20 січня - день народження ЛНУ ім. І.Франка: найцікавіші факти про виш

Фото:abc.lp.edu.ua

Фото:abc.lp.edu.ua

Події
20 сiчня 2015 12:49

20  січня заснували  Львівський університет імені  Івана Франка.

Університету, в якому вчився Великий Каменяр, сьогодні виповнюється 354 роки. Vgorode вирішив нагадати найцікавіші факти про видатний виш.


Передісторія


В епоху ренесансу Львів був відомим освітнім містом Центральної Європи, в якому діяло просвітницько-релігійне товариство "Львівське братство" (1439 року) та друкарня Степана Дропана  (1460).

Як і перший університет Центральної Європи - Карловий (Прага, Чехія), що бере свої початки зі світської школи (1348) - Львівський університет своє літочислення розпочинає зі створення у листопаді 1372 року міської школи хлопчиків, яку заснував титулярний  "Король  Русі" Владислав Опольчик спільно з орденом Францисканців, котрі поряд з місіонерством вели також і освітню діяльність.

До середини XVII ст. в Україні не було жодного вищого навчального закладу. Шляхетська Польща чинила опір створенню тут вищої школи, яка могла б стати небезпечним політичним і культурним центром. Українська молодь змушена була здобувати вищу освіту в стінах Краківського й інших європейських університетів.


Іван Франко вчився у виші  в ХІХ ст.   


У 70-х роках ХІХ століття на філософському факультеті університету навчався  всесвітньо відомий мислитель, письменник, вчений, політичний і громадський діяч, один з геніїв України Іван Франко.

Указом від 8 січня 1940 року Президія Верховної Ради УРСР надала Львівському державному університету ім’я  Івана Франка. Сьогодні тут працює одна з основних шкіл франкознавства  в Україні.

Тодішнє приміщення було поблизу вулиці Краківської у центрі Львова. Навчальний заклад також будував і купував нові приміщення, мав свою бібліотеку, а ще - найбільшу у місті друкарню.


Університет сьогодні


Львівський національний університет імені Івана Франка є одним із провідних вищих навчальних закладів України та Європи.

У структурі Університету функціонують 18 факультетів, Інститут післядипломної освіти, 3 коледжі, 7 науково-дослідних інститутів, Астрономічна обсерваторія, Ботанічний сад, Наукова бібліотека, 6 музеїв.

Здійснюється підготовка фахівців відповідно до отриманих ліцензій за 16 галузями, 52 напрямами та 91 спеціальністю.

Сьогодні в Університеті функціонує 130 кафедр, три з яких відкрито за останні роки.

 


Міжнародна співпраця


Підписано 74 договори про співпрацю із зарубіжними установами. Львівський університет разом з 10-ма університетами європейських країн виборов наступний етап програми Євросоюзу "Ерасмус - Мундус". За попереднім етапом програми впродовж трьох останніх років 123 студенти та аспіранти університету отримали стипендії для однорічного навчання в європейських навчальних закладах.

Студенти географічного, історичного факультетів та факультету міжнародних відносин проходять навчальні практики в Польщі, Німеччині, Австрії, Угорщині, Чехії, Словаччині. Співробітники механіко-математичного, філологічного, хімічного факультетів, факультету міжнародних відносин і прикладної математики та інформатики працювали у вищих навчальних закладах Польщі, Колумбії, Франції, Швейцарії, Австрії на викладацькій роботі за контрактами.

Завдяки наданим Австрійським центром місячним стипендіям 10 фахівців Університету відвідали вищі навчальні заклади Австрії, а за договорами між Львівським і Варшавським та Вроцлавським університетами наукове стажування пройшли понад 48 співробітників Львівського університету. 


Гордість університету


Серед відомих випускників університету: Євген Коновалець, Лесь Курбас, Богдан-Ігор Антонич, Євген Петрушевич, Григорій Гонгадзе, Андрій Дещиця, Павло Шеремета, Святослав Вакарчук.

За матеріалами Вікіпедії та університетського сайту

 

ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ:

"Одна єдина соборна Україна": У Львові до Дня Соборності відбудеться акція єдності11:03

Иди и запишись: объявлен набор в новую полицию Украины

20 січня стартує чергова хвиля мобілізації: на Львівщині до війська призвуть 3000 осіб

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах