Податок за помешкання львів'яни почнуть платити з наступного року

Фото:wikimapia.org

Фото:wikimapia.org

Суспільство
03 лютого 2015 10:01

Зміни до ставок податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, цьогоріч торкнуться лише юридичних осіб.

Фізичні ж особи, зважаючи на економічну ситуацію, сплачуватимуть нову вартість за помешкання, площею понад 80 кв.м. для квартир та 120 кв.м для індивідуальних будинків - лише з січня 2016 року. Про це, а також про інші зміни в Положенні про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розповіла директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич.

Податкову пільгу на помешкання збільшено

Ухвалою, яка була прийнята на сесії міської ради,  збільшено пільгу оподаткування житлових помешкань до 80 кв.м. Натомість законодавець пропонував встановити пільгу 60 кв.м. Щодо індивідуальних будинків, то тут законодавством запропоновано 120 кв.м, ухвалою збільшено цю цифру до 160 кв.м. Якщо ж людина має у своїй власності квартиру та житло, то для неї встановлено пільгу 200 кв.м.

Податок на нерухомість ділиться на кілька категорій. Найбільше мешканців міста цікавить дві  з них: для власників квартир та власників індивідуальних житлових будинків. Цьогоріч вони будуть платити за ставками минулого року.

Торік була велика пільга оподаткування для квартир – 120 кв.м. а для житлових будинків – 240 кв.м. 

Як платитимуть податок цьогоріч юридичні особи

Цьогоріч податок платитимуть лише юридичні особи, які мають у власності комерційну нерухомість. Для них місто поділене на три зони: історична зона, історичний ареал і все решту, що знаходиться за межами. Ставку, відповідно, також визначено за цими трьома зонами: 1%, 0,75% і 0,5 %. Береться вона  у відсотковому відношенні від розміру мінімальної заробітної плати. Тобто: 1% - це 12 грн. за кв.м, 0,5 %, відповідно - 6 грн.

Юридичні особи, згідно з чинним законодавством, до 20 лютого, будуть подавати свої декларації  до фіскальної служби. Для них платіж ділиться поквартально рівними частинами. Щодо мешканців,фізичних осіб, то вони платитимуть цей податок уже в 2016 році.

Скільки це буде коштувати фізичним особам 

Йдеться про квартири, площею понад 80 кв.м і індивідуальні будинки, що мають площу понад 160 кв. м.

Для квартир встановлено ставку 0,5 % - це 6 грн., для будинків -1%, що складає 12 грн. Платіж буде здійснюватись раз на рік і лише за зайву площу. Тобто, якщо мешканець має квартиру, площею 82 кв.м, то він платитиме лише за 2 кв.м.

Повідомлення будуть надсилати податкові інспекції. Однак ми маємо дуже велику проблему через відсутність бази оподаткування. Відтак, ми повинні, спільно з усіма службами, формувати її для нарахування цього податку.

Довідка

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, - це місцевий податок, який сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до місцевого бюджету, згідно з Бюджетним  кодексом України.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

 

Отримай онлайн-консультацію: безкоштовний сервіс для підприємців

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах