Важливо знати: субсидію на оплату комунальних послуг зможуть отримати не всі

фото:economics.unian.net

фото:economics.unian.net

Суспільство
30 березня 2015 09:38
 

Згідно з новими правилами, які набудуть чинності з 1 травня, субсидію на оплату комунальних послуг зможуть отримати певні категорії громадян. Про нововведення оформлення матеріальної допомоги в коментарі Сегодня.ua розповіла юрист Олена Проценко.


Які категорії мають право на відшкодування


Право на отримання субсидії мають кілька категорій громадян:

перша категорія – громадяни, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, – на оплату користування житлом;

друга категорія – громадяни, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів – на оплату утримання житла;

третя категорія – громадяни, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) житлового фонду, незалежно від форм власності – на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива", – відзначає Проценко.


Умови отримання субсидії 


Субсидії, як і раніше, будуть призначатися за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства.


Як буде розраховуватися


Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг буде розраховуватися, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації, або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, та на яке відкриті особові рахунки по сплаті житлово-комунальних послуг.


Які документи потрібні


Для оформлення субсидії необхідно подати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації:

1. Заяву про призначення субсидії;

2. Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;

3. Довідку про доходи;

 4. Договір найму (оренди) за наявності;

 5. Паспорт або інший документ, що засвідчує особу", – зазначила Проценко.

Субсидія призначається на півроку.

Субсидія призначається строком на 6 місяців.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Хто не отримає субсидії

Змінився перелік випадків, коли субсидія не може бути призначена.

Субсидія не буде призначена, якщо:

- будь-який із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо на суму, на дату покупки (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- будь-який зі складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно. 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Прожити на мінімальну зарплату: як закінчився експеримент львівського блогера

Будь внимателен: Нацбанк начинает по-новому устанавливать курс доллара

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 30 березня 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах