій дім", "Мудрий, бо німий", "Танець пінгвіна".

Після армії Кузьма одружився з дівчиною з паралельного класу – Світланою (разом прожили 20 років, мають доньку Марію-Барбару). Перед ним був вибір: стати музикантом чи лікарем. Спочатку молодий Кузьменко вчився на невропатолога, потім перевівся на стоматолога.

Батьки і дружина не дуже вірили, що музикою Андрій зможе заробляти на гідне життя. Батько Віктор згадує: "І ми його до медицини підштовхували, і Світлана. А вони якраз зібрались на фестиваль "Червона Рута". Я сказав: якщо займеш призове місце, займайся й далі музикою – значить, ти чогось вартий. І він зайняв третє".


КУЗЬМА ВЕДУЧИЙ


Андрій Кузьменко був не лише талановитим музикантом, але й неймовірним ведучим. Його гумор і безпосередність робили передачі з його участю особливими. З 2003 року він працював ведучим програм "Шанс" і "Шиканемо" разом зі співачкою Наталею Могилевською.

"Людина з його темпераментом та розумом могла сказати щось... Ми багато дискутували, багато сварилися, але в той же час були друзями, бували одне в одного вдома. І в такий момент в моєму житті, коли від мене відвернулися усі, ніхто не телефонував, тому що телефонувати мені було просто небезпечно, Кузьма був єдиною людиною, яка зателефонувала. І я запам'ятала це на все життя. Він мене підтримав в найскрутніший час. Він така людина, яка зателефонує, яка буде поруч."

Наталя Могилевська

Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото 2

Також Кузьма був у журі музичного шоу "Співай як зірка". А вже за кілька тижнів після фіналу зйомки проекту Андрій пішов з життя.

Кузьма не лише писав і виконував музику, був чудовим телеведучим, але й проявив себе як письменник. Його прості, життєві автобіографічні книжки одразу підкорили серця читачів: "Я, Побєда і Берлін" і "Я, паштєт і армія".                          


ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ, ПРОТИ ПОЛІТИКИ


У 2002-му році Андрій Кузьменко спробував себе у політичній ролі. Тоді він увійшов до виборчого блоку "Команда Озимого Покоління" правого спрямування. З цією його діяльністю пов'язане створення альбому "Озимі люди".

Під час Помаранчевої революції дісталося і самому Кузьмі, і його рідним. Тоді музикант виступав на концертах на підтримку Партії регіонів. Адже коли розпочався Євромайдан, він підтримував активістів чим міг. І продукти привозив, дрова. Проте не афішував своєї допомоги.

Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото 3Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото 4

"Людочки! Дякую Вам за то, що живу з вами під одним небом! На Майдані було так, ніби до родичів приїхав ! Дай Вам Боженько Здоров'я", — казав Кузьма.

Під час революції музикант розповів, що не має жодних пріоритетів серед політиків. Він сказав, що не вірить нікому.

Коли почалася війна, співак критикував владу. В одному з останніх віршів Кузьма критикує усіх президентів України через соціальну несправедливість. Ця тема завжди хвилювала Кузьму і часто висвітлювалася в його творчості.


СМЕРТЬ


Цей розділ ми вирішили залишити порожнім. Вся країна досі не оговталася від смерті безцінного Кузьми. Ми, як і ви, досі пам'ятаємо ці кадри, пам'ятаємо сльози і фотографії з похорону. 47 років тому, Андрій Кузьма почав свій життєвий шлях. Сьогодні треба згадувати його живим.


ІНШІ ПРО КУЗЬМУ


Життя Кузьми обірвалося 2 лютого 2015 року. Однак, такі як він, не вмирають. Він залишиться у своїх текстах і в наших серцях назавжди.

Олександр Положинський

"Не забувайте слухати пісні Андрія і передати їх своїм дітям, коли прийде час. Змініть себе та Україну на краще — цим ви справді вшануєте його пам'ять, рецепти змін шукайте в його піснях та численних інтерв'ю. І заплануйте собі похід на концерти всіх українських артистів, які для вас хоч щось значать. Поки ще не пізно."

"На жаль, у цьому недосконалому світі таке доводиться переживати. Кузьма Скрябін був світлою, талановитою людиною та музикантом, якого ми ВСІ любили. Це величезна втрата для всіх. Ти завжди в наших серцях"

Олег Скрипка

Трагічно загинув Кузьма Скрябін. Немає слів... Андрій був найталановитішим з усіх, з ким я був знайомий... Поки я живу, його пісні і він сам будуть зі мною. Андрюха, вибач, якщо можеш, то просто - вибач, що не вберегли...

Ігор Кондратюк

"Музиканти не вмирають. "На даху добре дивитися в небо..." Ти з нами назавжди, Андрію."

Марія Бурмака

"Кузьма... Він назавжди залишиться у пам'яті. Ця смерть – це фатальна помилка. Вона не для нього. Такі, які він, не помирають. Це ясно без слів."

Руслана

Кузьма, з Днем народження: згадуємо життя і творчість фото 5

Джерело: 24tv.ua.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах