Приготували "пальчики": плюси та мінуси нових правил видачі шенгенських віз

Фото: compatriotsru.com

Фото: compatriotsru.com

Суспільство
28 грудня 2014 14:02

Вже з кінця січня 2015 року українці будуть здавати відбитки пальців, подаючи документи на шенгенську візу. Вже зараз більшість консульств і візових центрів закупили сканери біометричних даних, повідомляє Євпропейська правда. Не зважаючи на наявність чи відсутність біометричного паспорту "здавати пальчики" доведеться усім. 

Та поки ця новація ще не стала звичною, залишається багато запитань. Спробуємо разом відповісти на них.

Чому саме українці? 

Насправді зняття відбитків пальців, не є новацією, направленою на Україну. Перші країни з такою умовою отримання "шенгену", з’явилися у 2011 року – тоді система VIS, де зберігаються відбитки, запрацювала у державах Північної Африки. Дуже скоро цю вимогу буде поширено на весь світ. 

Навіщо це потрібно?

Відбитки пальців потрібні для кращої ідентифікації людей. Зараз, на жаль, є небезпека того, що за візою однієї людини перетинати кордон може хтось інший. Саме тому обладнання візових центрів "біометрикою" розпочалося з країн найбільшого міграційного ризику – африканських та азійських, зараз черга дійшла і до України.

Чи можливі проблеми?

Найбільша проблема може виникнути через те, що не всі консульства та візові центри обладнають сканерами відбитків до потрібного моменту. Другий негативний момент – нововведення ускладнить життя туристам, тим, хто їде до Європи з туркомпанією. Такі заявники взагалі не ходять до консульства – вони заповнюють візову анкету у турагенції, лишають там паспорт, фото і отримують документ вже із візою. Тепер стара схема не працюватиме.

Які плюси для українців?

В департаменті консульської служби українського МЗС повідомили, що система VIS зменшить кількість помилкових відмов у видачі шенгенських віз українцям.

Безвізові перспективи

Формально зняття біометричних данних для шенгенських віз жодним чином не вплинуть на впровадження безвізового режиму. Для скасування короткострокових віз Україна має впровадити свої біометричні документи та провести низку інших реформ, передбачених загальним планом візової лібералізації.  Певні кроки в цьому напрямку вже зроблено – з 1 січня в Україні розпочнуть видачу біометричних закордонних паспортів.

Тому ми всі не полишаймо надій, що вже у 2015-му Україна покаже прогрес і скасування шенгенських віз стане реальністю.

ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ: 

ТОП-5 найкращих книг року

Собачі упряжки, санчата, сноуборди та лижі: сьогодні відкривається перший міський Зимовий парк 

Афіша 28 грудня: які цікаві події готує Львів у цю неділю

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах