Vgorode знає, куди подівся дах з Будинку органіста

Фото: xn--v1a.xn--j1amh

Фото: xn--v1a.xn--j1amh

Суспільство
27 сiчня 2015 09:51

Жителі центральної частини Львова б’ють на сполох: на так званому будинку органіста (Площа Звенигородська, 8) зняли дах і тепер містяни хвилюються, яка подальша доля цієї пам’ятки  архітектури ХVIII століття - чи збудують над цим будинком новий міцний дах чи зроблять чергову офісну надбудову?

Vgorode вирішив дізнатися подробиці цієї історіїї у начальника управління охорони історичного середовища  ЛМР Лілії Онищенко.


Будинок давно продано


- Так званий будинок органіста давно проданий і у нього є новий власник. Квартири у цьому будинку були поганенькі, тому їх одна за одною з часом викупили у господарів і будівля перейшла до нового власника.

Будинок наразі дуже знищений і потребує реставрації і ремонту. Але ми знаємо про те, що там зараз відбувається, бо з нашим управлінням  власники документи погоджували. Там дійсно зняли дах. На ці роботи – будівельні, реставраційні - нові власники мають дозвіл інспекції Держархбудівництва з 4 листопада 2014 року.  


Надбудову не дозволили


- Звичайно ж, ідея надбудови, - розповідає Лілія Сергіївна, - теж була присутня, але робити її ми не дозволили. Так що над цим будинком збудують новий міцний дах. Якщо реставрацією буде займатися ЗАТ "Львівреставрація", то я за будинок спокійна. Там є спеціалісти, яким ця робота під силу. А, власне, саме ця організація фігурує в документах. Якщо ж за справу візьметься хтось інший, то я не знаю, чи вони зроблять щось путнє.

 

Нагадаємо: Звенигородська площа, на якій  розташований Будинок органіста - є однією з найдавніших  і найменших у Львові. Площа розташована приблизно посередині між чотирма сусідніми площами: Ярослава ОсмомислаСтарий РинокВічевою і Данила Галицького. Найближча площа — Ярослава Осмомисла — розташована на 4 м нижче від Звенигородської, до неї ведуть сходи.

Найпримітніші споруди: церква Марії Сніжної і так званий "Дім органіста" (№ 8, пам'ятка архітектури).

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: 

Львівський перевізник "Успіх-БМ" оголосив страйк: чого вимагає 

День пам’яті: як завтра у Львові вшанують жертв Голокосту

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах