У Львові загроза знесення нависла над культовим комплексом

фото: explorer.lviv.ua
фото:zabytkigalicji.blox.ua

фото: explorer.lviv.ua фото:zabytkigalicji.blox.ua

Суспільство
02 березня 2015 10:24

Монастир кармелітів босих і костел Матері Божої Шкаплерної, розташований у Львові в історичній місцевості під назвою Персенківка, може зникнути. Такі побоювання висловив голова ГО " Громадський рух "Європейське місто" Б. Рабешко.

Дізнавшись від громадських активістів про  загрозу знищення унікального культового комплексу, збудованого  ще в 30-х роках минулого століття поляками, депутат  Львівської міської ради Василь Горон звернувся з  відповідним запитом  до міського голови Андрія Садового. Відповіді поки що немає.


У культовому комплексі квартирує сервіс технічного обслуговування


Ось що  розповів Vgorode Василь Горон:

"Я дізнався про те, що історичній пам’ятці загрожує знесення від громадських активістів, які володіють ситуацією. Справа в тому, що Львівський автобусний завод зараз на стадії банкрутства, і коли банкрутство буде оголошено остаточним, невідомо, що буде з монастирем  кармелітів босих і костелом Матері Божої Шкаплерної,  будівлі яких розміщені на території заводу і частково перебувають на балансі підприємства. Зараз у цих культових спорудах розміщений сервіс технічного обслуговування. Звичайно, що потрібен ремонт і реставрація. Але перед цим треба вирішити головне питання, як їх зберегти. Громадські активісти хочуть не допустити руйнування споруд. Тому я й звернувся з запитом до міського голови.

Культовий комплекс треба, напевно, передати на баланс міста або звернутись до поляків за фінансовою допомогою, щоб вони допомогли в реставрації, тим більше що монастир і костел будували саме вони.

Необхідно також  з’ясувати, на чиєму ж балансі перебуває будівля і остаточно "прописати" її в місті. Зараз чекаємо на відповідь міського голови".

фото:explorer.lviv.ua

фото:explorer.lviv.ua


 Будь в курсі


Монастир розміщений на розі вулиць Персенківки і неіснуючої нині Освічої. Центральний вхід до монастиря - з вулиці Освічої. Фасад  розміщений паралельно до неї. Донині є номером 10 на вулиці Персенківці.

Храм має форму прямокутної тринавна частина базиліки. Вівтарна відділена від основного приміщення за рахунок невеликого підвищення підлоги.

Храм цегляний, тинькований, перекриття та колони — залізобетонні. Дах храму і монастиря вкритий черепицею, над східною навою черепиця втрачена і замінена бляхою.

Фасад костелу прикрашала різьблена фігура Богородиці, висотою 2,6 м, поставлена в нішу, а також вікно-розетка. Перед храмом була встановлена фігура Св.Йосипа висотою 1,5 м.

Обидві скульптури виконав Мар'ян Шпіндлер. Загальний стиль костелу поєднував в собі поміркований модерн та окремі деталі стилю традиційних костелів кармелітів ХVII—XVIII століть. Також помітний вплив образу храмуМатері Божої Осмтробрамської.

Тимчасовий вівтар прикрашала точна копія розп’яття, роботи видатного німецького скульптора Віта Ствоша, виконана львівським майстром Анджеєм Альбрехтом.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 2 березня

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах